Bir dönümde 9-11 litre arası yağ elde edilen ve dünyanın en değerli 15 uçucu yağından biri olan lavanta yağı en fazla kozmetik ve parfüm sanayinde kullanılan lavanta, bunun yanında güzel kokusu nedeniyle sabun ve diğer endüstri kollarında, ilaç sanayinde ve ağrı kesici, sakinleştirici, uykusuzluk giderici ...
1 dönümden 500 kg'a kadar Lavanta hasat edilebiliyor. 500 kg Lavantadan minimum 15 kg yağ ayriştirilabiliyor. 1 kg kaliteli Lavanta yağı 90-95 dolara alıcı buluyor.
1 dönüm lavanta tarlası ilk yılında ürün vermez. 2. senesinde 1 dönümünde ortalama 3 litre, 3. senesinde dönüme 10 litre yağ verir. Kısaca hesap edecek olursak, 3. yıl sonunda, 20 dönüm lavanta eken girişimci 260 litre yağa sahip olur. Bugunkü fiyatlardan 520 bin lira getiri elde edecektir.
Super lavandin çeşidinden ortalama 60 kg taze saplı lavantadan 1 kg uçucu yağ elde edilmektedir.
Genç arıcılar, lavanta bahçesi yaparak, bu eşsiz balı tercih etmektedir. Ülkemizde sadece lavantanın balından gelir elde edilse, bu yeterli olacaktır. 1 dönüme 2 kovan konur ve ortalama 20 kilo bal vermektedir.
İlgili 25 soru bulundu
10 dönümden ise 130 litre yağ elde edersiniz. Günümüzde 1 litresi 1500TL den alıcı bulmaktadır.
Unutmayın ki 1 hektar = 10.000 metrekare ve 1 ton = 1000 kilodur. Ortalama uçucu yağ verimi, lavanta kurusunun % 1,2'sine yakındır. Sonuç olarak, hektar başına ortalama 14 kg esansiyel yağ verimi elde etmeyi bekleyebilirsiniz.
İlk yıl %30, ikinci yıl %70, üçüncü yıl ise %100 verim alınabiliyor. 100 kilogram lavanta çiçeğinden ortalama 2 litre yağ elde ediliyor.
verimde 1 dekardan 8-10 kg yağ alınır.
Lavanta hava şartları bakımından hem soğuklara çok dayanıklı hem de sıcağı seven bir bitki olduğundan, kışları soğuk geçen bölgelerde, uyku halindeyken -25ºC ye kadar dayanabilir. Bitki uyandıktan sonra oluşan genç sürgünler ise, -5ºC nin altında kuruyabilir.
Lavanta işine ne kadar para lazım
Sonra diskaro ya da tırmık ile düzeltilir. Topaç kalmayana kadar inceltme işlemi devam eder. Kum haline gelince lavanta ekimi yapılır. Lavanta fidesi siparişi verilierek ekim yapılır. 2022 yılında 1 dönüm maliyet ortalama 6.000TL dir.
ORKÖY desteklemeleri ile “Lavanta Yetiştiriciliği Projesi” kapsamında 2020 yılında 417 bin TL destek verilmiştir. 2021 yılında ise 710 bin TL destek verilmesi planlanmaktadır.
Sonuç olarak, her yetiştiricilik işi gibi lavanta yetiştiriciliği de karlı olabilir. Ancak bunun için lavantanın yetişme koşullarını, pazarlama stratejinizi ve potansiyel müşterilerinizi iyi bir şekilde araştırmanız ve anlamanız gerekir. Bol bereketli ve kokulu bir lavanta tarlası sizin olsun!
Ekonomik ömrü 15 yıldır. Lavanta bitkisinin kullanılan kısmı çiçekleridir. Bitkinin çiçek ve çiçek saplarından elde edilen uçucu yağı, dünyada en fazla ticareti yapılan 15 uçucu yağdan birisidir.
Diğer üretici Erkan Tezcan ise "Kazanımız kaynadıktan sonra 50-55 kilogram lavantadan 1 litre lavanta yağı çıkıyor.
1 dekara yaklaşık olarak 2 bin civarında fide dikimi yapılmaktadır. Dikim aralığı 30×140 cm olmalıdır. Lavanta fidelerinin 1 yaşlı olarak sonbaharda, Kasım-Aralık aylarında dikimi önerilir.
Lavanta Kokulu Köy
Kuyucak Köyü'nde 5000 dekarda yetiştirilen lavanta sıcaklık, yağış gibi mevsimsel durumlar etki etse de Temmuz ayının başında açmaya başlar. Hasat işleri ise Temmuz ayının sonundan Ağustos ayının ortalarına kadar devam eder.
Lavanta ekimi için çoğunlukla mayıs ayı tercih edilir. Bu dönemin ardından geçen iki aylık sürede bitkiler büyür.
Susuz ve marjinal arazilerde oldukça kolay bir şekilde yetişen lavanta bitkisi üreticisinde 1 da araziden 1.000- 4.000 TL kazanç sağlayabilmektedir. Bu durum küçük arazi varlığına sahip üreticilerin sulanamayan marjinal arazilerini değerlendirerek gelir artışı sağlayacaktır.
Lavantanın dönüme verimi Lavanta Çiçeği olarak 150-400 kg arası olup, yağ olarak verimi ise çiçek veriminin %2'si ile %5'i arasında değişiyor.
Lavanta kıraç toprağı sevdiği için yetiştirip farklı şekillerde gelir elde edebilirsiniz. Hasat ettikten sonra, yaş yapraklarını satabilirsiniz. Ya da yapraklarını kurutarak satışını yapabilirsiniz. Lavantanın en değerli ürünü yağıdır.
Lavantanın bakımı kolay olması, birçok kişinin evde lavanta yetiştirmesinin nedenidir. Sulama sorunu yaşamayan lavanta, siz ne zaman isterseniz o zaman suyu alabilir. Çok nemli toprağı sevmez ve uzun süre kuru kalabilir.
Kredi çekebilmek için lavanta fidelerinin SERTİFİKALI olması gerekir. Fidelerimiz sertifikalıdır.
Demetler halindeki lavanta büyük bir kazanda su ile kaynatılıyor. Bu sıcak karışımdan çıkan buhar bir boru vasıtası ile soğutulacağı tanka geliyor ve ani soğuma ile yoğunlaşıp sıvı hale geçiyor. Uçan yağ sudan hafif olduğu için üst kısımda birikiyor ve yağ çıkartılmış oluyor. Kısaca tarifi bu.
Genellikle bu, ilkbaharın ortasından ortasına kadardır. Her bir bitkiyi tozlaştırmak için uçuşan tonlarca arıyı arayarak lavantanın hazır olduğunu anlayabilirsiniz. Lavantayı ilkbaharda keserseniz, bitkinin ikinci bir hasat için daha fazla çiçek üretmeye zamanı olabilir. Çiy buharlaştığında lavantaları sabah toplayın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri