5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu Madde 3/8 inde ” İhracı kanun gereği yasak olan eşyayı ülkeden çıkaran kişi, fiil daha ağır cezayı gerektiren başka bir suç oluşturmadığı takdirde bir yıldan üç yıla kadar hapis ve beş bin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır.”
MADDE 1 – (1) Bu Kanunun amacı, kaçakçılık fiilleri ve yaptırımları ile kaçakçılığı önleme, izleme, araştırma usûl ve esaslarını belirlemektir.
Eşyanın değerinin hafif olması hâlinde verilecek cezalar yarısına kadar, pek hafif olması hâlinde ise üçte birine kadar indirilir.
5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanununda düzenlenmiştir. Kanunun Madde 3/1 ine göre “Eşyayı, gümrük işlemlerine tabi tutmaksızın ülkeye sokan kişi, bir yıldan beş yıla kadar hapis ve on bin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır.
Kaçakçılık suçunun faili hakkında 5607 Sayılı Kanunun 5. maddesinin 2. fıkrasında düzenlenen etkin pişmanlık hükmünün uygulanabilmesi için, soruşturma aşaması sona erinceye kadar suç konusu eşyanın gümrüklenmiş değerinin iki katı kadar parayı Devlet Hazinesine ödemesi gerekmektedir.
İlgili 17 soru bulundu
MADDE 3 – (Değişik: 28/3/2013-6455/54 md.) (1) Eşyayı, gümrük işlemlerine tabi tutmaksızın ülkeye sokan kişi, bir yıldan beş yıla kadar hapis ve on bin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır. Eşyanın, gümrük kapıları dışından ülkeye sokulması halinde, verilecek ceza üçte birinden yarısına kadar artırılır.
Sigara veya alkol kaçakçılığı suçunu iştirak etmeksizin, sigara, tütün mamulleri, etil alkol, metanol ve alkollü içkilerin piyasada satılması, satışa arz edilmesi, taşınması veya satın alınması hâlinde, suçun cezası 3 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası ve 10 bin güne kadar adli para cezasıdır (5607 sayılı K. md.3/18).
5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanununda düzenlenmiştir. Kanunun Madde 3/1 ine göre “Eşyayı, gümrük işlemlerine tabi tutmaksızın ülkeye sokan kişi, bir yıldan beş yıla kadar hapis ve on bin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır.
Silah Kaçakçılığı Ve Ticareti Suçu Nedeniyle Verilen Hapis Cezası Adli Para Cezasına Çevrilebilir mi? Silah kaçakçılığı ve ticareti suçu sebebiyle hükmedilen hapis cezası adli para cezasına çevrilemez.
VUK 359 Cezası Adli Para Cezasına Çevrilebilir Mi: Ceza yargılaması sonucunda kişi hakkında verilen cezanın 1 yılın altında olması durumunda diğer şartların sağlanması ile verilen ceza adli para cezasına çevrilebilir.
5607 Sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu'nun 3. maddesinde düzenlenen kaçakçılık suçları, ülkeye girişi ya da çıkışı gümrük işlemlerine tabi olan eşya ve ürünlerin, gümrük vergilerinin az ödenmesi ya da hiç ödenmemesi amacıyla yasadışı yollarla ülkeye girişlerinin veya ülkeden çıkışlarının sağlanmasıdır.
Örneğin üst limit olarak en fazla 200 paket kadar sigara kişisel kullanım olarak geçerli sayılırken 20 karton üzerinde kişisel olarak bulunan paketler ise sigara kaçakçılığı kapsamında suç teşkil etmektedir.
Eğer eşyanın değeri hafifse ceza yarısına kadar, “pek hafif” ise üçte birine kadar indirilecektir. Dolayısıyla, hüküm düzenlenişi itibariyle hakime herhangi bir takdir hakkı vermemektedir. Suçun maddi konusunu oluşturan eşya hafif veya pek hafif değerdeyse, hakim indirim yapmakla yükümlü olacaktır.
Bu fıkradan da anlaşılacağı üzere sonuç olarak sigara ve alkol kaçakçılığının cezası 3 yıldan 10 yıla kadar hapis cezası ve 20 bin güne kadar adli para cezasıdır.
Memuriyete Engel Teşkil Eden Mahkûmiyetler
1) zimmet, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama veya kaçakçılık suçlarından mahkûm olmama'' suçlarıdır.
Türk Ceza Kanunu'nda yapılan değişikliğe göre, suçla daha etkin mücadele edilebilmesi ve caydırıcılığın sağlanması amacıyla bir günlük adli para cezası alt tutarı 20 liradan 100 liraya, üst tutarı ise 100 liradan 500 liraya yükseltilecek. Bu düzenleme, 1 Haziran 2024'te yürürlüğe girecek.
bir yıldan üç yıla kadar hapis ve beş bin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır. Hile Resmi Belge İle Yapılmış İse Görevli Mahkeme 1.Ağır Ceza Mahkemesidir. (Kaçakçılık ve resmi belgede sahtecilik suçlarından yargılama yapılır.)
Kaçakçılık suçu “ekonomik suçlar” olarak sayılmaktadır.
Türkiye'nin her yerinden ALO 136 numarası arandığında Gümrükler Muhafaza Kaçakçılık İhbar Hattı karşınızda. Yapacağınız ihbarlar ile kaçakçılara ve kaçakçılığa duyarsız kalmayın. Siz de bu failleri, saklandığı veya satıldığı yerleri ALO 136'yı ücretsiz arayarak yada Online İhbar linkini kullanarak ihbar edebilirsiniz.
Sınır dışı edilen yabancılar, haklarında Türkiye'ye giriş yasağı kararı alınmamış ise tekrar Türkiye'ye dönebilirler.
Fakat, kaçakçılık suçlarına ilişkin soruşturma yapılabilmesi için 8 yıllık dava zamanaşımı süresi düzenlenmiştir. Kaçakçılık suçlarını konu alan yargılamalara bakmakla görevli mahkeme, Asliye Ceza Mahkemesidir.
Kaçak Telefon Satmanın Cezası Ne Kadardır? Kaçakçılık Kanununa göre; cep telefonlarının gümrük işlemlerine tabi tutulmadan gümrük kapılarından ülkemize girmesi halinde fail, bir yıldan beş yıla kadar hapis ve on bin güne kadar adlî para cezası alır.
Kaçakçılık suçlarıyla mücadele amacıyla 5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu düzenlenmiştir. 4733 sayılı kanun metninde bulunan sigara kaçakçılığına ilişkin hükümler bu kanundan çıkartılarak 5607 sayılı kanuna aktarılmıştır. Bu şekilde sigara kaçak- çılığına ilişkin düzenlemeler tek kanun altında toplanmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri