Bu tetkik tek bacak için yaklaşık 30 dakika sürer. Herhangi bir ön hazırlığı yoktur. Hasta sırt üstü ve yüzüstü pozisyonda sedyede yatarken yapılır.
Kasıktan başlayarak ayak bileğine kadar tüm toplardamarlar incelenir. Bunun için hastanın bacağına jel sürülür ve ultrason cihazının başlığı cildinin üzerine dokundurulur. İnceleme hiç acı vermez. Renkli doppler yöntemiyle bacak içindeki toplardamarlar renkli olarak görülür.
Renkli Doppler Sonucu Ne Zaman Çıkar? Yaklaşık 40-45 dakika süren renkli doppler işleminde sonuç kısa sürede çıkar. Görüntülemede çıkan değerler uzman radyoloji doktor tarafından imzalanarak hazırlanır. Doktor bir süre sonra bu sonuçları hasta ile paylaşabilir.
Bu görüntüleme yöntemi sayesinde damar akış sorunları tespit edilebilir. Aynı zamanda bacak damarlarında meydana gelen kireçlenme sorununun teşhis edilmesi için de oldukça önemli bir yöntemdir.
Ses dalgaları kullanılarak görüntüler oluşturulur. 'Transducer' adı verilen küçük bir probun ürettiği yüksek frekanslı ses dalgaları, cilt üzerine uygulanan su bazlı jelden geçerek, hedef dokuya ulaşır. Dokuya çarparak geri dönen ses dalgaları, prob tarafından toplanır.
İlgili 35 soru bulundu
Ultrason çekilmesi için hazırlık gerekir mi? Karın içindeki organların ultrasonu için erişkinlerde hastanın 8-12 saat süre ile aç karna olması gerekir. 1 aya kadar çocuklarda emzirme süresi kadar, 5 yaşına kadar çocuklarda 4 saatlik, 10 yaşına kadar olanlarda 6 saatlik açlık gereklidir.
Varisin teşhisi ve tedavisi, uzman hekimin tecrübeye dayalı muayenesiyle ve renkli doopler usg ile ayakta muayene ile yapılmalıdır. Varis tedavisi için hangi doktora gidilir sorusuna doğru cevap bilgilendirmelerimizden de anlaşılacağı üzere kalp ve damar cerrahisi uzman doktordur.
Varis ve Damar Tıkanıklıklarında Bacak Ultrasonu
Uzmanlar özellikle bacaklarda yaşanılan damar tıkanıklıklarına dikkat çekiyor. Zira damar tıkanıklıkları fark edilip tedavi edilmezse kangrene dönüşerek bacağın kesilmesine kadar ciddi bir boyuta ulaşabiliyor.
Tıbbi görüntüleme yöntemi olan renkli ultrasonla damar tıkanıklıkları başta olmak üzere, damar daralmaları ve diğer kan akış problemlerinin teşhis edilmesi kolaylaşmaktadır. Ultrasonografik ses dalgaları kullanılarak özellikle damarların akım yönlerine göre renklendirilmesi sonucu yapılan tetkiktir.
Venöz Renkli Doppler, bacak toplardamarlarının incelendiği tetkiktir. Venöz Renkli Doppler tetkiki, bacak toplardamarlarındaki varislerin, yetmezliklerin ve pıhtı oluşumlarının araştırılmasında kullanılır.
Bacaktaki damar tıkanıklığına genellikle Kalp ve Damar Cerrahları (KVC) bakar. Kardiyovasküler cerrahı olarak da bilinir. Bu uzmanlar, damar hastalıkları konusunda eğitim almış olup, damar tıkanıklığı tedavisinde deneyimlidir. Kalp ve damarı ilgilendiren tüm hastalıklar kalp ve damar cerrahisinin alanına girmektedir.
Renkli Doppler ultrasonun kullanım alanları:
Ultrason ülkemizde damar cerrahlarının bazıları ve radyologlar ve damar laboratuvarı teknisyenleri tarafından yapılmaktadır. Genelde ultrason incelemesi ortalama 30 dakika sürer ve özel bir ilaç gerektirmez.
Hastalara hem BT (tomografi) hem MR hem de klasik anjiografi yöntemleri ile görüntüleme yapılabilmektedir. Uygun hastalarda BT ve MR anjiografi , daha az girişimsel olması sebebi ile tercih edilebilirken klasik anjiografi ile tanı konduğu seansta tedavi (balon, stent gibi yöntemlerle) şansı da bulunmaktadır.
Doppler ultrasonu, aşağıdakiler de dahil olmak üzere birçok durumu teşhis etmeye yardımcı olabilir; Santral ve periferik damar hastalıkları ( anevrizma, darlık, tıkanıklık) Toplardamar hastalıkları (venöz yetmezlik, varis ven trombozu) Damarsal anomaliler ve yaralanmalar.
Ne yapmam gerekiyor? Ultrasonda idrar torbası, prostat, rahim ve yumurtalıklar gibi organların görülebilmesi için, idrar torbasının, yani mesanenin idrarla dolu olması gereklidir. Bunun için, randevu saatinizden 1 saat önce 1 litre suyu içmeye başlamanız ve tümünü 30-40 dakika içinde bitirmeniz yeterli olacaktır.
Penil Doppler Acıtır mı? Penil doppler'de penisin yan tarafından çok ince bir iğne kullanılarak enjeksiyon yapılır. İğne çok ince olduğu için, enjeksiyon sırasında hasta ancak koldan olduğu bir aşı kadar acı hisseder.
Damar tıkanıklığı belirtileri, göğüste baskı ve yanma şeklinde kendini gösterebilir. Belirtilen ağrı genel olarak tek bir bölge ile ilişkilendirilmez, geniş bir bölgede gerçekleşen ağrı genel olarak sırta, boyuna ve sol kolumuza taşabilir. Bunlar belirttiğimiz gibi yüzde olarak çok sık görülen belirtilerdir.
Damar Tıkanıklığı Belirtileri Nelerdir? Ağrı, his veya güç kaybı, atardamar tıkanıklığında ciltte solukluk, toplardamar tıkanıklığında ciltte kızarıklık, parlama ve ödem, çarpıntı, nefes darlığı, nörolojik bazı belirtiler ve ateş görülebilir.
Ekokardiyografi, efor testi, koroner BT, kardiyak MR, koroner anjiyografi, el bileğinden anjiyografi gibi yöntemlerle kişinin kalp damar sağlığı ile ilgili bilgilere ulaşılır.
Bu belirtiler genellikle baldır alt bacak, diz ile ayak arasındaki bölgede ağrı şeklinde kendini gösterebilir. Ayrıca bacakta solukluk ve üşüme gibi ağrı dışı etkenlerde gösterebilir. Ayak damar tıkanıklığı bazen de belli bir mesafe yürüdükten sonra alt bacakta kramp ve ağrı meydana geldiği görülür.
Kalp damar tıkanması kalp spazmı ya da kalp krizi yapar, boyun damar darlığı beyne pıhtı atmasına yol açar ve inme ya da felç oluşturabilir, bacak damar tıkanması genellikle bacak kaslarında yürüme ağrısı ya da kramp yapar, ileri evrelerinde ayak yarası ya da kangren oluşturabilir.
Bacak damar tıkanıklığına neden olan damar sertliği (ateroskleroz),sistemik bir hastalıktır. Bu bakımdan, bacak damar tıkanıklığına bağlı etkin bir tedavi, hastaları aynı zamanda ileride olma olasılığı yüksek olan kalp krizi ve felç sorunlarından da koruyacaktır.
Varisli damarların renkli doppler ultrason ile incelenmesi gereklidir.
Bacaklarda kılcal damar çatlaması genellikle zararsızdır ve tedavi gerektirmez. Ancak, kozmetik olarak rahatsızlık veriyorsa veya estetik bir endişe yaratıyorsa, lazer tedavisi veya skleroterapi gibi tedavi seçenekleri düşünülebilir.
Bacaklardaki safen damarlardaki tıkanık ve kabakçık bozulmaları nedeni ile açığa çıkmaktadır. Cilt altında oluşmaları nedeni ile derinin rengini değiştirmemektedir. Özellikle bacakların iç kısmında ve baldır bölgesinde oluşan büyük toplardamar varisleri; damarın rengi olan yeşil renkte görülebilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri