Eğitim alan kişilerin sınırsız sınav hakkı bulunmaktadır. Yalnızca bir defa eğitim alarak, başarılı olana kadar sınava girebilmektedir.
Herhangi bir sınav kısıtlaması bulunmamaktadır. İş güvenliği uzmanlığı eğitiminizi yetkili iş güvenliği uzmanlığı eğitimi kurumlarından aldıktan sonra, sınırsız sınav giriş hakkınız olmaktadır.
“2015'e kadar İSG eğitim kurumlarında eğitim alan adaylar üç kez sınava girme hakkına sahip oluyorlardı.2015'ten sonra bu hak sınırsız hale geldi.
Buna göre; C sınıfından B sınıfına geçiş yapmak için; herhangi bir firmada 3 yıl süreyle C sınıfı İSG uzmanı olarak görev yapılmalıdır. B sınıfından A sınıfına geçiş yapmak için; en az 4 yıl B sınıfı sertifika ile görev yapmak gerekir.
➢ Üç yıl içerisinde az tehlikeli işyerlerinde yapılacak staj ve/veya işyeri eğitiminde sertifika geçerli olacaktır. Yukarıda belirtilen sürelerin dışına çıkılması durumunda staj ve/veya işyeri eğitimi yapacak öğrencinin İSG Temel Eğitim Sertifikası yeniden alması zorunludur.
İlgili 40 soru bulundu
İş Güvenliği Uzmanlık ve İşyeri Hekimlik sertifikası almaya hak kazanabilmek için sınavdan 70 puan almak gerekmektedir. Sınav 50 sorudan oluşmaktadır. Sınavlarda yanlış cevaplar doğru cevapları götürmemektedir.
İş sağlığı ve güvenliği sınavı ÖSYM tarafından yılda iki kez mayıs ve aralık aylarında yapılmaktadır. Bu sınavlara girebilmek için 100 gün öncesine kadar iş güvenliği eğitimini tamamlamış olmak gerekir.
eleman.net verilerine göre, B Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı 2023 yılında ortalama 28.300 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda B Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı , Temmuz 2023 yılında ortalama 28.200 TL maaş alırken, Ocak 2023'de ise ortalama 22.440 TL maaş alıyordu.
Bu program mezunları, tüm kurum, kuruluş ve işletmelerde, ticaret merkezleri, inşaat projelerinde, üniversite ve okullarda, alışveriş merkezleri ve topluma açık merkezlerde, itfaiyeler, sivil savunma ve benzeri acil durum kuruluşlarında, "İş Sağlığı ve Güvenliği Teknikeri" olarak görev alabilirler.
B Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı olmak isteyen kişilerin iki şartı yerine getirmesi gerekmektedir. B Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı olmak kişi İş Sağlığı ve Güvenliği yüksek lisans mezunu olmalı ya da ilk olarak C sınıfı iş güvenliği uzmanı sertifikasını alarak 3 yıl çalışmalıdır.
2023 İSG Sınav Takvimi ve Detayları
2023 yılında İSG sınavı iki aşamada yapılacaktır. İSG/1 Sınavı 06 Mayıs 2023 tarihinde gerçekleştirilecek ve İSG/2 Sınavı ise 10 Aralık 2023 tarihinde yapılacaktır.
Sınava giren sayısının da her yıl ortalama 85-90 bin bandında olduğunu düşünürsek başarı ortalamasını % 5 olarak düşünebiliriz. Bu verilere bakarak iş güvenliği sınavlarının zor olduğundan bahsetmek mümkün.
C sınıfı isg sertifikası almak için ÖSYM tarafından yapılan sınavda adaylara toplam 50 soru sorulmaktadır. 50 sorudan 35 doğru yapan 70 puan almakta yani iş sağlığı ve güvenliği sertifikası almaya hak kazanmaktadır.
İş Sağlığı ve Güvenliği 4 yıllık lisans programı olduğu gibi yüksekokul bünyesinde ön lisans programı da olabilir. Ön lisans programlarında eğitim süresi iki yıl olur.
eleman.net verilerine göre, İş Güvenliği Uzmanı 2023 yılında ortalama 24.600 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda İş Güvenliği Uzmanı , Temmuz 2023 yılında ortalama 24.400 TL maaş alırken, Ocak 2023'de ise ortalama 19.140 TL maaş alıyordu.
Önemli bir sorumluluk olan işyeri hekimliği yasal düzenlemelerde yalnızca tıp fakültesi mezunlarının yapabileceği bir iş olarak değerlendirilmeyerek tıp fakültesinden mezun olduktan sonra ilave eğitim almış ve yapılan sınavda başarılı olmuş kişilerin gerçekleştirebileceği bir görev olarak düzenlenmiştir.
C sınıfı iş sağlığı ve güvenliği atama puanları da, belirtilen seviyelerde olmaktadır. En az 70 puan alan adaylar, kamuda istedikleri pozisyonlara başvuru yapabilirler. Ancak yapılan araştırmalar neticesinde 85 üzeri puan alan kişilerin atandığı, kamuda görev yaptığı bilinmektedir.
Birçok araştırmada iş sağlığı ve güvenliği önü açık meslek dallarından birisi kabul edilmektedir.
(2) İş güvenliği uzmanlarından; (C) sınıfı belgeye sahip olanlar az tehlikeli sınıfta, (B) sınıfı belgeye sahip olanlar az tehlikeli ve tehlikeli sınıflarda, (A) sınıfı belgeye sahip olanlar ise bütün tehlike sınıflarında yer alan işyerlerinde çalışabilirler.
a) Az tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde; ayda en az 12 saat, buna ilave olarak işçi başına ayda en az 5 dakika. b) Tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde; ayda en az 24 saat, buna ilave olarak işçi başına ayda en az 5 dakika.
İş güvenliği uzmanlığı, işyeri hekimliği ve İSG Eğitici sertifikası ücretleri 1534,00 TL olarak belirlenmiştir.
İSG: İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü İş Yeri Hekimliği ve İş Güvenliği Uzmanlığı Sınavı 2023 İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü İş Yeri Hekimliği ve İş Güvenliği Uzmanlığı Sınavı (2023-İSG/1), 15 Nisan 2023 tarihinde uygulanacaktır. Sınava başvurular, 17-23 Şubat 2023 tarihleri arasında yapılacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri