Evet kanunlar da bu konuda olması gerektiği gibi temel anayasal haklar ve düzenlemeler ışığında her koyunu kendi bacağından asıyor. Kimse kendi işlemediği bir suçun sonuçlarına katlandırılamaz. Olumsuz herhangi bir sonucun sebebi ailesinden biri de olsa başkasının eylemleri olamaz.
Anayasamıza göre, yüz kızartıcı suçun kapsamında bir suça karışan veya bu suçu işleyen kişi milletvekili olamaz. Ayrıca aile hukuku içerisinde düzenlenen kanun maddeleri incelendiğinde ise; suç işleme sebebine dayalı olarak, boşanma davasının açılabileceği görülmektedir.
Güvenlik soruşturmasında ise “genel kural” ailenin etkisinin olmayacağı yönündedir. Uygulamada arşiv araştırmasında; aile bireylerinizin sabıkası, yargılaması, işlediği suçlar ya da haklarındaki istihbari bilgiler en ufak engel teşkil etmiyor.
Yüz kızartıcı suçlara dair mahkumiyet hükmü arşiv kaydına alındıktan sonra, cezanın infazından sonra hükümlünün başvurusu ile mahkeme tarafından Memnu Hakların İadesi kararı verilmişse kaydın arşive alınma koşullarının oluştuğu tarihten itibaren 15 yıl geçmesiyle arşiv kaydı silinir.
Öğretmen güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması, yalnızca kişinin kendisi hakkında yapılacak olup herhangi bir kan veya sıhri hısım ile yakınlar hakkında hiçbir araştırma ve soruşturma yapılamayacaktır.
İlgili 15 soru bulundu
Denilmekle yargı bir suçun sonuçlarından ancak o suçu işleyen kişinin sorumlu olabileceği , kişinin suçlu olan kişi ile sırf aile bağının olmasının güvenlik soruşturmasına olumsuz yönde etkisinin olamayacağını aksi tutumun hukuka aykırılık teşkil edeceği açıkça vurgulanmıştır.
Güvenlik Soruşturması Ailenin Etkisi Dip Notu:
Kısaca güvenlik soruşturmasında ailenin etkisi vardır. 7315 sayılı Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Kanunu ile ailenin araştırılması tamamen engellenmiştir. Artık aile bireylerine bakılamaz.
1- Disiplin suçlarına ve sırf askerî suçlara ilişkin mahkûmiyet hükümleri adli sicil kaydında yer almaz. 2- Disiplin veya tazyik hapsine ilişkin kararlar adli sicil kaydına kaydedilmez. 3- İdarî para cezasına ilişkin kararlar adli sicil kaydında yer almaz.
Zina yüz kızartıcı suç mudur? Devlet memurları kanununda yüz kızartıcı suç olarak zina suçu yer almaz. Diğer kanun maddelerinde de böyle bir suç tanımı bulunmamaktadır. Ancak zina suçu boşanma davalarında boşanma nedeni olarak sayılmaktadır.
Sorun olmayacaktır. Eğer bu işi alamamanın tek sebebi bu konu olursa hukuki yollara bile başvurabilirsin. Güvenlik soruşturması senin ailenden ziyade senin herhangi bir suç ile bağlantın olup olmaması ile ilgilidir.
Güvenlik soruşturmasında birçok farklı detaya bakılır. Bu süreçte kişinin adli sicil kaydının bulunup bulunmadığına, arama kararının olup olmamasına ve hakkında kamu görevinden çıkarılma cezasının bulunup bulunmadığına bakılır. Bu detaylara bakılırken kişinin sistemdeki mevcut verileri göz önünde bulundurulur.
Adayın kendisi ve eşi dışındaki akrabalarının işlediği suçlar Polis olmasına engel oluşturmamaktadır.
"Onsekiz yaşından küçüklerle ilgili adlî sicil ve arşiv kayıtları; ancak soruşturma ve kovuşturma kapsamında değerlendirilmek üzere Cumhuriyet başsavcılıkları, hâkim veya mahkemelerce istenebilir. kişilerin 18 yaşından küçükken işlediği herhangi bir suça ait kayıtların idari makamlara bildirilmesi hukuken mümkün ...
Zira 17 Nisan 2021 tarihli Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Kanunu kapsamında aile ve akrabalar güvenlik soruşturması kapsamında araştırılamaz. Polislik güvenlik soruşturması otel kayıtları detaylı olarak incelenir.
Yüz kızartıcı suçlar aslında Anayasamızın 76. maddesinde belirtilmiştir. Buna göre; zimmet, ihtilas, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, inancı kötüye kullanma, dolanlı iflas gibi suçlar yüz kızartıcı suçlar içerisinde yer almış bulunmaktadır.
Devlet Memurları Kanunu 48/5'te düzenlenen suçların herhangi birinin işlenmesi takdirde ceza miktarı ve türü ne olursa olsun işlenen suç vasfından ötürü (yüz kızartıcı suçlar, devlete karşı işlenen suçlar, anayasal düzene karşı işlenen suçlar) memur olma şartı ortadan kalkar.
Yüz Kızartıcı Suçların Adli Sicil Kaydına İşlemesi
Bu kayıt halk arasında sabıka kaydı olarak da bilinir ve yüz kızartıcı suçlar bu kayıtta yer alır. Yüz kızartıcı suçlar da adli sicil kaydına kayıt edildikten ve cezası infaz edildikten sonra sicilden silinir. Ancak bu sefer arşiv kaydına geçirilir.
Hapis cezaları ile alakalı olarak tüm işlenen suçlar ilk olarak adli sicil kaydına otomatik olarak eklenmektedir. Aynı zamanda hapisten sonra koşullu salıverilme ve tahliye durumlarında da yine bu bilgiler adli sicil kaydında tutulan bilgilerden olarak bilinir.
Hakim ceza verirken failin daha önceden sabıkasının olmadığı ya da bir daha suç işlemeyeceği kanaatine varır ise suç için belirtilen cezayı alt sınırdan verebilir. Ancak hırsızlık suçunu ilk işleyen kimse hakkında ceza verilmemesi yönünde bir karar verilmeyecektir.
Sabıka kaydı olarak da bilinen adli sicil kaydı kişi hakkında verilmiş olan çeşitli mahkeme kararlarını ihtiva eder. Mahkemelerin vermiş olduğu mahkûmiyet kararları, güvenlik tedbirleri kesinleştiğinde adli sicil kaydına işlenir.
Derece Akrabaya Bakılır mı? Güvenlik soruşturmasında kişinin kendisi hakkında araştırma yapılır. Tek başına birinci derece akrabalar incelenmez. Araştırma sırasında kişi hakkında verilmiş mahkeme kararları, adli sicil kaydı, kişinin kolluk kuvvetleri tarafından aranıp aranmadığı gibi bilgiler incelenir.
Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması olumsuz sonuçlanan muhatap kişi kim ise onun dava açması gerekmektedir. Başka bir ifade ile atanamayan ya da ataması iptal edilen kişinin davayı açması gerekmektedir. Ataması yapılmayan kişinin eşi, anne-babası veya diğer yakınları bu davayı açamaz.
Dolayısıyla güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması kapsamında kişinin telefon kayıtlarına bakılması, hukuka ve dürüstlük kurallarına aykırılık doğuracağından bu kapsamda araştırılması söz konusu değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri