Anne ve babada bulunmayan bir gen, çocukta da bulunmaz (Mendel Kuralı). Anne ya da babadan birinin kan grubu O ise AB grubu çocuğu olamaz, eğer ikisinden birinin kan grubu AB ise O grubu çocuğu olamaz (Mendel kuralı). Alt gruplar için de aynı kural geçerlidir.
Örneğin annesinden A, babasından 0 grubu gelmiş olsa bile; genetik yapısı A0 olduğu halde, çocuğun grubu A olur. Çünkü A grubu daha baskındır. B grubu için de, aynı şeyler geçerlidir. Anne ve babasından B alıp BB olan ya da birinden B, diğerinden 0 alıp B0 olan kişinin kan grubu B'dir.
B tipi kanı olan iki ebeveyn B veya O tipi kanı olan çocuk üretir. Çiftlerden birisi A diğeri B ise A, B, AB veya O tipi kanı olan çocuk üretirler. Eğer birisi A diğeri AB ise A, B or AB tipi kanı olan çocuk üretirler. Eğer birisi A diğeri O ise A or O tipi kanı olan çocuk üretirler.
Anne adayı Rh (–) kan grubunda iken baba adayı Rh (+) kan grubunda olduğunda kan uyuşmazlığı meydana gelir. Özellikle ilk bebek Rh+ ise sorun oluşmaz.
POZİTİF KAN GRUPLU ANNE VE BABADAN NEGATİF ÇOCUK OLABİLİR
Dr Tuli, bu durumun zaman zaman pozitif kan değerindeki çiftlerde yanılgılara yol açtığını da ifade ederek, sözlerini şöyle tamamladı: ''Her ikisi de pozitif kan değerine sahip çiftlerin hem negatif, hem pozitif kan grubuna sahip çocukları olabilir.
İlgili 24 soru bulundu
Anne ve babanın kan grubu Rh(-) olduğunda çiftin hiçbir zaman Rh(+) çocukları olamaz. İkisi de Rh(+) olduğunda ise çiftin hem Rh(-) hem de Rh(+) çocukları olma olasılığı vardır. Kan grupları şöyle belirlenir: 0 grubu ve AB grubuna sahip bir çiftin çocukları her zaman ya A grubu ya da B grubu olur.
Kan uyuşmazlığı genellikle annenin Rh negatif (–) ve bebeklerin Rh pozitif (+) olması durumunda ortaya çıkar. Bu durumda, annenin vücudu, bebeğinin kanındaki Rh pozitif hücrelere karşı antikorlar üretmeye başlar. Bu antikorlar, bebeğin kan hücrelerine zarar verebilir.
Hangi kan grubuyla yaşamımızı sürdüreceğimiz genetik olarak belirlenir. Bazı istisnalar dışında bir insanın kan grubu yaşamı boyunca değişmez.
0 ebeveyn x AB ebeveyn var ise A ya da B kan gruplu çocuk olacaktır. A ebeveyn x A ebeveyn var ise A ya da 0 kan gruplu çocuk olacaktır. A ebeveyn x B ebeveyn var ise A, B, AB ya da 0 kan gruplu çocuk olacaktır. A ebeveyn x AB ebeveyn var ise A, B ya da AB kan gruplu çocuk olacaktır.
Ülkemizde en çok rastlanan kan grubu "A Rh Pozitif", en az rastlanan grup ise "AB Rh Negatif" kan grubudur.
8. Boy. Çocuğun boyunda babanın etkisi anneden daha fazladır. Uzun erkeklerin çocukları da genellikle uzun olur.
0 grubu: A, B ve AB gruplarına kan verebilir ancak sadece kendi grubundan kan alabilir. A grubu: AB kan grubuna kan verebilir. 0 ve kendi grubundan kan alabilir. B grubu: AB kan grubuna kan verebilir. 0 ve kendi grubundan kan alabilir. AB grubu: 0, A, B ve AB gruplarından kan alabilir.
A grubundan birine B grubu kan verilirse pıhtılaşmalar oluşur ve bu durum kan akışını kesintiye uğratarak ölüme neden olur. Vericinin, alan kişiyle aynı kana sahip olması gerekmez ancak tipleri uyumlu olmalıdır. Yanlış kan verilmesi vücudunun kanı kabul etmemesine ve komplikasyonların oluşmasına neden olur.
Bebeklerde kan grubu anne ve babanın genetik özelliğine göre belirlenir. Bebeklerde kan grubu A ve B antijenlerinin olması veya olmamasına ve de Rh antijeninin varlığına veya yokluğuna göre belirlenir. Bir insanın kan hücrelerinde A ve B antijenlerinden birisi yada ikisi beraber olabileceği gibi hiç olmayabilir.
Kan Bağışçısı Olmak İçin Yaş Sınırı Var Mı? Çocuk ve yaşlılar kan bağışı için uygun vericiler değildirler. Bu nedenle yalnızca 18-65 yaş aralığındaki sağlıklı bireyler kan verebilir.
Anne kanının Rh negatif, bebeğin kanının Rh pozitif olması durumunda ortaya çıkar. Bir diğer uyuşmazlık çeşidi ise AB0 kan grupları farklılığı sebebiyle oluşan kan uyuşmazlığıdır. Bazı durumlarda bebeğin kanı anne kanına temas ederse AB0 kan grubu farklılığı sebepli kan uyuşmazlığı oluşur.
Kan uyuşmazığında eğer bebek etkilenmiş işe anneden geçen anti-Rh lar bebeğin kan hücrelerinin parçalanmasına ve çökelmesine neden olur. Bu durumda bebekte kansızlık yani anemi görülür. Buna bağlı olarak ultrasonda bebekte hidrops adı verilen durum tespit edilir.
tayini mümkün olmaktadır. İnsanda %85 Rh + kan grubu Rh +hakim karakterdir. Rh------Rh (homozigot)----Rh+ Rh------rh (heterozigot)---Rh+ rh-------rh (homozigot)---- rh (-)olur. Çocuk C,D,E faktörlerinin heterozigot formlarını taşıyor ise,(Cc)anne babadan birisinin bu faktörleri taşıması gerekmektedir.
E-devlet üzerinden kan grubunu öğrenmek mümkün değildir.
Londra Royal Holloway Üniversitesi'nde yapılan bir araştırma bazı kan gruplarının hastalıklara karşı daha dayanıklı olduğu ortaya koyuyor. Buna göre tansiyon hastalığı, bulaşıcı hastalıklara yakalanma ihtimali veya kanser gibi pek çok hastalığa karşı en dayanıklı olanların kan grubunun 0 grubu ortaya çıktı.
Kimseye yanlış kan verilmiyor. Crossmatch adı verilen alıcı ve verici arasında uygunluk testi yapıldığında hatalı kan grubu da teyit edilebiliyor ama ülkemizdeki ehliyetlerin yüzde 2-3'ünde hala kan grubu hanesinde eksik, hatalı bilgi var.
Yeni Yüzyıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Öğretim Üyesi ve adli tıp uzmanı Prof. Dr. Kalfoğlu, kan grubuna bakılarak babalık saptanamayacağını ancak bunun sık yapılan bir hata olduğunu kaydetti.
Kan uyuşmazlığı kan grubu ile değil kanınızda ki Rh faktörü ile ilgilidir. Yalnızca kadının Rh negatif, erkeğin ise Rh pozitif olduğu durumlarda uyuşmazlık oluşabilir. Kadın Rh negatif, erkek Rh pozitif ise uyuşmazlık oluşabilir. Kadın Rh pozitif, erkek Rh negatif ise uyuşmazlık yoktur.
Kan uyuşmazlığı anne ve babanın kanının Rh faktörüne göre ortaya çıkmaktadır. Annenin kan grubunun Rh-, babanın kan grubunun ise Rh+ olduğu durumlarda kan uyuşmazlığı meydana gelir.
Kan uyuşmazlığı, kan grubuyla değil, kandaki Rh faktörü ile ilgilidir. Yalnızca kadının Rh negatif, erkeğin Rh pozitif olduğu durumlarda oluşabilir. Uyuşmazlığın olması evliliğe engel değildir ancak düşük ve doğumlarda kadının veya doğacak çocuğun zarar görmemesi için önlem alınmasını gerektirir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri