Eşlerden birine miras kalan mal, eşin kişisel malıdır; yani mal paylaşımı içinde miras kalan mallar eşler arasında paylaşılmaz. Miras kime kaldı ise sadece o eşe ait olur. Evlilik birliği içerisinde ya da evlilik bozulduktan sonra hiçbir şekilde kendisine miras bırakılmayan eş hak iddiasında bulunamaz.
Eş, mirasbırakanın anne-babası ve kardeşleri ile mirasçı kalırsa, mirasın ½'sini alır. Eş, mirasbırakanın nine-dedesi ve amca, hala, dayı, teyze ile mirasçı kalırsa, mirasın ¾'ünü alır. Mirasbırakanın yukarıdaki derecede akrabası yoksa, mirasın tamamı eşe kalır.
Emsal nitelikte bir karara imza atan Yargıtay, eşlerden birine miras olarak kalan mal ya da paranın ortak hesaba yatırılmış olsa bile kişisel mal niteliğinde olduğuna, boşanmada mal paylaşımına dahil edilemeyeceğine hükmetti.
Bir başka deyişle eşin ölümü halinde geride çocukları ile eşi bulunuyorsa mirasın dörtte üçü çocukların, dörtte biri ise sağ kalan eşe ait olacaktır.
Ölen kişinin çocuğu olmaması durumunda miras, ölen kişinin eşine ve/veya anne-babasına ve kardeşlerine kalır. Eğer ölen kişinin eşi yoksa, miras anne ve babası ile kardeşleri arasında eşit olarak paylaştırılır. Bekar olarak ölen birisinin mirası, anne ve babasına eşit olarak paylaştırılır.
İlgili 42 soru bulundu
Baba vefat ettiğinde tüm çocukları ve ölüm tarihindeki eşi mirası paylaşır. Eşin miras payı 1/4 olur, kalan 3/4 tüm çocuklar arasında eşit paylaşılır. Çocuğun hangi anneden olduğunun önemi yoktur. Eş yok ise, tüm miras çocuklara geçer.
Sağ olan eşi ¼ oranında paya sahip olurken, kalan ¾ oranı çocukları arasında paylaştırılmaktadır. Eğer mirasçının nikahlı bir eşi bulunmuyorsa ya da ölmüşse pay direkt altsoyuna kalır. Örneğin baba öldüğünde miras nasıl paylaşılır? sorusunun cevabı; ¼ oranında anneye, ¾ oranında pay ise çocuklarına kalır.
Sağ kalan eş, yasal miras hakkının yanı sıra evlilik nedeniyle eşlerin ortak sahip olduğu mallar üzerinde de alacak hakkına sahiptir. Dolayısıyla, sağ kalan eşin ve diğer mirasçıların miras paylarının belirlenebilmesi için öncelikle eşler arasındaki mal rejiminin tasfiyesi gerekir.
Davacının kendisinin mirasçı olduğunu ve iyiniyetli davalının terekeyi ve tereke malını elinde bulundurduğunu öğrendiği tarihten başlayarak 1 yıl ve herhalde mirasbırakanın ölümünün veya vasiyetnamenin açılmasının üzerinden 10 yıl geçmekle zamanaşımına uğrar. İyiniyetli olmayanlara karşı zamanaşımı süresi 20 yıldır.
Muris, saklı paylı mirasçıların saklı paylarını ihlal etmemek şartıyla istediğine malvarlığı bırakma hakkına sahiptir. Dolayısıyla baba sağlığında oğluna mal verebilir mi diye bakıldığında, saklı paylı mirasçıların saklı pay oranları ihlal edilmediği sürece bir baba istediği kişiye miras bırakabilir.
Boşanmada; eşlerden sadece bir tanesinin kişisel olarak kullandığı eşyaları, evlilik öncesinde eşlerden birine ait bulunan mallar, eşlerden birine kalan miras, evlilik sırasında karşılıksız (bedel ödemeksizin) kazanılan değerler, manevi tazminat alacakları, kişisel malların yerine geçen değerler paylaşılmaz.
Ölünceye kadar bakma sözleşmeleri karine olarak karşılıksız kazandırmadır. Dolayısıyla ölünceye kadar bakma sözleşmesi karşılığında yapılan bağışlamalar kişisel mal olarak kabul edilir. Kişisel mallar, boşanmada paylaşıma tabi değildir.
Çekişmeli boşanmada hakim, her bir tarafın ihtiyaçlarına ve müşterek çocukların mevcudiyetine göre evi kimin tutacağına karar verebilir. Hakim ayrıca evin ve çocukların kullanımını taraflar arasında paylaştırabilir. Evi kimin tutacağına ilişkin karar, davanın özel koşullarına bağlıdır.
Mirasbırakan evli değil ise tüm mirası çocuğa kalır. Mirasbırakan evliyse eşin miras payı ¼ olur. Geriye kalan ¾ miras payının tamamı çocuğa kalır.
Miras bırakanın çocukları arasındaki mal paylaşımı cinsiyet ve yaş ayrımı olmaksızın eşit kılındı. Kız çocukları mirastan eşit oranda pay alma hakkına sahip oldu.
Çocuğu olmayan kişinin anne ve babası ile nene dedesi sağ değilse mirasın yarısı sağ kalan eşe diğer yarısı da kardeşlere ( ölen kardeş varsa onun çocuklarına yani yeğenlere ) kalır.
Miras sebebiyle istihkak davası: Davacının kendisinin mirasçı olduğunu öğrendiği tarihten itibaren iyi niyetli davalılara karşı 1 yıl, iyi niyetli olmayan davalılara karşı ise 20 yıllık ve her halde miras bırakanın ölümü veya vasiyetnamenin açılması tarihinden itibaren 20 yıllık zamanaşımı süresine tabidir.
Dava, Türk Kanunu Medenisinin 587. maddesine dayalı, miras bırakanın, ölüme bağlı tasarrufu ile koyduğu paylaştırmaya uygun iptal ve tescil isteğine ilişkindir. Paylaştırmaya kadar mirasçılar arasında zamanaşımı işlemez.
Bir kişi mirasta pay sahibi olmayan üçüncü bir kişiye kendi payını devredebilir. Bunun için miras payına sahip olan kişi ile üçüncü kişinin yazılı bir sözleşme yapması ve bu sözleşmeyi noterde onaylatması gerekmektedir.
Eşin Saklı Payı
Sağ kalan eş murisin anne ve babası ile birlikte mirasçı olmuş ise saklı pay miktarı yasal miras payının tamamı (%100) kadardır. Ancak, yalnızca sağ kalan eş mirasçı olmuş ise saklı pay hakkı yasal miras payının ¾ ü kadar olmaktadır.
Evli bir kadın, kendisine ailesinden kalan mirası kocasına danışmadan istediği gibi kullanabilir mi? Kadın kendi mal varlığında istediği gibi tasarrufta bulunma hakkına sahiptir. Bu itibarla, evli bile olsa bir kadın malını/parasını dilediği gibi harcayabilir, hayır hizmetlerinde kullanabilir veya eşine hibe edebilir.
Kanun koyucu yasal mirasçıları saymıştır. Bunlar kan hısımları(altsoy, ana-baba, büyük ana ve büyük baba, evlilik dışı hısımlar), sağ kalan eş, evlatlık ve devlettir. Kısacası toplamda 4 grup yasal mirasçı bulunmaktadır. Altsoy vefat eden kimsenin kanuni olarak tanımlanmış yasal mirasçısıdır.
Eş hayatta ise, mal varlığının 4'te 1'i eşe verilir. Kalan 4'te 3'lük kısım ise çocuklar arasında eşit olarak paylaştırılmaktadır. Eş hayatta değil ise mal varlığının tamamı çocuklar arasında eşit olarak paylaştırılır. Çocuklardan biri miras bırakandan önce ölürse, ona düşen pay kendi çocuklarına aktarılacaktır.
Miras bırakan kişi sağ iken mallarını paylaştırdı ise diğer mirasçılar ne yapabilir? Saklı paylara ihlal edilmeksizin yapılan yasal paylaştırmalar geçerlidir. Bu paylaştırmada hiç pay verilmeyen ya da saklı payı ihlal edilen mirasçılar tenkis ya da iptal davası açabilirler.
Yani evlatlık, miras bırakanın altsoyu ile aynı hak ve yetkilere sahip olur. Evlatlığın mirasçılığı, Alman Hukukunun aksine, aynı zamanda kendi anne ve babasından da devam eder. Böylelikle hem evlat edinene hem de öz anne – babasına mirasçı olabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri