Kalsiyum ve magnezyum eksikliği Kas ve sinir sisteminde kasın gevşemesi noktasında görev magnezyum ait iken kasılması durumunda ise kalsiyum görev almaktadır. Buna bağlı olarak kramplar kalsiyum ve magnezyum eksikliğinden kaynaklanabilmektedir.
MAGNEZYUM EKSİKLİĞİ
Magnezyum eksikliğinde enerji üretiminde aksamalar olur. Bu durum yorgunluğa ve kas ağrılarına sebebiyet verir. Şiddetli magnezyum eksikliğinde kas krampları, uyuşma, dikkatte azalma gibi belirtiler de ortaya çıkar.
Potasyum, magnezyum, kalsiyum ve sodyum gibi mineraller kas hücrelerindeki sinirler arasındaki iletişimde önemli rol oynar. Bu minerallerin vücuttaki eksiklikleri kaslarda kasılma ve gevşeme bozukluklarına yol açar. Aynı zamanda uzun süre oturma, yatma ve uzanma sonucu hareketsiz kalma kramp nedenleri arasındadır.
Kaslarınız sık sık kasılıyor, kramp giriyorsa...
Zira yukarıda da söylediğimiz gibi D vitamini iskelet kaslarımızın işlevlerini doğru bir şekilde yerine getirebilmesi için oldukça büyük önem taşıyor. Eksikliği de ya yorgunluk ya da sık sık giren kasılmalar, kramplar olarak geri dönüyor ne yazık ki.
Sonuç: D vitamini eksikliği karşımıza kas-iskelet problemleri şeklinde çıkabilmektedir.
İlgili 21 soru bulundu
Aynı şekilde eskiden hiç olmamasına rağmen şu sıralar sık sık kol ve bacaklarınıza kramp giriyorsa bu durum da B12 vitamini eksikliğinden kaynaklanıyor olabilir, bizden söylemesi.
B12, hayvansal protein kaynaklı bir vitamindir. Yapılan araştırmalara göre B12, Türk toplumunda en çok eksikliği görülen vitaminlerin başında gelir. Anne ve bebek sağlığı için en çok gerekli görülen vitaminlerdendir. Kaslarda oluşan sertliğe ve kasılmalara iyi gelir.
Bunun uzun süre devam etmesi sonucu, kalp güçlü kasılma yeteneğini kaybeder, kalp yetmezliği gelişebilir. Hastada nörolojik değişimler görülebilir. Görme ile ilgili sorunlar, hafıza kaybı, hareketlerde kordinasyon kaybı ve karıncalanma B12 eksikliği etkileri arasındadır.
Demir eksikliği ayrıca saç dökülmesi, özellikle bacaklarda sürekli bir huzursuzluk hissi yaratan belli belirsiz kas ağrıları ya da kramplar, kronik baş ağrıları, uyku problemleri, konsantrasyon güçlüğü gibi günlük hayatımızı çok yönlü olarak etkileyen ve hayat kalitemizi bozan birçok şikayetin de temelini oluşturabilir ...
El ve ayak bilekleri, omuz eklemeleri ve parmaklarda ağrı, değişken ruh hali, depresyon, uykusuzluk, baş ağrısı, saç dökülmesi gibi belirtiler de bulunabilir. Yetişkinlerde uzun süreli D vitamini eksikliği; kemik erimesi, kemik yapısında bozukluk, kas güçsüzlüğü ve düşme riskinde artışa neden olur.
Kalsiyum, potasyum içeren besinler tüketmek, Kasılma olan bölgeye kasın gevşemesi için kompres uygulamak, Tropikal kremler ile kasılmanın meydana geldiği bölgeye 20 dakika boyunca masaj uygulaması yapmak, Kas gücü gerektiren bir aktiviteye başlamadan önce mutlaka ısınma egzersizleri yapmak gerekmektedir.
Etkilenen kası kuvvetli bir şekilde esnetmek (örneğin, ayağı yukarı doğru esneterek baldır kası gerilebilir) faydalı olabilir. Bacağı sallamak, masaj yapmak, kendini yürümeye zorlamak, buz uygulamak veya ılık bir banyo yapmak gibi sıcak uygulamaları da yardımcı olabilir.
Kas spazmı olarak da adlandırılan bu durum, kas yorgunluğuna, vücudun susuz kalmasına ve dengesiz beslenmeye bağlı olarak ortaya çıkar. Bunun yanı sıra bel fıtığı nedeniyle de bacak ağrısı hissedilebilir. Bacak ağrısı nedenleri arasında travma, gebelik ve çocukluk döneminde görülen büyüme atakları da bulunur.
Kalsiyum Eksikliğinin Belirtileri
Kas ağrıları ve kramplar, tetani, kısmi ya da yaygın epileptik nöbetler. Ağız çevresinde ve parmaklarda uyuşukluk ve karıncalanma hissi. Çocuklarda dişlerin gelişim bozuklukları, diş çürümeleri. Uyku problemleri.
D vitamini eksikliğinde, kaslarda güçsüzlük, sık düşme, kramp ve yaygın vücut ağrıları görülebilir.D vitaminin eksikliği bir çok hastalığa yol açabilir. Bunlardan belli başlıları yüksek tansiyon, şeker hastalığı, kalp hastalıkları, kemik erimesi, romatizmal hastalıklar ve bağışıklık sisteminin zayıflamasıdır.
Solukluk, halsizlik, yorgunluk, nefes darlığı, çarpıntı gibi şikayetler aneminin nedenine bağlı olarak değişebilir. Özellikle egzersizle olan alışılmadık derecede hızlı ya da düzensiz kalp atışı, göğüs ağrısı, baş ağrısı, baş dönmesi, bacaklarda kramplar, uykusuzluk da belirtileri arasında sayılabilir.
Kırmızı et, karaciğer ve diğer sakatatlar, nohut, mercimek,börülce, barbunya, bezelye, kuru fasulye gibi bakliyatlar; ıspanak, patates, kuru erik, çekirdeksiz üzüm, haşlanmış soya fasulyesi, kabak, yulaf, pekmez, bal gibi besinler demir yönünden zengindir.
D vitamini eksikliğinde sıklıkla kas yorgunlukları, kramp, kas zayıflamaları, aşırı kas ağrıları görülür.B12 vitamini eksikliği de kol ve bacak kasılması ile kendini belli edebilir.Vücudunuza vitamin alımını artırarak değerlerinizi olması gereken seviyeye getirdiğinizde, kramplarınızda azalmalar gözlemleyebilirsiniz.
Yetersiz B12 vitamini de anemiye, yani kansızlığa neden olabilir. Aneminin en yaygın belirtileri arasında yorgunluk, nefes darlığı ve düzensiz kalp atışı bulunmaktadır. Anemi durumuna sahip bireyler dil ya da ağız ağrısı, beklenmedik kilo kaybı, soluk veya sararmış cilt, ishal ile adet sorunları ile karşılaşabilirler.
Vitamin b12 eksikliği görülmesi durumunda, kol ve bacaklarda ağrılar meydana gelebilir. ağrılara ek olarak tende beliren morarmalar da b12 eksikliğinin belirtilerinden biri olarak görülmektedir. Şiddeti hale gelen ağrıların araştırılması adına kan değerlerinizin kontrolünü sağlamalısınız.
Kaslarda sıklıkla seğirme, titreme ve kramplar meydana gelmesi, magnezyum eksikliğinin bir sonucu olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu semptomlar, kalsiyum ile beraber çalışan magnezyumun eksikliği durumunda, sinir hücrelerine fazla kalsiyum akışı gerçekleşmesiyle ortaya çıkmaktadır.
D vitamini eksikliği sonucu, bazı durumlarda yorgunluk ve genel vücut ağrılarına sebep olabilmektedir. D vitamininin ciddi oranda eksiklik göstermesi sonucunda ise, kemik ağrıları ve yürüme zorlukları ortaya çıkabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri