Aylık bağlanmış olanlardan, hangi ad altında olursa olsun sosyal güvenlik kurumlarından bir gelir veya aylık hakkından faydalanmaya başlayanların aylıkları kesiliyor. Bu bağlamda, kız kardeşiniz Bağ-Kur'lu babasından yetim aylığı almaya başladığında, yaşlı (65 yaş) aylığı kesilir.
SSK, Bağ-Kur veya Emekli Sandığı sigortası olan kişiler, vefat etmiş eşinden dul maaşı alabiliyor. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) eşi ölen bir kadının vefat eden eşi ve vefat eden babasından aynı anda iki ayrı maaş alabileceğini açıkladı.
Kız çocuklara ölüm aylığı bağlanabilmesi için;
evli olmamaları veya evli olmakla birlikte sonradan boşanmış veya dul kalmış olmaları şarttır. Kız çocuklarına ölüm aylığı bağlanabilmesi için herhangi bir yaş ya da öğrenim durumu şartı bulunmamaktadır.
Gelelim hem kocadan hem babadan maaşa. Kız çocuk çalışmıyorsa, ölen anne-babasından aylık alıyor. Çalışmaya başlarsa, SSK ya da Bağ- Kur'dan bağlanan aylık kesiliyor. Emekli Sandığı'ndan bağlanan aylık ise kız çocuğu SSK'lı ya da Bağ-Kur'lu olarak çalışıyorsa, kesilmiyor.
Kişi başına düşen aylık gelir, asgari ücretin üçte birinden çok olması ve çıkan sonuç gelir kriterinin üzerinden çıkması nedeniyle eşi emekli olan 65 yaş üstü kişiye 65 yaş aylığı bağlanmaz.
İlgili 36 soru bulundu
AYNI EVDE YAŞAYAN VE AYNI AİLEDEN OLAN 2 KİŞİ YAŞLILIK AYLIĞI ALABİLİR Mİ? Aynı aileden yaşlılık aylığı için başvuru yapmak mümkün hale getirilmiştir. 2018 yılında yapılan düzenlemelerin ardından aynı aileden olan iki kişi yaşlılık aylığı alabilir.
Babalarından ve eşlerinde kalan emekli maaşını alabilmek için sunulmuş olan koşulları yerine getirdiklerini kanıtlamalarından sonra, kişilere yetim ve dul aylığı bağlanır. Sunulmuş olan şartlar sağlandığı müddetçe yetim aylığı alınmaya devam edilebilir.
Ölen babadan dul kızına maaş ne kadar? Ölen babanın kızı dul maaşı alan tek kişiyse alacağı miktar maaşın yüzde 50'sidir. Ölen babanın kızı dul maaşı alan tek kişi değilse ve kardeş, anne gibi maaşa bağlanan bir başka aile üyesi varsa alacağı miktar yüzde 25'tir.
Yetim aylığı, belirli bir gelir sınırının altında kalan ailelerin çocuklarına ödenir. Bu yüzden çocukların veya ailelerinin gelir düzeyinin yüksek olması durumunda yetim aylığı kesilir. Çocukların evlenmesi veya emekli olması durumunda yetim aylığı kesilir.
Eşinin ölümünden sonra dul aylığı alan ve kendi emekli maaşı olan kadınlar, babalarının vefatından sonra yetim maaşı da alabiliyor.
İlk defa 1.5.2008 tarihinden sonra sigortalı olanların yaşlılık aylığına hak kazanabilmeleri için, kadın ise 58, erkek ise 60 yaşının doldurulması ve en az 7200 prim ödeme gün sayısının bulunması gerekmektedir.
65 aylığı; 65 yaşını doldurmuş, kendisine kanunen bakmakla mükellef kimsesi bulunmayan, sosyal güvenlik kuruluşlarının herhangi birisinden her ne ad altında olursa olsun bir gelir veya aylık hakkından yararlanmayan, nafaka bağlanmamış veya bağlanması mümkün olmayan, mahkeme kararıyla veya doğrudan doğruya kanunla ...
- Kendi sigortalılığı nedeniyle gelir veya aylık bağlanmamış olan, Erkek çocuklara 18 yaşını, lise ve dengi öğrenim görmesi halinde 20 yaşını, yüksek öğrenim yapması halinde ise 25 yaşını doldurana kadar ölüm aylığı ödenir(5510 s. Kanun md. 34).
Eşinden dolayı dul maaşı alabilmesi tabii olduğu sosyal güvenlik kurumuna göre değişir. Kadının eşi Bağ-Kur mensubuysa vefat eden babası da Emekli Sandığı'na tabiyse yetim maaşı bağlatılabilir. Kadının eşi SSK mensubuysa vefat eden babası da Emekli Sandığı'na tabiyse yetim maaşı bağlatılabilir.
Kişi SGK üzerinden 01/06/2007 tarihinden itibaren yetim aylığı almakta iken 06/08/2021 tarihinde SGK üzerinden maaş alan eşinin kaybı dolayısı ile dul maaşına da başvuru yaptığında aynı statüde bulunan kurum üzerinde olduğundan dolayı kişi iki maaşı birden alamayacak ve bir maaşı tercih etmesi gerekecektir.
2023 TEMMUZ DUL VE YETİM MAAŞI NE KADAR OLDU? Dul ve yetim aylığı, emekli maaş zammının ardından arttı. Yeni zamla birlikte yüzde 25 hisseye göre en düşük aylık 2 bin lirayı geçerken, yüzde 75 hisseye göre en yüksek dul ve yetim aylığı 23 bin 308 lira olacak.
Şayet sigortalının hak sahibi durumunda çocuğu yoksa hak sahibi eşine % 75 oranında aylık bağlanır. Çocukların her birine bağlanacak aylığın oranı ise % 25'dir. Bu durumda sigortalının hak sahibi durumunda eşi ve iki çocuğu varsa aylığın % 100'ü bunlara bağlanacaktır.
Vefat eden sigortalı yakınlarına Sosyal Güvenlik Kurumu (“SGK”) tarafından dul ve yetim aylığı bağlanmaktadır. Bu aylıklar hak sahibi eşinin yeniden evlenme, kız çocuklarının da evlenme tarihinde kesilmektedir. Evliliğin sonra ermesi halinde dul veya yetim aylığının yeniden bağlanması talep edilebilmektedir.
👉Babadan Yetim Aylığı Ne Kadar? Yetim aylığı alan çocukların kendilerine düşen maaş payı %25'tir. Yani, vefat etmiş olan babanın vefat etmeden önce almakta olduğu emekli maaşının %25'i kadarı çocuklara verilir. Bununla beraber, babanın annesi ve babası sağ ise onlara ve eşlerine de maaş bağlanır.
Ancak bu konuda Yargıtay, yani mahkemeler farklı düşünmektedir. Babanız veya dedeniz yani ikisinden birisi, 06.08.2003 gününden önce vefat ettiğinden, kocanız daha sonra vefat etmiş bile olsa hem babanızdan hem de kocanızdan maaş alma hakkına sahipsiniz.
Devletin mali desteğini almak için boşanmış olmak bir kriter değildir. Boşanan, kocası vefat eden veya herhangi bir neden dolayı muhtaçlık durumu yaşayan kadınlarımız belediye yardımı alabilir, dul ve yetim maaşı bağlatabilir.
Dul ve yetim aylığı, emekli maaş zammının ardından arttı. Yeni zamla birlikte yüzde 25 hisseye göre en düşük aylık 2 bin lirayı geçerken, yüzde 75 hisseye göre en yüksek dul ve yetim aylığı 23 bin 308 lira olacak.
Sigortalı kişinin dul eşine yarısı, aylık bağlanmamış olan ve çocuğu da olmayan dul eşine ise gelir ya da başka bir aylık bağlanmamış olması şartı ile %75'i bağlanır. Ölen kişinin çocuklarına aylık kalması için çocukların yaşı, malullük durumu, cinsiyet, medeni hali ve öğrenim durumu dikkate alınır.
Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yüz binlerce kişiyi yakından ilgilendiren bir açıklama geldi. Çok sayıda kişi için çift maaş alma imkanı doğuyor. SGK , eşi ölen bir kadının vefat eden eşi ve vefat eden babasından aynı anda iki ayrı maaş alabileceğini açıkladı.
hak sahibi olarak sadece anne kalmadığı sürece, sizden boşa çıkacak % 25 payın anneye devredilmesi mümkün değil. Yani, anneniz % 50, kız kardeşiniz % 25 pay almaya devam edecek. Sizin kesilen aylığınız onların maaşına eklenmeyecek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri