Forklift kullanabilmek için bu araca özel olarak eğitimi ve belgesine sahip olduğunu belirten ehliyete sahip olmak gerekmektedir. Fabrika ve depolarda genellikle yükleme, kaldırma ve istifleme gibi alanlarda kullanılan forkliftleri kullanacak olan kişiler mutlaka G sınıfı ehliyete sahip olmalıdır.
Forklift Ehliyeti Nerden alınır? İş makinası operatörlük belge türlerinden biri olan forklift operatörlük belgesi Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Genel Müdürlüğünden İş Makineleri Sürücü Eğitim Kursları İle İlgili Yönerge hükümlerine göre ruhsat alan iş makineleri kurslarından alınmaktadır.
Forklift Ehliyeti Kim Veriyor? G sınıfı ehliyet olarak da ifade edilen, forklift ehliyete sahip olabilmek için operatörlük eğitimi veren kursa kayıt yaptırarak bu alanda gerekli olan tüm eğitimleri almak gerekir. Eğitimlerin yanı sıra alınan eğitimlerden de başarı sağlamak önemli bir noktadır.
En az 8 yıl eğitim almış olması gereklidir. Kanunen belge almasında herhangi bir sakınca bulunmamalıdır; mahkûmiyet halinde olmamalıdır. Sağlık kontrollerinden geçmiş olmalıdır; forklift kullanmaya herhangi bir engeli olmamalıdır. Forklift belgesine sahip olmak için herhangi bir ehliyet sahibi olmasına gerek yoktur.
Forklift ehliyeti almak için 18 yaşını doldurmuş ve en az İlkokul mezunu olmalıdır. İlgili kanunun 41 inci maddesinde sayılan T.C.K maddelerinden mahkûmiyeti olmayanlar alabilir. İş makinesi kullanmasına sağlık problemleri olmayanlar başvurabilir.
İlgili 18 soru bulundu
B sınıfı sürücü belgesine sahip kişiler otomobil ve kamyonet sınıfına dahil tüm araçları kullanabiliyor. Bu ehliyet türü M ve F sınıflarını da kapsadığı için motorlu bisiklet, traktör ve ticari amaçlı olmamak kaydıyla römork taşıyabilen tarım araçları da kullanılabiliyor.
Tır kullanabilmek istiyorsanız öncelikle Otomobil Ehliyeti (B sınıfı), ardından Kamyon Ehliyeti (C sınıfı ehliyet) almanız gerekiyor. C sınıfı ehliyetle Kamyon kullanabiliyor, ancak Tır kullanamıyorsunuz. Tır kullanabilmek için ise C sınıfı ehliyet aldıktan sonra CE sınıfı ehliyet almanız gerekiyor.
Not: İş Makinesi Kullanma yetki belgelerinde(Operatörlük Belgesi) herhangi bir geçerlilik süresi bulunmamaktadır. Yürürlükte olan mevzuatlara göre İş Makinesi Kullanma yetki belgeleri (Operatörlük Belgesi) ömür boyu geçerlidir.
Maddenin 1. fıkrasının (a) ve (b) bentlerinde belirtilen, iş makinalarının ehliyetle kullanılmasına yönelik kuralları ve yükümlülükleri yerine getirmeyen işverene, her bir yükümlülük için ayrı ayrı 2000 TL para cezası verilmelidir.
Forklift ehliyeti almak çok zor değil. Ancak, minimum gereksinimlerin bazılarını aklınızda tutmalısınız. Fiziksel olarak sağlıklı olmalı ve ağır makineleri uzun süre çalıştırabilecek ve hareket ettirebilecek dayanıklılığa sahip olmalısınız.
Forklift operatörlük belgenizi 5000 TL ye alabilirsiniz. Operatörlük belgenizi ehliyete çevirmek istiyorsanız. Ödeyeceğiniz ücret ise şu şekildedir: Ehliyet Harcı 2203 TL.
İş makinelerinin kullanımı için G sınıfı ehliyet gerekmektedir. Bu ehliyet sayesinde kullanılan iş makinesi aracı ile trafiğe çıkabilir ve tüm işlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.
M, B1, B, BE, C, C1, C1E ve F sınıfı araçları kullanabilirler.
Forklift operatörü olmak için, en az ilkokul mezunu olmak şarttır. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından onaylı, ilgili operatörlük kurslarından alınan eğitimle verilecek Forklift Operatörü Belgesine ve G sınıfı ehliyete sahip olmak gerekir.
B sınıfı ehliyet ile kullanılamayacak araçlar; 125 cc ye kadar, 35 kw'a kadar veya 35 kw'yi geçen motosiklet araçlar (A1, A2, A) Römorklu otomobil ve kamyonet (BE sınıfıdır, BE sınıfı için B sınıfı ehliyet tecrübesi aranır)
Kamyon ve çekici kullanacak olanların alması gereken ehliyettir. C sınıf sürücü belgesine sahip olan araç sahipleri M, B1, B, C1 ve F sınıfı araçları da kullanabiliyor. Başvuru için ise en az B grubu ehliyetiniz olması gerekiyor.
C sınıfı ehliyete sahip olmak için istenen ilk şey B sınıfı ehliyeti almış olmaktır. C sınıfı ehliyet almak için kişilerin bir kursa kaydolması, yazılı sınava ve direksiyon sınavına girmesi gerekmektesonrasında ise C sınıfı ehliyet sahibi olabilmek için sadece direksiyon sınavına girilmesi yeterli.
Forklift iş makinesinin kullanımı için gerekli olan belgeye forklift ehliyeti denilmektedir. Bu iş makinesinin sadece çalışma sahası içerisinde kullanımında operatörlük belgesi de yeterli olmaktadır. Ancak trafikte kullanılacak iş makinelerinin, iş makinesi kodu ile G sınıfı ehliyete işlenmesi zorunludur.
Bu aracı kullanacak olan kişilerin mutlaka ehliyete sahip olması gerekir. Kişilerin cevabını en çok merak ettiği sorulardan biri ise, forklift ehliyeti almak ne kadar sürer sorusudur. Genel olarak eğitim süresi 2 ay sürebilmektedir.
Endüstriyel iş makinası denince akla ilk gelenlerden biri forklift iş makinalarıdır. İnsan gücünün yeterli olmadığı yerlerde forklift'ler devreye girer. Ön kısmında bulunan çatal şeklindeki ataşman sayesinde yüklerin ve malzemelerin taşınmasına yardımcı olur.
Forklift sınavı; Forklift ehliyeti alacak kişiler için yapılan sınavda 2 metre yüksekliğindeki raftan 4 adet palet çatallar vasıtasıyla alınır. Arka arkaya dizilmiş olan ve aralarında 3 metre mesafe olan trafik konilerinin aralarından slalom yaparak (8 çizerek) önce geri geri sonra ileri doğru manevra yapılır.
Mobil Vinç Ehliyeti Fiyatları
Her yıl değişen ehliyet fiyatlarında son olarak her bir sınav ücreti 160 tl, ehliyet fiyatları ise 2000 ile 2500 TL arasında değişiklik göstermektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri