Babam bu tür alopesi nedeniyle kelse ve hepsinden önemlisi ben bir erkeğim, onu geliştirmemiz mümkün olduğu için dikkatli olmalıyız. Genetik yasaları birden fazla faktöre bağlı olduğu için bu sabit bir kural değildir, dolayısıyla kellikten muzdarip olmamamız da söz konusu olabilir.
Nuri Soysal, "Erkeklerde saç oranı testesteron (erkeklik) hormonuna bağlı. Bu hormonun seviyesini yüzde 90 oranında anneden geçen genler belirler. Bu nedenle kellik öngörüsü için annenin ailesindeki erkeklere, babaya değil dayıya bakılmalı." dedi.
Saç geninin alındığı kişi genellikle anneler olmaktadır. Saç genleri halk arasında babadan alındığı şeklinde yanlış bilinmektedir. Yapılan son araştırmalar ile özellikle kalıtsal saç dökülmesi problemi yaşayan kişilerin genlerini annelerinden aldıkları ortaya çıkarılmıştır.
Nuri Soysal Zaman gazetesine yaptığı açıklamada, "Erkeklerde saç oranı testosteron (erkeklik) hormonuna bağlı. Bu hormonun seviyesini yüzde 90 oranında anneden geçen genler belirler. Bu nedenle kellik öngörüsü için annenin ailesindeki erkeklere, babaya değil dayıya bakılmalı." dedi.
Genetik kısım ise anne ya da babadan geçen kellik genleridir. Yanlış inanışın aksine kellik geni sadece anne tarafından gelmez, baba tarafından da gelebilir. 30'lu yaşlarda %30; 40'lı yaşlarda dökülme oranı %40; ellili yaşlarda ise erkeklerin genetik dökülme ile karşılaşma oranı % 50 gibidir.
İlgili 31 soru bulundu
Genel kelliğe sebep olan genler otozomiktir. Yani; eşit oranda anne veya baba tarafından geçebilir.
Erkek saç dökülmesi yirmili yaşlarda başlar. Ama genel olarak 15-20 yılda tümüyle kelleşme olur. Ama bazı erkeklerde beş yıldan daha az sürede kel olur.
Kız çocukları için anne ile babanın boyu toplanıp 13 çıkarılıyor, erkek çocuklarda ise 13 ekleniyor ve ikiye bölünüyor. Uzmanların “Yüzde 90 tutuyor” dediği bu büyüme hedefinde, oranlar tutmadığı takdirde bazı önlemlerin alınması gerekiyor.
Androgenetik alopesi için pek çok doğal tedavi yöntemi uygulansa da en etkili sonuçlar tıbbi tedavilerden elde edilmektedir. Tıpta kellik problemi için yaşam boyunca etkisini sürdüren çözüm elde edilmektedir. 20'li yaşlardan itibaren görülmeye başlansa da 50'li yaşlardan itibaren de görülebilir.
Erkeklerde daha sık olarak görülen saç dökülmesi, 25 yaşına kadar erkeklerin % 20 - 25'ini, 40 yaşına kadar % 35 - 40'ını, 50 yaşına kadar % 45 - 50'sini etkiler. Saç dökülmesi iki farklı aşamada gerçekleşir. Birinci aşama 20'li yaşlarda veya bazı kişilerde biraz daha önce başlar ve 35 – 40 yaş arasında sona erer.
8. Boy. Çocuğun boyunda babanın etkisi anneden daha fazladır. Uzun erkeklerin çocukları da genellikle uzun olur.
Genetik kısım ise anne ya da babadan geçen kellik genleridir. Yanlış inanışın aksine kellik geni sadece anne tarafından gelmez, baba tarafından da gelebilir. 30'lu yaşlarda %30; 40'lı yaşlarda dökülme oranı %40; ellili yaşlarda ise erkeklerin genetik dökülme ile karşılaşma oranı % 50 gibidir.
Kalıtsal saç kaybında, erkeklerde, alındaki saç çizgisi geriye doğru çekiliyor ve saçlı deri tepe kısmından açılıp, seyreliyor. Kadınlarda ise alın çizgisinde açılma olmadan saçlı deride, özellikle tepeden çevreye doğru saçlarda incelme ve seyrelme görülüyor.
Saçlarda seyrelme, incelme yanında saç çizgisinin geri çekilmesi en belirgin özellikleridir. Erkeklerde 30-40 yaşında, kadınlarda 50-60 yaşında başlar.
Saçın dökülme oranı yaşla birlikte artarken, gençlerin saç dökülmesine karşı korunaklı olduğu anlamına gelmez. Aslında, Uluslararası Saç Restorasyon Cerrahisi Derneği, saç dökülmesinin gençler arasında 15 ile 20 yaş arasında yaygın olarak görülmeye başlandığını belirtiyor.
Erkeklerde saç dökülmesi kaç yaşında biter sorusuna net bir yanıt vermek mümkün değildir. Genelde saç dökülmesinin 20'li yaşlardan itibaren erken bir dönemde başladığı görülmektedir. Bu yaşlardan itibaren 20 yıla yayılan bir süreçte saç kaybı kellik ile sonuçlanabilir.
Günümüzde 16-18 yaş başlangıçları olan erkek tipi saç dökülmeleri, genç kızlarda daha fazla sayıda görülmektedir. Geçtiğimiz yıllara oranla bu duruma daha fazla rastlanmasının nedenleri aşırı stres, dengesiz beslenme, uzun süreli aç kalma ve hormonal problemler yer almaktadır.
Evet, dökülen saç çoğunlukla geri çıkar. Dökülme tipine bağlı olarak bu durumun birkaç ay içinde kendiliğinden düzeldiği gözlenebilir. Uygun bakım rutinleriyle bu süreci hızlandırmanız mümkündür. Ancak bu konuda en doğru yolu izlemek için hekime başvurmanız gerektiğini unutmamalısınız.
Mevcut olan sağlık sisteminde genetik olan saç dökülmesini önleyecek ya da durduracak hiçbir yöntem bulunmamaktadır. Ancak yine de dökülen saç teli sayısı azaltılabildiği için dökülmenin daha uzun sürelerde gerçekleşmesi sağlanabilmektedir. Bu nedenle saç dökülmesinin türü, hızı ve şiddeti oldukça önemli konulardır.
Ortalama 2 hafta süren bu süreç birçok kişiyi endişelendirse de aslında saçların kendini yenilediği doğal bir durumdur ve dökülen saçların yerine yenileri çıkar.
Erkeklerde daha sık olarak görülen saç dökülmesi, 25 yaşına kadar erkeklerin % 20 - 25'ini, 40 yaşına kadar % 35 - 40'ını, 50 yaşına kadar % 45 - 50'sini etkiler. Saç dökülmesi iki farklı aşamada gerçekleşir. Birinci aşama 20'li yaşlarda veya bazı kişilerde biraz daha önce başlar ve 35 – 40 yaş arasında sona erer.
Bazı kişilerde saç dökülmesi olan bölgeleri kapatmak için de saç ekimi yapılmaktadır. Saç dökülmesinin birçok nedeni arasında en sık görüleni kalıtsal yani genetik kelliktir. Kalıtsal kellik, bir hastalık değil, kalıtım, hormon seviyeleri ve doğal yaşlanma sürecinin bir karışımının neden olduğu normal bir durumdur.
Erkeklerde, tepe ve alındaki saç kökleri testesteron hormonuna duyarlı olduğu için zamanla dökülürler. Ancak ense bölgesindeki saç kökleri, bu hormona duyarlı olmadığından dökülmez. Yani ensedeki bu saçlar güçlüdür.
Kadınlar ve erkeklerde minoksidil, erkeklerde finasterid olmak üzere kelliğin tedavisinde şu an için iki ilaç kullanılıyor. Bu ilaçların yan etkileri olması ve çoğu zaman etkili olmamaları gerekçesiyle insanlar genelde saç nakli operasyonunu tercih ediyor.
Bunlar arasında ilaç tedavisi, PRP tedavisi, saç mezoterapisi, saç kökü nakli ve lazer tedavisi gibi yöntemler yer alır. İlaç tedavisi, erkek tipi saç dökülmesini durdurmaya veya yavaşlatmaya yardımcı olabilecek reçeteli ilaçlar kullanmayı içerir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri