Bacak kasları neden zayıflar? Kas güçsüzlüğü, egzersiz eksikliği, yaşlanma, hamilelik ve kas yaralanmasından dolayı oluşur. Diyabet ya da kalp hastalığı gibi uzun süreli durumlarda da meydana gelebilir. İnme, depresyon, kronik yorgunluk sendromu, multipl skleroz ve fibromiyalji gibi pek çok olası nedeni vardır.
Bacaklarda zayıflığa neden olabilen diğer kronik hastalıklar arasında diyabet, kalp hastalığı, artrit, kansızlık, akciğer ve böbrek hastalığı yer alır. Eğer siz de bacaklarda güçsüzlük yaşıyorsanız kronik hastalıklarınızın kontrollerini düzenli olarak yaptırmalısınız.
Bacaklarda güçsüzlük, güç kaybı ya da bacakların tutmaması denilen durum vücudun genelinde ortaya çıkan belirtinin bir parçası olabileceği gibi bir bacak ya da her iki bacakta meydana gelebilir. İlerleyen bel, sırt ve boyun fıtığı bacaklarda güçsüzlük yaratan ve en sık görülen durumlardan birisidir.
Özellikle boyun, bacaklar, kalça ve kaburgalarda kemik ağrısına neden olur. Ayrıca özellikle kalçadaki kas güçsüzlüğü ayağa kalkmayı ve merdiven çıkmayı zorlaştırabilir. Bunlara ilave olarak periferik sinir hastalıkları, nörolojik hastalıklar, polinöropatiler gibi bir çok durumda bacaklar güçsüzleşebilir.
Kas güçsüzlüğü genellikle egzersiz eksikliği, yaşlanma, kas yaralanması veya hamilelikten kaynaklanır. Diyabet veya kalp hastalığı gibi uzun süreli durumlarda da ortaya çıkabilir. İnme, multipl skleroz, depresyon, fibromiyalji ve kronik yorgunluk sendromu (ME) gibi birçok olası neden vardır.
İlgili 24 soru bulundu
Kas hastalıklarının ortak belirtisi kas güçsüzlüğüdür
Kas güçsüzlüğü en sık çok kalça çevresindeki kaslarda olduğundan, hemen daima ilk belirti yürüme, merdiven çıkma, oturduğu yerden kalkma güçlüğü olarak kendini gösterir.
Eğer yürürken diz ya da kalça boşalıyorsa, ayak bileği sık sık dönüp burkuluyorsa, ayakkabı ağır geliyorsa , ayak yere takılıyorsa ve hasta sık sık düşüyorsa bacakta güç kaybı var demektir. Hemen beyin omurilik ve sinir cerrahına başvurmak gerekir.
Bacak kaslarının yorulduğu zaman güç kaybetmesi ile meydana gelen bu durum dinlendikten sonra düzelir. Aynı zamanda bacak zayıflığı, kondisyon kaybı ya da fiziksel hareketsizlik gibi durumlardan dolayı ortaya çıkabilir. Azalan kas gücü nedeniyle günlük görevlerin yerine getirilmesi zorlaşır.
Vücutta gerçekleşen uyuşmalara nöroloji bilimi bakmaktadır. Tedavi eden kişiler ise Nörologlardır. Herhangi bir uyuşma olayında mutlaka Nöroloji doktorlarından randevu alınmalıdır.
Bacak ağrısı yaşandığı zaman genel olarak travmatoloji ve ortopedi bölümlerine gidilir. Bu durum hem bacak ağrısı hem de diz ağrısı için geçerlidir. Yaşanabilecek olası sağlık sorunu nedenine bağlı olarak, ortopedi ve travmatoloji bölümleri karşılıklı yönlendirme gerçekleştirebilir.
Squat yapmak uyluklarını kalınlaştırmanın iyi bir yoludur ve buna dambıl (ya da istersen barbell) eklemek, egzersizin çok daha etkili olmasını sağlar. Elinden bırakmadan 10 kez kaldırabileceğin dambıllarla başla. Yeni başlayanlar için 5-10 kg başlangıç için iyi bir ağırlıktır.
Protein alımındaki azalma, kas erimesinin en önemli nedeni. Yaşlandıkça besin, özellikle protein alımındaki azalmanın yanı sıra, fiziksel aktivite azlığı da kas erimesini artıran en önemli nedenler arasında geliyor. Kas gelişimi ve dayanıklılığının sürdürülebilmesi için önemli bir faktör de kaslara gelen kan akımıdır.
Yürümek ve koşmak, bacak kaslarını kuvvetlendirmenin sağlıklı yollarıdır. Ancak zamanla bacaklarınız harekete alışır ve sonunda stabil bir performans seviyesine ulaşabilir. Bu durum da kendi performansınızı sınırlayabilir.
Lipödem, hormonal değişiklikler, kılcal damarlardaki bozukluklar ve genetik bozukluklar sonucu; bacaklarda, kalçada ve kollardaki yağ doku birikimi ile kol- bacaklarda kalınlaşma ve şişliğe neden olarak çoğunlukla obezite (şişmanlık) ile karıştırılan bir bağ doku hastalığıdır.
Koşu, yürüyüş, pilates, kick boks gibi sporlar bacaklarda sıkılaşma sağlar ve incelme etkisi oluşturur. Her gün kardiyo yapabilir, kondisyon bisikleti veya doğa bisikleti ile çalışabilir, tempolu yürüyüş veya koşuyu tercih edebilirsin.
Bacak kalınlaştırma işlemi için günümüzde en çok tercih edilen yöntemler; “silikon protez ile bacak kalınlaştırma (baldır protezi)” ve “yağ enjeksiyonu ile bacak kalınlaştırma” ameliyatlarıdır.
Bacak uyuşması genellikle; bir bölgeye kan akışının düzgün sağlanamamasından ya da sinir hasarlarından kaynaklanır. Birçok nedeni olabilir. Enfeksiyon, iltihaplanma, travma ya da başka bir nedenden kaynaklanabilir. Uyuşma tek taraflı ya da her iki bacakta olabilir.
İstirahat, ilgili bölgeye masaj yapılması, uyku düzeninin sağlanması, dengeli ve sağlıklı bir beslenme programına uyulması ve alkol tüketiminin sınırlandırılması veya sonlandırılması gibi uygulamalar bacakta uyuşma şikayetinin kontrolünde etkili olabilecek yöntemler arasında yer alır.
Beslenme bozuklukları, kan akışının zayıf olması, sigara kullanımı gibi nedenler bacak uyuşmasının kaynağıdır. Kan akışını zayıflatan aşırı soğuğa maruz kalma, periferik arter hastalığı, arter ve damar düğümlenmesi ve derin damar trombozu bacak uyuşmasına neden olan diğer etmenlerdir.
Ayak ve bacak yorgunluğu için bir diğer yöntem, aromatik yağlarla masaj uygulamaktır. Düzenli egzersiz, ayak ve bacak kaslarını güçlendirir ve hem ağrıların azalmasına, hem de kan dolaşımınızın düzenlenmesine yardımcı olur. Diğer bir yöntem de ayak banyosudur.
Halsizlik genellikle birçok farklı nedenden kaynaklanır. Ciddi bir sağlık sorununun belirtisi de olur. Halsizliğe; düzenli kaliteli uyku, dengeli beslenme, bol su tüketimi, fiziksel aktivite, stresten uzak durma, demir, vitamin takviyeleri iyi gelir.
Dolayısı ile sağ ve sol kalçadan bacağa vuran ağrı genelde sinir yolu boyunca ilerleyen ağrı anlamına gelen siyatik kaynaklıdır. Siyatik sinir, kalçalar boyunca ve her bacaktan aşağı doğru hareket eder. Daha çok fıtıklaşmış bir disk veya aşırı kemik büyümesinin sinirin bir kısmına baskı uyguladığında oluşur.
Hastalar tarafından genellikle tam olarak tariif edilemeyen bir hastalık olmakla birlikte ayak ve bacak bölgesinde, bazı hastalarda ise kollarda kaşıntı, ürperme, ağrı, yanma ve karıncanma gibi semptomlarla karakterize bir hastalıktır.
Vücutta gözlemlenen titremeler; yorgunluk, stres, B12 vitamin eksikliği, kan şekeri düşüklüğü, fazla kafein tüketimi, heyecan, korku, öfke, tiroit fonksiyon bozukluğu, insülin direnci, parkinson hastalığı, multipl skleroz gibi pek çok problemin belirtisi olabilmektedir.
Bacaklarda güçsüzlük, kas spazmı ve bacak ağrısı şikayetleri genellikle istirahat sırasında ve ağır yük taşırken ortaya çıkar. Omurilik kanalında oluşan daralmaya bağlı olan bacak ağrısı ise yürüyüş sırasında ortaya çıkar. Ağrının yanı sıra karıncalanma ve uyuşma gibi yakınmalara da yol açabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri