Finlandiya'da ilköğretim çocuğun yedi yaşını doldurduğu sene başlar.
İlkokul genelde dokuz yıl sürer: okul birinci sınıftan başlar ve dokuzuncu sınıfta biter. Temel öğrenim ücretsizdir. Anne baba çocuğunu okula yazdırır.
Finlandiya eğitim sistemi örnek olarak gösterilen bir ülkedir. 9 yıllık eğitim zorunludur ve öğrenciler için fırsat eşitliği mevcuttur. Özel okul diye bir kavram olmadığından herkes ücretsiz bir şekilde eğitim almaktadır. Ayrıca dersler günlük olarak en fazla 4, haftalık olarak ise en fazla 20 saat olarak yapılır.
Okullar haftanın 5 günü açık olup, haftalık 19 – 30 saat ders işlenir. Ek olarak, fazladan tatillerle ilgili yerel özerklik söz konusudur. Aynı zamanda Finlandiya, Avrupa'nın en az ders saatine sahip ülkelerinden birisidir. Sınıf mevcutları 20–30 arası, ders saati 45 dakikadır.
Okul günü ve okumak
Okul eylülde başlar ve mayısın sonunda ya da haziranın başlangıcında biter. Haziran ve temmuz, yaz tatili aylarıdır.
İlgili 30 soru bulundu
Finlandiya'da özel eğitimin kaldırıldığı veya yasaklandığı iddiası doğru değil. Öğrenciler için temel eğitimin ücretsiz sunulduğu ülkede özel okullar hâlâ mevcut. Finlandiya'da 1968 yılında gerçekleştirilen reform, eğitime erişimi eşit kılsa da özel eğitim kurumlarını ortadan kaldırmadı.
Finlandiya eğitim sistemi dünya çapında birçok kişi tarafından takdir edilen bir sistemdir. Bu sistemin başarısı, eğitim sistemlerinde öğrenci merkezli yaklaşımı benimseyen birçok farklı faktöre dayanmaktadır. Finlandiya eğitim sistemi dünyanın en iyisi olarak kabul edilir.
Aynı zamanda ders saatlerinde ve ödev kavramında da karar verilirken çocukların, gençlerin fiziksel ve psikolojik durumları gözden geçiriliyor. Evet, bizim ülkemizde olmadığında öğretmenlerin zan altında bırakıldığı ödev kavramı, Finlandiya için önemli değil ve hiçbir öğrenciye ödev verilmiyor.
İkinci sırada onu Singapur takip ederken üçüncü sıraya ise Finlandiya yerleşti. Türkiye ise listenin 99. sırasında yer aldı.
Finlandiya'da özel okul kavramı bulunmuyor. Herkes koşulsuz bir fırsat eşitliği olan ülkede isteyen her öğrenci üniversiteye gidebiliyor. Normal uygulanan sınav sistemleri yerine öz değerlendirme var. Eğitimciler "kaybedecek tek bir öğrenci bile yok" yaklaşımı ile hareket ediyor ve motivasyonlarının temel kaynağı bu.
Finlandiya Üniversite Eğitim Sistemi ve Süresi
Avrupa Birliği (AB) veya Avrupa Ekonomik Alanı (AEA) ülkelerinden geliyorsanız Finlandiya size ücretsiz eğitim hakkı sunuyor. Finlandiya'da üniversite eğitim dili ağırlıklı olarak Fincedir. İngilizce eğitim veren bölümleri için ücret ödemeniz gerekir.
Lise öğrenimi genelde üç yıl sürer. Lise iki veya dört yılda da tamamlanabilir. Lise öğreniminde birçok seçim yapabilirsiniz. Zorunlu derslerle beraber kendinize uygun birçok ders seçebilirsiniz.
Türkiye'de anaokuluna göndermek, ailelerin bir tercihidir fakat Finlandiya'da altı yaşındaki çocuklar için okul öncesi eğitim zorunludur.
Türkiye, 137 ülkenin eğitim kalitesine göre sıralandığı listede 99'uncu sırada yer aldı. Pakistan ve Endonezya'nın gerisinde kalan Türkiye'nin kalite notu 7 üzerinden 3.1 oldu. Türkiye, Dünya Ekonomik Forumu'nun (WEF), “Eğitim Kalitesi 2018” başlığıyla yayımladığı listede 99'uncu sırada yer aldı.
Finlandiya'da, öğrenciler için lise sonunda yapılan bir sınav dışında, zorunlu standartlaştırılmış sınav ve test bulunmuyor. Her okul aynı olanaklara sahip olduğu için öğrenciler, okullar veya bölgeler arasında sıralama, karşılaştırma veya rekabet yaratılmıyor.
Dünyanın en iyi eğitim sistemlerinden birine sahip Finlandiya'da özel okul yok, öğrenciler günde 4 saat ders yapıyor, küçük çocuklar oynayarak öğreniyor, sınav yapılmıyor, ileri sınıflarda yapılırsa da sonuçları öğrenciye söylenmiyor.
Öğrenciler sınıfta ilgi ve ihtiyaçlarına göre istedikleri ders materyallerini kullanabilirler. Sınıflarda dersler daha çok grup çalışması şeklinde işlenir. Öğretmen öğrencilerin ihtiyaçları doğrultusunda bireysel çalışmalar da planlayabilir. Finlandiya'da öğretmenlere eğitim konusunda son derece güvenilir.
Hollanda'da Mevcut Eğitim Sisteminin Avantajları
İnsani Gelişmişlik Endeksi'ne göre her dönemde iyi puan almayı başaran Hollanda, eğitim sisteminde en iyiler içerisinde yer almaktadır.
Fin okullarında üniforma bulunmuyor. Öğrenciler derse istedikleri şekilde giyinip gelebiliyor. Bu konuda herhangi bir zorunluluk bulunmuyor.
DÜNYADA DA GÜNDEM
Fransa, Rusya, Çin ve Suudi Arabistan'da da okulda cep telefonu kullanımı yasak. ABD ile İspanya'da bölgesel yasak uygulanıyor. Hollanda 1 Ocak 2024 itibariyle uygulamaya geçecek. Finlandiya ve İngiltere'de de yasak gündemde.
Öğrencilerin derslerde ilerlemesini öğretmen değerlendirir. Temel eğitimde bütün notları öğretmen verir. Ülke genelinde düzenlenen bir sınav yoktur. Bunun yerine öğrenim sonuçları örnek bazlı değerlendirmelerle takip edilir.
Fransa eğitim sistemi model alınarak hazırlanan 1869 Maarif-i Umumiye Nizamnamesi, bu tarihe kadar plansız ve programsz olarak gelişen Osmanlı eğitim hayatını bir sistem bütünlüğüne kavuşturmuştur.
Bunu duyan öğrenciler, veliler ve öğretmenler bu konuya dair gelişmeleri yakından takip etmeye başladı. Avrupa'nın bazı ülkeleri olan İspanya, Belçika, İzlanda, Hollanda, Danimarka, İsveç, Finlandiya ve Birleşik Krallık'ta haftada 4 gün çalışılmaya başlandı.
Dünyanın en iyi eğitim sistemleri
Aşağıdaki listeye göre ABD dünyanın en iyi eğitim sistemine sahiptir. QS Dünya sıralamasına göre, Birleşik Krallık ikinci sırada yer alırken, onu Avustralya ve Kanada takip ediyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri