Fakat hayatını kaybeden kişinin geride çocuğu yoksa ve sadece eşi hayattaysa maaşının %75'i oranında bir ölüm aylığı bağlanmaktadır. Bir başka ihtimal olarak, kişinin bir çocuğu ve eşi var ise eşine maaşının %50'si oranında dul maaşı, çocuğuna ise kişinin maaşının %25'i oranında yetim aylığı bağlanmaktadır.
Ölen babadan emekli maaşı alma koşulları çocukları tarafından sorgulanmakta. Dul kıza ölen babadan ne kadar maaş bağlanır? Anne ve babasının ölümüyle beraber yetim kalan çocuklara başka maaş alacak çocuk bulunmaması ve kendisi haricinde emekli maaşı alacak kimse olmaması halinde ölüm aylığı %50 oranında bağlanır.
Dul ve yetim aylığı, vefat eden sigortalının eşine çocuk olmaması durumunda yüzde 50 oranında yatırılıyor.
Dul ve yetim maaşları emekli zammına göre belirleniyor. -Yüzde 25 hissesi olan bir vatandaş ise 2.500 TL, -50 oranında hissesi olan bir kişi 5.000 TL, -Yüzde 75 oranında dul ve yetim aylığı alan bir kişi 7.500 TL maaş alacak.
Hem annesinden hem de babasından ölüm aylığı bağlanmasına hak kazanan çocuğa aylıklardan fazla olanın tamamı az olanın yarısı bağlanır. Hem babasından hem de kocasından ölüm aylığına hak kazanan kız çocuklara fazla ödemeye imkan veren dosyadan ölüm aylığı bağlanır.
İlgili 34 soru bulundu
Vatandaşlar, ölen babanın maaşını çalışan kızı ya da diğer çocukları alabilir mi sorusunun yanıtını araştırıyor. Baba veya annenin ölümüyle birlikte yetim kalan çocuklara eğer maaş alacak başka çocuk veya kendisi haricinde emekli maaşı alacak kimse olmaması durumunda %50 oranında ölüm aylığı bağlanır.
Fakat hayatını kaybeden kişinin geride çocuğu yoksa ve sadece eşi hayattaysa maaşının %75'i oranında bir ölüm aylığı bağlanmaktadır. Bir başka ihtimal olarak, kişinin bir çocuğu ve eşi var ise eşine maaşının %50'si oranında dul maaşı, çocuğuna ise kişinin maaşının %25'i oranında yetim aylığı bağlanmaktadır.
Birinci fıkra kapsamına girenlere her bir hizmet yılı için 15 (20) gösterge rakamı karşılığı kıdem aylığı ödenir. Ancak 25 ve daha fazla hizmet yılını dolduranlar için gösterge rakamı 375 (500) olarak uygulanır.
Hak sahibi eş, aylık alan çocuk yok, anne ve babanın ikisine de aylık bağlanacaksa: Eş hisse oranı 4/8 (Sigortalı çalışması yoksa/gelir aylık almıyorsa hisse oranı 6/8). Anne ve babanın her birinin hissesi 1/8.
Ölenin aylığa müstehak bir dul karı veya kocası ile bir yetimi bulunması halinde, dul karı veya kocaya °/o 60, yetimine % 30 oranı uygulanır. Ölenin önceki eşinden olan çocuklarıyla, hem anadan hem babadan yetim olan veya af kanunlarına göre tescil edilmiş bulunan çocuklarına % 30 oranında aylık bağlanır.
Ölen babanın kızı dul maaşı alan tek kişiyse alacağı miktar maaşın yüzde 50'sidir. Ölen babanın kızı dul maaşı alan tek kişi değilse ve kardeş, anne gibi maaşa bağlanan bir başka aile üyesi varsa alacağı miktar yüzde 25'tir.
Temmuz ayında yüzde 50 hisseye göre 2.500 TL yetim aylığı alanın, yüzde 49.25 zamla maaşı 2024 Ocak ayında 3.731 TL'ye çıkacak; ancak yüzde 50 hisseye göre en düşük maaş 5.000 TL'den az olamayacağı için, Ocak ayında 5.000 TL maaş yatırılacak. 2024 Ocak ayında yüzde 25 hisse oranına göre en düşük dul ve yetim aylığı ek ...
Ölüm Aylığı Alma Şartları
''Yasal ismi ölüm aylığı olan bu aylıkların, kocadan gelenine dul aylığı, ana-babadan gelenin de yetim aylığı denilmektedir. Kadın-erkek ayrımı olmadan vefat eşlerden aylık alabilmek için evli olmamak yeter şarttır. Evli olmadığı sürece kadın-erkek vefat etmiş emekli eşten dul aylığı alabilir.
Sosyal Güvenlik Kurumu üzerinden sigortalı olan kişiler, en az 5 yıl boyunca sigortalı ve 900 prim gününü ödemiş olmalılardır. Babadan emekli maaşı almak isteyen kişilerin babalarının vefatı gerçekleşmeden önce emekli olmuş olmaları gereklidir. Vefat etmiş olan babanın SGK borçlarının tümü ödenmiş olmalıdır.
1 Ekim 2008'de 5510 Sayılı Yasa yürürlüğe girmeden önce, dul kalan ve çalışmayan kadınlara kurumlar (SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı) farklı olmak şartıyla, hem kocadan hem babadan aylık veriliyordu. Ancak 1 Ekim 2008'den sonra hem babadan hem kocadan maaş kalktı.
Ölen koca SSK sigortalısı ölen baba Bağ-Kur sigortalısı ve babanın ölüm tarihi 4.10.2000 ile 7.8.2001 aralığında ise veya babanın ölümü 1.8.2003 tarihinden sonra gerçekleşmiş ise dul ve yetim kadına, ölen kocadan SSK, ölen babasından Bağ-Kur olmak üzere iki maaş ödeniyor.
Öksüz ve Yetim Yardım Programında şartları sağlayan hak sahibi kişilere çocuk başına aylık 600 TL olmak üzere her iki ayda bir 1200 TL olarak banka/PTT hesabına nakdi ödeme yapılır.
Üyenin ölümü ile veya Üyeden sonra aylık ödeme sahibi ana veya babasının da ölümü ile anasız ve babasız kalan tek çocuğa Üyeden kalan aylığın % 50'si ödenir. Bu şekildeki çocuk birden fazla ise, aylığın % 75'i çocuklara paylaştırılır.
Emekli maaş zammının güncellenmesiyle birlikte dul ve yetim maaşları da bir kez daha değişti. Dul ve yetim maaşları hisse oranına göre %25, %50 ve 75 olarak ödeniyor. Vefat eden sigortalının eşine çocuk olmaması durumunda %75, çocuk olması durumunda %50 ödeme yapılıyor.
Madde 68. — Dul ve yetim aylıkları : Ölenin bağlanmış veya bu Kanun hükümlerine göre hesaplanacak emekli, adi malullük veya vazife malullüğü aylıklarının; a) Dul karı ve koca için % 50'si, ayhk alan ye timi bulunmayanların dul eşlerine % 75'i, b) Çocuklarla ana veya babanın her biri için % 25'i, oranmda bağlanır.
SGK ölüm aylığı alan 3,3 milyon hak sahibine de başvurmaları halinde 5 bin TL promosyon ödeneceğini duyurdu. SGK'nin internet sitesinden yapılan açıklamada, kurumdan aylık alan 12,7 milyon emeklinin bulunduğu, ödemelerinin bankalar aracılığıyla yapıldığı belirtildi.
Son 7 yılın kazancı, emeklilik maaşı hesabı için kritik faktördür. Çünkü emeklilik maaşı hesaplanırken özellikle son yıllardaki brüt kazanç dikkate alınır. Böylece daha adil bir maaş hesaplaması yapılır. Son 7 yıllık brüt aylık kazancın ortalaması, belirli bir oranda emeklilik maaşına yansıtılır.
Ölüm Aylığının Hesaplanması
Dul eş için, genellikle vefat eden sigortalının aylığının %50'si kadar ölüm aylığı bağlanır. Her bir çocuk için bu miktarın %25'i kadar ölüm aylığı bağlanır. Anne-baba için ise, eğer hak sahibi durumundalarsa, genellikle %25 oranında ölüm aylığı bağlanır.
Babanın ve eşinin emekli maaşının alınabilmesi için kişilerin Sosyal Güvenlik Müdürlüklerine şahsi olarak başvuru yapmaları gereklidir. Babalarından ve eşlerinde kalan emekli maaşını alabilmek için sunulmuş olan koşulları yerine getirdiklerini kanıtlamalarından sonra, kişilere yetim ve dul aylığı bağlanır.
2023 yılı ikinci altı ayına ilişkin en son temel yıllı tüketici fiyatları genel indeksindeki değişim oranı %37,57 olarak gerçekleşmiştir. Bu çerçevede emekli, dul ve yetim aylıkları Ocak 2024 tarihinden itibaren %37,57 oranda arttırılarak 15/01/2024 tarihinde ödenecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri