"Business for Business" kısaltması olan B4B anlamsal olarak firmaya sadece hizmet ve ürün satmakla kalmayıp, müşterilere daha yakın bir davranış sergileyenler olarak tanımlayabiliriz. B4B değer katma, faydada bulunma, fırsat oluşturma, iletişim, operasyon, satış ve satış sonrasını kapsayan geniş yelpazeli bir bütündür.
B2B E-Ticaret Nedir? B2B e-ticaret, B2B iş modelinin internetten ve dijital platformlardan gerçekleştirilmesine verilen isimdir. Geleneksel işletmeden işletmeye çalışan firmalardan farklı olarak, e-ticaret yapan şirketler müşterilerini dijital yollarla edinmeyi ve hizmetlerini sunmayı hedeflerler.
Şirketten şirkete, kurumdan kuruma ya da işletmeden işletmeye olarak farklı şekillerde kullanılabilen B2B satış nedir? B2B satış, genel olarak iki farklı kuruluşun kendi aralarında yaptıkları satış anlamına geliyor.
B2B (Business to business) iki şirket arasındaki satış işlemini ifade eden bir iş modelidir. Bu modelde, ürünler son tüketiciye değil şirketlere ve işletmelere satılır. Başka bir ifadeyle; müşteriye satmak veya iş amaçlı kullanım için yapılan satış işlemleri B2B olarak adlandırılır.
B2B'nin açılımı Business to Business'tır. İşletmelerin son müşteriler yerine diğer işletmelerle ticaret ve işlem yaptığı ticaret yapma yöntemidir. Bu, bir işletmenin ürünlerini doğrudan tüketicilere satmak yerine başka bir işletmeye sunması durumudur.
İlgili 40 soru bulundu
B2B ve B2C Arasındaki Fark Nedir? B2B iş modeli kullanan bir şirketin hedef aldığı kitle üretilen ürüne ihtiyaç duyan diğer şirketlerdir. İhtiyaç duyulan ürün, bir başka ürün veya hizmetin üretiminde kullanılır. B2C'nin hedef kitlesi ise kişisel amaçlar için ürün ve hizmet satın alan bireysel tüketicilerdir.
B2C (Business to Consumer) iş modeli nedir? B2C, Türkçe karşılığı “işletmeden tüketiciye” olan iş modelidir. Yani bir işletmenin doğrudan tüketiciye hizmet veya ürün satışı yaptığı modeldir. E-ticaret siteleri bu modelin tanımını doğrudan karşılayabilirler.
B2E (İşletmeden Çalışanına)
Bir işletmenin çalışanları, o işletmenin ürünlerini satın alabilir ve bu e-ticaret modeli B2E olarak tanımlanır. Fakat burada bazı özel durumlar vardır. Örneğin söz konusu ürünler, sadece o işletmenin çalışanlarına özel olabilir.
B2B, işletmeler arasında gerçekleştirilen işlemleri ifade ederken, B2C perakende satışlarda müşteri ile işletme arasındaki işlemleri ifade eder. C2C ise müşterilerin kendi aralarında gerçekleştirdikleri işlemleri ifade eder. Bu iş modelleri her biri farklı avantaj ve dezavantajlara sahiptir.
Business to business yöntemi, işletmenin ürünü ya da hizmeti başka bir işletmeye doğrudan değil, bir aracıya baz fiyattan sattığı, aracının üzerine kendi kar marjını koyarak başka bir işletmeye pazarladığı yöntemdir.
B2B, işletmeden işletmeye, modeli ile özellikle e-ticaret alanında aktif olan işletmeler operasyonlarını yürütmektedir. Firmalar doğrudan tüketicilere değil, perakende satış yapan ve toplu ürün alımı gerçekleştiren firmalara ulaşırlar. Bu nedenle de bu iş modeli işletmeden işletmeye olarak adlandırılmıştır.
B2B Online Tahsilat, ana firmanın bayilerden tahsilat yapmasını, bayilerin kolaylıkla ana firmaya ödeme yapmasını ve bayilerin son kullanıcılardan online ödeme almasını sağlayan kapsamlı bir çözümdür.
Hepsiburada, morhipo, trendyol ve ZARA gibi çevrimiçi mağazalara sahip perakendecilerin tümü, B2C e-ticaretiyle uğraşan işletmelere örnektir. İşletmeden İşletmeye (B2B) – Adından da anlaşılacağı gibi B2B e-ticaret, iki işletme arasında gerçekleştirilen işlemlerle ilgilidir.
C2B (Customer To Business)
Müşteriden işletmeye, daha az karşılaşılan e-ticaret iş modellerinden biridir. C2B satışları, tüketicinin firmalara ürün veya hizmet sunduğu ve buna göre ücret ödediği uygulamaları kapsar. Modelde bireyler, değer yaratıcıları ve bu değerlerin şirketlere sağlayıcısıdır.
C2B, tüketicilerin işletmelere mal veya hizmet sunarak ticari işlemleri ifade eden "Consumer-to-Business" kısaltmasıdır. C2B iş modeli, tüketicilerin işletmelerin ürün ve hizmetlerine erişimi olanaklı kılarak, tüketicilerin işletmelerle ticari ilişkiler kurmalarını sağlar.
Devlet kurumlarının işletmelere bir ürün ya da hizmet sağlarken elektronik platformları kullanması, G2B modelinin kullanıldığı anlamına gelir. Devlet tarafından ihracat yapan işletmelere verilen Eximbank kredileri G2B örnekleri arasında yer alır.
B2C; üretici ya da tedarikçinin, doğrudan tüketiciye yani müşteriye satış yapmasıdır. E-ticaret siteleri ve sanal pazar yerleri, bu tanımı doğrudan karşılayabilen bir iş modeline sahiptir. B2C açılımı ise “Business to Consumer” yani “İşletmeden Tüketiciye” şeklindedir.
B2C e-ticaret iş modeli, geleneksel ticaretin temel modelleri arasında yer almaktadır. Günümüzde Amazon, Trendyol ve Hepsiburada gibi e-ticaret siteleri bu iş modeline birer örnektir.
C2C (Consumer to Consumer): Tüketiciden tüketiciye işlem yapılan bir E-ticaret modelidir. Gittigidiyor.com, eBay.com vb. siteler buna örnek olarak gösterilebilir. Son kullanıcıların kendi aralarında işlem yaptığı modeldir. Letgo gibi uygulamalar da örnektir.
B2C İş Modeli Nedir? “Business to Consumer”, Türkçesiyle “Firmadan Tüketiciye” kavramı şirketlerin tüketicilerle direkt olarak kurduğu ticari ilişkiyi açıklayan ifade eden kısa tanımdır.
B2C (Business-to-consumer) terimi, işletmeden tüketiciye yani bir şirketin tüketicilere ürün satması anlamına gelir. İşletmeden Tüketiciye başlığı altındaki şirketler genellikle IKEA, H&M, Decathlon gibi perakendecilerdir. Pek çok çevrimiçi mağaza da B2C kapsamına girer.
Açılımı consumer to consumer olan C2C, tüketiciden tüketiciye çalışma modelidir.
B2G (Business to Government): İşletmeden devlete işlem yapılan bir E-ticaret modelidir. Devletin online olarak ihale açması ve bu ihaleyi işletmelerin yine online olarak takip edip devlete ürün veya hizmet satışı gerçekleştirmesi gibi.
Bunlar bireysel müşteri ve kurumsal müşteri olarak adlandırılıyor. Dünya çapında iş dünyasında kurumların kurumlara dönük faaliyetleri için B2B (yani business to business); kurumların bireysel müşteri yönelimine ise B2S (yani business to consumer) kısaltmaları yaygın olarak kullanılıyor.
DSM Grup Danışmanlık İletişim ve Satış Tic.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri