Fiziksel aktivite öncesi ve sonrası esneme hareketleri yaparak kas ağrılarının oluşumunu önleyebilirsiniz. Medikal masaj ve fizyoterapi kas ağrılarına en iyi gelen yöntemler arasındadır. Stres ve yoğun çalışma temposundan uzaklaşmak kronik kas ağrılarını hafifletmeye yardımcıdır.
Buzla bacağınıza günde 3-4 defa masaj yaparsanız ağrılar dinebilir. Özellikle kantaron yağıyla bacaklara masaj yapmak ağrıları hafifletmeye yardımcı olur. Masajdan sonra havlu bez ve streç filmle bacaklarınızı sarın ve dinlenmesine izin verin. Yağlı masaj da bacak ağrılarına iyi gelen yöntemlerdendir.
Kas spazmı olarak da adlandırılan bu durum, kas yorgunluğuna, vücudun susuz kalmasına ve dengesiz beslenmeye bağlı olarak ortaya çıkar. Bunun yanı sıra bel fıtığı nedeniyle de bacak ağrısı hissedilebilir. Bacak ağrısı nedenleri arasında travma, gebelik ve çocukluk döneminde görülen büyüme atakları da bulunur.
İlgili 16 soru bulundu
Kas ağrısı genellikle birkaç gün içinde iyileşir. Ağrıyı hafifletmek için ilaç içermeyen ısı bandı gibi ürünler kullanabilirsiniz. Kas ağrısı şiddetlenirse ve dayanılamayacak hale gelirse, bir uzmana danışmanız gerekebilir.
Kemik, eklem, tendon, sinir, kas ve damarlarda olan problemler ağrıya neden olabilir. Bunların dışında bacak ağrısı nedenleri bel fıtığı, diabet, huzursuz bacak sendromu, bacak arteriyel sisteminde darlık, bacak venöz damarlarında genişleme ve varis gibi hastalıkların belirtisi olarak da ortaya çıkabilir.
Huzursuz bacak sendromunun giderilmesi için önerilen ilk tedavi yöntemi bacaklara yapılan soğuk komplekstir. Bacakların tamamına soğuk su ya da buz tutulması kasların ilk olarak gerilmesini daha sonra gevşemesini sağlar. Kas dokularının bu yöntem ile yumuşaması, bacakların rahatlamasına neden olur.
Antispazmodik Kas Gevşetici İlaçlar
Klorzoksazon, tizanidin, siklobenzaprin gibi moleküller bu gruptaki ilaçlar arasındadır. Tizanidin aynı zamanda kas spastisitesi tedavisinde de kullanılır. Tizanidin hem omurilik hem de beyin kaynaklı spastisite tedavisinde tercih edilebilmektedir.
KAS AĞRISI NASIL GEÇEBİLİR? Bu noktada, en önemli destekler kalsiyum, magnezyum, C vitamini ve potasyumdur. Doğal kaynaklardan karşılamak çok önemlidir. Doğal beslenme dışında, günlük su tüketimi de büyük önem taşır.
Sıcak uygulama, eklem tedavisi için en önemli seçeneklerden biridir. Sıcak tedavisinin özellikle ağrılı kas spazmlarında ve kronik eklem ağrılarında kullanılması gerekmektedir.
Buz torbası, soğuk jel kompres vb. ürünlerle ile soğuk uygulaması yapabilirsiniz. Cildinize direkt olarak buz koymamanız gerektiğini de hatırlatalım. Kas ağrılarını rahatlatan en faydalı yöntemlerden diğeri ise masajdır. Masaj sayesinde DOMS ağrıları azalacağı gibi kas performansı da gelişebilir.
Sürekli kas ağrısı olur mu? Kas ağrısı kısa sürede geçebileceği gibi sürekli de olabilir. Sürekli olan kas ağrısı, kronik bir hastalığın işareti olabilir. Kas yaralanmaları, kas spazmı, fibromiyalji (kas romatizması), kas ve iskelet sistemi bozuklukları (skolyoz, osteoartrit gibi) kronik kas ağrılarına neden olabilir.
Ağrı kesici yağlar arasında nane yağı, okaliptüs ve at kestanesi başta gelmektedir. Bunların dışında ağrı kesici yağların bulunduğu kremleri de kullanabilirsiniz. Kas ağrısına iyi gelen bitkiler bulunmaktadır. Bunların arasında; biberiye, nane, yeşil çay, kiraz sapı, papatya, lavanta, kedi otu başta gelmektedir.
PARAFLEX®, iskelet kasınm ağrılı durumlarmda kullanılan merkezi sinir sistemi üzerinden etki gösteren kas gevşetici bir ajandır. PARAFLEX®, karton kutuda, 20 tabletten oluşan bİister ambalajlarda sunulur.
Gerekirse ağrıyı azaltmak için ağrı kesici alın. Nazik masaj, yürüme, bisiklete binme veya yüzme gibi düzenli ancak hafif egzersizler, yoga yaparak veya çarkıfelek özü alarak azaltılmış stres seviyeleri, yeterli miktarda uyku da ağrının geçmesini sağlar.
Bu doğal tedavi için en uygun doğal yağlar ise zeytinyağı ve nane yağıdır. Bu iki yağ karıştırılıp kas gerginliğinin olduğu bölgeye masaj yapılarak uygulanabilir. Eğer gerginlik azalmaz ise doktora başvurulması ve kas gevşetici ilaçlar ve merhemler kullanılmalıdır. Kaslarda ani bir şekilde ağır meydana gelir.
Huzursuz Bacaklar sendromu sık görülen, uyku ile ilişkili bir hareket bozukluğu olup hastalığın ortaya çıkışında D vitamini eksikliğinin rolü vardır.
Huzursuz bacak sendromunda ilk kullanılan dopaminerjik ilaç levodopadır (dekarboksilaz inhibitörü ile). Olabildiğince düşük doz başlanıp, ihtiyaca göre yavaş yavaş doz arttırılması önerilir.
ŞİKAYETLER GECELERİ ARTIYOR
Hareketsizlik ile şikayetler artar, hareketle birlikte de zaman içinde azalır. Bacaklarda huzursuzluk, uyuşma, yanma, ağrı hissedildiğinde, yataktan kalkıp ev içinde yürüyüşler yapmak yararlı olabilir.
Unutmayın ki, bacak ağrısı uzun süre yürümeye, ağır fiziksel aktivite sonrasında kas spazmlarına veya aşırı kullanıma bağlı olarak görülebileceği gibi daha ciddi durumlarla sonuçlanan hastalıkların habercisi de olabilir.
Dolayısı ile sağ ve sol kalçadan bacağa vuran ağrı genelde sinir yolu boyunca ilerleyen ağrı anlamına gelen siyatik kaynaklıdır. Siyatik sinir, kalçalar boyunca ve her bacaktan aşağı doğru hareket eder. Daha çok fıtıklaşmış bir disk veya aşırı kemik büyümesinin sinirin bir kısmına baskı uyguladığında oluşur.
Bacak ağrılarını ciddiye almanız, bu ağrıların da arkasında önemli sağlık sorunlarının olabileceğini unutmamanızda fayda var. Bilhassa, sık tekrarlayan, şiddetini giderek artıran, ayaklarda güç kaybı, şişme, morarma ve ısı artışıyla birlikte olan ayak ağrılarını ciddiye almanızı öneririm.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri