Bu senaryoya göre Evren, bir gün bu genişlemesini durduracak ve büyük bir hızla evrendeki maddelerin yarattığı kütleçekim etkisiyle kendi içine çökecek. Yani Evren'deki her şey, yazının başında bahsettiğimiz 13,8 milyar yıl önceki halini alacak ve yeni bir Büyük Patlama tekilliği oluşacak.
1 Trilyon Yıl Sonra...
Evrenin sonunu getirecek ''Büyük Çöküş''ün, Büyük Patlama'nın tam tersi şekilde gerçekleşmesi bekleniyor. Bütün kara delikler birleşecek ve evreni yutacak. Bu süreçten sonra, bir başka Büyük Patlama meydana gelecek ve yeni bir evren oluşacak.
Bugün de evren yok olduktan sonra ne olacağını göreceğiz.
Matematik fizikçisi Roger Penrose ile Paul Tod'un geliştirdiği Uyumlu Döngüsel Kozmoloji (CCC) teorisine göre evren yok olduktan sonra uzay boşluğundaki küllerinden yeni bir evren doğacak ve o yok olduktan sonra da başka bir evren ki bu böyle sürüp gidecek.
Evrenin yaşının yaklaşık 13,7 milyar yıl olduğu hesaplanıyor. Ortalama insan ömrü ile karşılaştırıldığında bu süre hayal edilemeyecek kadar uzun.
Termodinamik sonsuzdur
Kozmoloji modelleri bize evrenin nasıl oluştuğu ve olası geleceklerini gösterir. Evren sonsuza dek yavaş yavaş genişleyerek soğuyabilir. Hızla genişleyerek parçalanabilir. Kendi içine çöküp kara delik olabilir veya küçüldükten sonra genişleyerek küllerinden tekrar tekrar doğabilir.
İlgili 44 soru bulundu
Bu evren, milyarlarca galaksi ve her galakside milyarlarca yıldız ve gezegen içeriyor olabilir. Uzayın dışında muhtemelen büyük ölçüde boşluk vardır, ancak galaksiler, kara delikler, nötron yıldızları ve diğer astronomik nesneler de dahil olmak üzere farklı nesnelerin varlığına dair gözlemler de mevcuttur.
Böyle bir uzaya sonlu, fakat sınırsız uzay denir. Kozmologlar uzayımızın sınırsız olduğunu düşünüyorlar (yani bir yönde ilerleyip geri dönmeksizin sonsuza kadar gidebiliriz). Fakat evrenimizin sonlu mu yoksa sonsuz mu olduğuna dair bir kanıt henüz yok.
Özetle sicim teorisine göre kainatta en azından 10 üzeri 500 evren var. Bunlardan biri de yaşadığımız evren. Bu aslında bir çatı kavram olsa da çoklu evren derken bilim insanları genellikle sicim teorisini kast ediyor. Sicim teorisine göre kainatta birbirinden kopuk olan en az 10 üzeri 500 evren var.
“Büyük patlamadan önce hiçbir şey yoktu. Einstein'ın görelilik teorisine göre uzay ve zaman aslında bileşiktir ve tek bir uzay-zaman sürekliliği oluşturur. [Ancak, zamanla birlikte 4 boyutlu olan bu doku] düz değildir ve [tıpkı bir kupanın kendi üzerine bükülen sapı gibi] boru şekillidir.
Evrenin Sonu Hakkında Teoriler. Evrenin kaderi, yoğunluğu tarafından belirlenir. Verilerin sunduğu kanıtların, genişlemenin hızı ve kütlesel yoğunluğun ağır basması ile evrenin süresiz olarak büyümeye devam edeceği söylenebilir. Bu olay ise, Big Freeze denilen olay ile sonuçlanacaktır.
Kâinattaki her bir organizmanın kollektif işbirliği sonucu evren oluşturmaktadır. Bu yüzden evren canlı bir organizmadır.
Kuran bize evrenin sonsuz 'infinite' olduğunu da söylüyor. Yüce Allah'ın izni ile bu da kesinleşecektir. Kuran'a göre evren düzdür.
Kur'ân-ı Kerim'in ez-Zâriyât sûresinin şu âyetinin de kâinatın durmadan genişlediğini ifade etmesi, astronomi ilmi açısından çok ilginç olsa gerektir: "Gökyüzünü (uzayı), Biz kudretimizle yaptık. Ve kuşlmsuz onu öyle genişleten Biziz" (LJ/47).
Akdeniz kapanıyor
50 milyon yıl sonra Afrika kıtası Avrupa ile çarpışarak Akdeniz'i yok edecek ve Avrupa-Afrika hattında Himalaya sıradağlarını benzeyen yeni bir dağ zinciri oluşacak (belki de Everest'ten daha yüksek bir dağ oluşacak).
Büyük Patlama (Big Bang) adı verilen patlama sonrasındaki süreçte gök adalar, yıldızlar, gezegenler ve diğer gök cisimleri meydana geldi. Bu gezegenler güneşe olan uzaklıklarına göre sırasıyla Merkür, Venüs, Dünya, Mars, Jüpiter, Satürn, Uranüs ve Neptün'dür.
Grafiklerde gerçek gözlemsel veriler işlendiğinde evrenin yaşı bulunur. Bu yöntemle bulunan evrenin güncel yaşı 19,28 milyar yıldır.
Big Bang Teorisi ilk kez 1922 yılında Alexander Friedmann tarafından ortaya atılmıştır. Bu teori bilim dünyasında büyük yankı ve tepki de uyandırmıştır. Çünkü o tarihe kadar evrenin durağan olduğu varsayılmakta ve kabul edilmekte idi.
Evrenin sadece yüzde 5'ini biliyoruz.
Büyük patlamadan sonra 150 milyon yıldan 1 milyar yıla kadar sürmüştür. Kütle-çekimindeki çökmelerden ilk yıldızlar ve kuazarlar oluşurlar. Yaydıkları yoğun radyasyon çevresindeki evreni iyonlaştırır. Bu noktadan itibaren evrenin çoğu kendi halinde plazma olmuştur.
Kur'an'a göre gökler ve yerler bitişik iken, Allah aralarını büyük bir patlama (Bing Bang) ile ayırdı. Kur'an asırlarca önce evrendeki her şeyin en başta bir bütün olduğunu ve evrenin her an genişlemekte olduğunu yani, Big Bang'ın en temel özelliklerini açıklamıştır.
Alternatif evrenler birbirinden tamamen bağımsız olmak zorunda değildir ve dört farklı şekilde var olabilir. Paralel evrenlerin varlığı ve doğası, kozmoloji ve sicim teorisi gibi alanlarda hala araştırılan bir konudur.
Şu anda yeryüzünde 7 milyar 936 milyon insan yaşıyor. İçinde bulunduğumuz 2022 yılında 8 milyarı geçecek. Ben doğduğumda bunun yarısı kadar 4 milyar insan yaşıyordu. Hatta doğum gününüze göre tahmini dünya sıralamanızı gösteren şu siteye göre ben 4 milyar 39 milyon 379 bin 781. kişiyim.
Evet, uzayda gündüz ve gece yoktur, ancak gezegeninizdeki gündüzü ve geceyi görebilirsiniz.
Yani ışık hızının yüzde 99,9'u kadarlık bir hız ile 1 saat boyunca hareket edersek dünyadakiler için 22,36 saat (neredeyse 1 gün) geçiyor. Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir.
Bilimsel araştırmalar doğrusunda evrende veya kendi galaksimizde veya güneş sisteminde bilinen veya kesin olarak tespit edilen herhangi bir yaşam yoktur. Güneş sisteminde bazı uydularda yaşam olabileceği noktasında bilim adamlarının ortak görüşü vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri