Bacak ultrasonu; aslında ultrason ile görüntülemenin bir bölge üzerinde uygulanmasıdır. Bacak, kol gibi bölgelerdeki varis, damar tıkanıklığı ve benzeri sağlık problemlerini tespit etmeye yarayan, ses dalgalarıyla görüntüleri monitöre aktaran görüntüleme yöntemidir.
Tıbbi görüntüleme yöntemi olan renkli ultrasonla damar tıkanıklıkları başta olmak üzere, damar daralmaları ve diğer kan akış problemlerinin teşhis edilmesi kolaylaşmaktadır. Ultrasonografik ses dalgaları kullanılarak özellikle damarların akım yönlerine göre renklendirilmesi sonucu yapılan tetkiktir.
Bu tetkik tek bacak için yaklaşık 30 dakika sürer.
Muayene edilecek alanla ilgili soyunmanız ve aksesuarlarınızı çıkarmanız gerekebilir. İşlem sırasında hasta önlüğü giymeniz de istenebilir. Karın içi damarların değerlendirilmesi yapılacaksa, 6 – 8 saatlik açlık gerekecektir. Bunun dışında venöz ultrason için başka özel bir hazırlığa gerek yoktur.
Bu görüntüleme yöntemi bazı hastalıkların teşhisi için kullanılmaktadır. Bu hastalıklar arasında damar tıkanıklıkları, bacak kan damarlarındaki akış bozuklukları, kalp kapak sorunları, damar tıkanıklığı ve damar daralması gibi daha bir çok rahatsızlık sayılabilmektedir.
İlgili 18 soru bulundu
Varis, damar tıkanıklığı, atar damarların daralması gibi rahatsızlıklar bacak ultrasonu sayesinde kolaylıkla görüntüleniyor ve teşhisi kolaylaşıyor. Uzmanlar özellikle bacaklarda yaşanılan damar tıkanıklıklarına dikkat çekiyor.
Doppler ultrasonu, aşağıdakiler de dahil olmak üzere birçok durumu teşhis etmeye yardımcı olabilir; Santral ve periferik damar hastalıkları ( anevrizma, darlık, tıkanıklık) Toplardamar hastalıkları (venöz yetmezlik, varis ven trombozu) Damarsal anomaliler ve yaralanmalar.
Bacak damar tıkanıklıklarının tedavisi: Hastada damar tıkanıklığına bağlı şikayetlerin giderilmesinde geçerli 3 yöntem vardır: 1. İlaç ve egzersiz tedavisi, 2. Endovasküler (Damar içinden tedavi) 3. Cerrahi operasyon.
Varis muayenesi olacak kişi muayene olacağı varis doktoru karşısında ayakta durarak muayene olur. Bu sırada ayak bileğinden başlayarak bacak iç kısmından kasığa kadar bacakta bulunan toplar damar sistemi renkli doppler ultrason yardımıyla incelenir. Bu inceleme sırasında hastanın ayakta olması çok önemlidir.
Fizik tedavi ultrason cihazı, kasların, eklemlerin ve bağların şişmesini tedavi etmenin en etkili yollarından biridir. Ancak daha çok kas dokusundaki problemleri çözmek için tercih edilir. Ultrasonun ısıtma etkisi sayesinde kas ağrıları iyileştirilir ve kronik iltihap azaltılmış olur.
Ortopedik hastalıkların tanı ve tedavisinde de önemli bir rol oynamaktadır. Özellikle girişimsel ağrı tedavisinde enjeksiyon uygulamaları için ultrasonun rehberliğinden sıklıkla faydalanılmaktadır.
Derin venöz yetmezlik, daha ciddi bir durumdur ve genellikle kronik venöz yetmezlikten daha fazla tıbbi müdahale gerektirebilir. Derin venöz yetmezlik belirtileri arasında şiddetli bacak ağrısı, derin ven trombozu (DVT) riski, hızlı nabız, şişmiş bacak, ısı artışı ve kızarıklık yer alır.
Ultrason genellikle özel bir ön hazırlık istememektedir. Görüntülemesi yapılacak bölgeye göre açlık ya da mesanenin dolu veya boş olması istenebilir.
Damar tıkanıklığı belirtileri, göğüste baskı ve yanma şeklinde kendini gösterebilir. Belirtilen ağrı genel olarak tek bir bölge ile ilişkilendirilmez, geniş bir bölgede gerçekleşen ağrı genel olarak sırta, boyuna ve sol kolumuza taşabilir. Bunlar belirttiğimiz gibi yüzde olarak çok sık görülen belirtilerdir.
Ekokardiyografi, efor testi, koroner BT, kardiyak MR, koroner anjiyografi, el bileğinden anjiyografi gibi yöntemlerle kişinin kalp damar sağlığı ile ilgili bilgilere ulaşılır.
LDL karaciğerde üretilen bir protein türüdür ancak kan yoluyla taşınmaktadır. Bazı insanlarda LDL damar duvarına yapışarak plak oluşturur. Bu da kişilerde damar sertliğine, damar tıkanıklığına; dolayısıyla kalp hastalıklarına sebep olur. Yani kalp hastalığı riskinin belirlenmesi için LDL testi yapılmaktadır.
Çoğunlukla ayak damarlarında oluşan bir rahatsızlık olması sebebiyle varis hastalığı olan bireyler, mutlaka Kalp Damar Cerrahisi uzmanı tarafından tedavi edilmelidir.
Bacaklarda ağrı ve ağırlık hissi, yorgunluk, ayaklarda yanma, bacak kaslarında kramp, bacakta şişme, varis bölgelerinde ve etrafında kaşıntı, varis etrafında deri değişiklikleri, deriye yakın varislerde damar duvarının incelmesine bağlı kanamalar varisin belirtileri arasında gösterilir.
Ultrasonda idrar torbası, prostat, rahim ve yumurtalıklar gibi organların görülebilmesi için, idrar torbasının, yani mesanenin idrarla dolu olması gereklidir. Bunun için, randevu saatinizden 1 saat önce 1 litre suyu içmeye başlamanız ve tümünü 30-40 dakika içinde bitirmeniz yeterli olacaktır.
Bu belirtiler genellikle baldır alt bacak, diz ile ayak arasındaki bölgede ağrı şeklinde kendini gösterebilir. Ayrıca bacakta solukluk ve üşüme gibi ağrı dışı etkenlerde gösterebilir. Ayak damar tıkanıklığı bazen de belli bir mesafe yürüdükten sonra alt bacakta kramp ve ağrı meydana geldiği görülür.
Bacak damar tıkanıklığı belirtileri şunlardır: İlk belirtiler, yürümekle veya efor ile gelen bacak ağrısıdır. Ağrı hastalar tarafından genellikle yanma ve bıçak saplanır tarzda olarak tarif edilir. Dinlenmekle gerileyen ağrı belirli mesafe yürümekle tekrar ortaya çıkar.
Kalp damar tıkanması kalp spazmı ya da kalp krizi yapar, boyun damar darlığı beyne pıhtı atmasına yol açar ve inme ya da felç oluşturabilir, bacak damar tıkanması genellikle bacak kaslarında yürüme ağrısı ya da kramp yapar, ileri evrelerinde ayak yarası ya da kangren oluşturabilir.
Damar içerisinde hareketli kan görüntüsünü oluşturmaya yarayan doppler ultrason kan akışı veya kalp hastalığı belirtilerini içeren durumlarda özellikle tercih edilir.
Penil Doppler Acıtır mı? Penil doppler'de penisin yan tarafından çok ince bir iğne kullanılarak enjeksiyon yapılır. İğne çok ince olduğu için, enjeksiyon sırasında hasta ancak koldan olduğu bir aşı kadar acı hisseder.
Renkli Doppler Ultrason sırasında normal ultrasonda olduğu gibi muayene masasında yatacaksınız ve canınızı acıtacak hiçbir uygulamaya marıuz kalmayacaksınız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri