B sınıfı ehliyete sahip olan sürücüler B, B1, M, D1 ve F sınıfı araçları kullanabilme yetkisine sahiptirler. Bu araçları detaylandıracak olursak; otomobil, 4 tekerlekli motosiklet, traktör ve azami yüklü ağırlığı 4250 gram olan birleşik araçlardır.
B sınıfı ehliyet, güç sınırı 15 kv'ı geçmeyen, yük taşımacılığında kullanılmayacaksa 400 kg'dan; kullanılacaksa da net ağırlığı 550 kg'dan fazla olmayan dört tekerlekli motosikletleri kapsıyor. Yaş sınırı 16 olan ehliyete sahipseniz M sınıfına dahil olan araçları da kullanabilirsiniz.
Bu araçlar otomobil, 4 tekerlekli motosiklet, traktör ve azami yüklü ağırlığı 4250 kilogram olan birleşik araçlar olarak sıralanır. B sınıfı ehliyet, ülkemizde en fazla sahip olunan ehliyet sınıfıdır. B sınıfı ehliyete sahip iseniz aşağıdaki sınıflara ait tüm araçları kullanma iznini elde edersiniz.
Bu aracı ağırlığından dolayi B sınıfı ehliyet ile kullanamazsiniz.
B sınıfı ehliyet ile maksimum 9 koltuklu araçlar kullanılabilmektedir. Bu sınırın geçilmesi halinde aracın tipi minibüs/otobüs olarak değişecektir.
İlgili 45 soru bulundu
B sınıfı ehliyet 6 teker araç kullanabilir mi? B sınıfı ehliyet ile motorlu bisiklet, traktör, dört tekerli motorsiklet, kamyonet ve araba kullanılabilir. Ruhsatta otomobil olarak geçen bir aracınız varsa ve bu araç 6 tekerliyse bu aracı B sınıfı ehliyetiniz ile kullanabilirsiniz.
B sınıfı ehliyetin tekerlek sınırı bulunmamaktadır. Yani B sınıfı ehliyete sahip olanların araçlarının teker sayısı önemsizdir. B sınıfı ehliyete sahip kimseler 6 teker de kullanabilir, 10 tekerde. Tekerlek sayısı kısıtlaması yoktur.
-B sınıfı ehliyet yeterlidir.
ARTIK VW TRANSPORTER VE CRAFTER MİNİBÜS SINIFINDA OLACAK VE B EHLİYET KULLANACAK.
B sınıfı ehliyet otomobil veya kamyonet kullanmak isteyen kişilerin aldıkları bir ehliyet türüdür. B sınıfı ehliyete sahip olan sürücüler M, B1 ve F sınıfı araçları kullanabilirler. Bu araçlar otomobil, 4 tekerlekli motosiklet, traktör ve azami yüklü ağırlığı 4250 gram olan birleşik araçlardır.
4x4 çeker teknolojisi genellikle SUV olarak adlandırılan arazi araçlarında kullanılır. Otomobil türlerinde de bu teknolojinin kullanıldığı araçlar vardır. 4x4 araçlarda tüm tekerler aynı anda döndüğünden aracın patinaj yapma ihtimali de çok düşüktür.
B sınıfı sürücü belgesine sahip kişiler otomobil ve kamyonet sınıfına dahil tüm araçları kullanabiliyor. Bu ehliyet türü M ve F sınıflarını da kapsadığı için motorlu bisiklet, traktör ve ticari amaçlı olmamak kaydıyla römork taşıyabilen tarım araçları da kullanılabiliyor.
En sık kullanılan sınıf olan B sınıfı ehliyet, otomobil ve kamyonet için geçerli olurken B1 dört tekerlekli motosiklet kullanmaya uygundur. BE ise römorklu otomobil ve kamyonet kullanımına uygundur. Yeni ehliyet sınıfları ile kullanılabilecek diğer araçlar aracın özelliklerine göre de sınıflandırılmıştır.
Bu kısımda yer alan ve 4a denilen bölümde; sürücü belgesinin veriliş tarihi yazıyor. 4b ile karşılık bulan kısımda ise sürücü belgesinin geçerliliğinin biteceği tarihi görmek mümkün oluyor.
Yeni sürücü belgelerinde yukarıda bahsettiğimiz gibi 4 numaralı alanda bu bilgiler bulunur. 4a ehliyet veriliş tarihi, 4b ise ehliyet bitiş tarihidir. Eski ehliyetlerde ise ehliyet belge numarasının hemen altında yer alan kısımda sürücü belgesinin verildiği ve belgenin geçerliliğinin dolacağı tarih yazmaktadır.
Kargo kamyonu, kamyonet veya tır fark etmeksizin araç üzerinde SRC belgesinin bulunması zorunludur. Src belgesi olmadan araç kullanılamaz. Bu belgeler ulusal, uluslararası ve uluslararası statüye sahiptir.
D1 Sınıfı Ehliyet
16+1 kapasiteli minibüsler içindir. Geçerlilik süresi 5 yıldır. 21 yaşını doldurmuş olma zorunluluğu vardır. D1 sınıfı ehliyet almak isteyen bir kişinin B sınıfı ehliyete sahip olması gereklidir.
Crafter ve dolmuş ya da transporter da minibüs sınıfına girdiği için bu ve benzeri araçlar B sınıfı ile kullanılamaz. B ehliyet ile motor kullanılır mı ? : B sınıfı ehliyet ile sadece moped tarzı motosikletleri kullanabilirsiniz.
Yani 14 yolcuya kadar B sınıfı ehliyet kullanabiliyor. Arkanın çift teker olması bişey değiştirmiyor. koltuk sayısı 14 olan sprinteri kullanabilirsin. kendim volt kullandı 14+1.
Kiralama şartları: Araç Kiralamak için 21 yaşını doldurmuş olmanız ve en az 2 yıllık B grubu ehliyet sahibi olmanız gerekmektedir.
B sınıfı ehliyet yeterli.
Okul Servis Araçları Hizmet Yönetmeliğinde son yapılan değişiklik ile 7 yıldan fazla B sınıfı ehliyet sahipleri, E sınıfına geçtiği anda tecrübe süresi istenmeden sefer yapabilecek.
Minibüs kullanabilmek istiyorsanız öncelikle Otomobil Ehliyeti (B sınıfı ehliyet) almanız gerekiyor. Ardından Minibüs kullanabilmek için D1 sınıfı ehliyet almanız gerekiyor.
2023 yılında B sınıfı ehliyet harç ücreti 1.116 Tl'den 2.489 TL'ye yükseldi. B sınıfı ehliyet sahibi olmak isteyen vatandaşlar toplam da 10.000 TL'den fazla ödeyecek. A sınıfı ehliyet harcı ise 370 TL'den 825,87 TL'ye çıkarıldı.
750kg altı çekme karavanlar için B sınıfı ehliyet yeterli. 750kg üstü çekme karavanlar için BE, CE ya da DE sınıfı ehliyet gerekli. Motokaravanlar için kamyon olarak geçmiyorsa B sınıfı yeterlidir. Araç kamyon sınıfında ise C sınıfı yani kamyon ehliyeti gereklidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri