Bacak boyu eşitsizliği fonksiyonel ve gerçek olmak üzere 2'ye ayrılır. Fonksiyonel eşitsizlikte bir bacak boyu omurga veya leğen kemiğindeki bir sorun nedeniyle kısa görülür. Anatomik veya yapısal bir farklılık yoktur. Gerçek eşitsizlikte ise bacağın bir bölümü veya tümünde anatomik ya da yapısal bir kısalık vardır.
2.5 cm'den fazla uzunluk farklarının genellikle cerrahi yöntemlerle giderilmesi tavsiye edilir. Uzunluk farkının giderilmesi için genellikle yapılan kısa olan kemiğin uzatılmasıdır. Günümüzde tamamen kemik içinde kalan, dışarıdan belli olmayan ve manyetik sistemlerle yapılan motorlu uzatmalar sıklıkla uygulanmaktadır.
Bu amaçla hastanın yatarken ve ayakta dururken, kol ve bacaklarının, çeşitli sabit noktalar arasında, mezura ile ölçülmesi gereklidir. Ayakta dururken kısa tarafın altına 1 cm'lik tahta bloklar koyarak kalçaların yere paralel hale gelmesi sağlanır ve blok miktarına göre kısalık tespit edilebilir.
Omurga etkilenimi olmaksızın bazı kalça etkilenimlerinde zahiri bacak boyu kısalığı neticesinde de fonksiyonel skolyoz gelişimi görülebilmektedir.
İlgili 21 soru bulundu
Kol ve bacak ameliyatla uzatılabilmektedir. Boy uzatılması ise gerçekte cerrahi olarak her iki bacak kemiklerinin uzatılmasıdır. Bu uzama esnasında diğer bacak dokuları da birlikte uzayarak kol, bacak ve de boy uzamış olur.
Koşu ve yürüyüş: Koşu ve yürüyüş yapmak bacaklarda bulunan kemiklerin irileşmesini sağlar ve bu sayede bacakların uzamasına etki eder. İp atlamak: İp atlamak bacak kaslarını kolay bir şekilde uzatır. Kasların uzaması direkt olarak bacakların uzamasını sağlar.
Bacak uzunluğu boy uzunluğunun % 26.3 kadardır. Yani bacak uzunluğu vücut uzunluğunun 1/4 ü kadar olmalıdır.
Skolyozu olan birinin boyu kısa mı kalır? Skolyoz, omurganın yana doğru eğriliği olduğu için boy uzunluğunu bir miktar etkileyebilmektedir. Örneğin 30 derece skolyozu olan bireyin omurga uzunluğu 1.5-2 cm daha kısa olabilmektedir.
Skolyoz tanısı omurga eğriliğinin derecesine bakılarak konur. Ayakta çekilen röntgen filminde ön-arka ve yandan görüntü alınır. Omurganın görüntüsüne göre eğrilik, bir açı olarak derece cinsinden ölçülür. Skolyoz derecesini ölçen açıya "cobb açısı" denir.
Fizyolojik uzama özellikle buluğ çağında hızlanarak 18 yaş civarında büyüme plaklarının kapanması ile tamamlanır. Bu yaştan sonra artık uzama olmadığı gibi, uzama için ameliyat dışında da bir seçenek artık kalmamıştır.
Bacak boyu ölçüsü ise, bel hizasından üst bacak kasının başladığı noktaya kadar olan mesafeden alınmalıdır.
Giyeceğiniz çizgili pantolonların, boyuna doğru çizgili olması boyunuzu uzun ve bacaklarınızı daha ince gösterecektir. Giyeceğiniz pantolon veya uzun eteklerin, siyah renkte olması bacak boyunuzu uzun ve ince görünmesini sağlayacaktır. Bunun yanı sıra siyah diz altı eteklerde yine bacak boyunuzu uzatır.
Bacak boyu ölçümü belin alt kısmında yer alan leğen kemiği ile bilek kemiği arasındaki mesafe ölçülerek yapılır. Diğer ölçümlerden ayrı olarak yardım almadan yapılması zor olduğu için bacak uzunluğu ikiye bölünerek ölçüm yapılabilir.
Adolesan idiyopatik skolyozun nedeni hakkında çeşitli teoriler öne sürülmüştür. Ancak son yıllarda D vitamini eksikliği veya eksikliğinin skolyoz üzerine etkisi üzerine çalışmalar yapılmaktadır. D vitamini eksikliği ve yetersizliği, AIS hastaları da dahil olmak üzere adolesanlarda yaygındır.
Genel olarak küçük yaşlarda ortaya çıkan ve ergenlik bitene kadar ilerleyen skolyoz yetişkinlikte ya tamamen durmakta ya da çok yavaşlamaktadır.
Skolyoz eğriliğinin ilerleyeceğini gösteren en önemli iki gösterge yaşın küçüklüğü ve tanı konulduğunda eğriliğin büyük olmasıdır. 10 yaş altında tanı konulmuş ve 35 dereceden fazla bir açıya sahip olan hastaların skolyozları tedavi edilmezse ilerlemeye devam eder.
Bacakların boyu, kadının boyunun yarısından 10 cm uzunsa o bacaklar ideal boyda kabul ediliyor.
İnsan bacak oranları
Silindirik biçimine rağmen çok sayıda kas ve kemik girinti çıkıntılarına sahiptir. İdeal bir bacakta baldır çevresi 33–36 cm olmalıdır.
Çocuk ve yetişkinlerde bacak eğrilikleri ayrı değerlendirilmektedir. Çocuklarda iki yaşına kadar parantez bacak denilen O bacak, iki-beş yaş arasında da X bacak görülmesi normal kabul edilirken, erişkinliğe doğru bu eğrilik ortadan kalkmakta ve düz bir bacak şeklini almaktadır.
Basketbol oynamak veya boyumuzu esnetecek faaliyetlerde bulunmak (örneğin zıplamak, ip atlamak, vs.) herhangi bir geçici değişime neden olmamaktadır. Yani durduğumuz yerde sürekli zıplarsak uzamayız, zıplamayı bıraktıktan bir süre sonra boyumuz eski haline dönmez. Dolayısıyla ortada bir modifikasyon bulunmamaktadır.
Epifiz plakları (büyüme kıkırdakları) uzun kemiklerin uçlarına yakın yerde yer alırlar ve kemiklerin uzamasını sağlarlar. Çocuklarda büyüme kıkırdakları ortalama olarak kızlarda 14-18, erkeklerde 16-20 yaşında kapanır ve boy uzaması sonlanır.
Bir diğer deyişle, 20 yaşından sonra bir insanın gözlenebilir biçimde uzaması pek olası değildir (bazı istisnalar olsa da). Leğen kemiği genişliği, boy uzunluğunun doğrudan bir sınırlayıcısıdır. Hastalıklı durumlar haricinde, leğen kemiği genişlemeden boy uzaması mümkün değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri