Bacak uyuşması genellikle; bir bölgeye kan akışının düzgün sağlanamamasından ya da sinir hasarlarından kaynaklanır. Birçok nedeni olabilir. Enfeksiyon, iltihaplanma, travma ya da başka bir nedenden kaynaklanabilir. Uyuşma tek taraflı ya da her iki bacakta olabilir.
Bacakta uyuşma tek ya da çift taraflı olabilir. Uyuşma ile birlikte yaşanan his kaybı, omurga kırıkları, bel fıtığı, damar sertliği gibi rahatsızlıkları işaret edebilir. Bunlara ek olarak uyuşan bölge de ağrı da görülebilir.
İstirahat, ilgili bölgeye masaj yapılması, uyku düzeninin sağlanması, dengeli ve sağlıklı bir beslenme programına uyulması ve alkol tüketiminin sınırlandırılması veya sonlandırılması gibi uygulamalar bacakta uyuşma şikayetinin kontrolünde etkili olabilecek yöntemler arasında yer alır.
Sinir sistemi ve kas iskelet sisteminin haricinde yaşlanma, yetersiz egzersiz, kronik hastalıklar, uyku düzensizliği, kötü beslenme, vitamin ve mineral eksiklikleri, hareketsiz yaşam gibi etkenler de bacaklarda güçsüzlüğe sebep olabilir.
Vücutta uyuşma hissi sinir hücrelerinin aşırı uyarılması veya hasar görmesi sonucu oluşur. Uyuşma hissi yaygın olarak, el, ayak, bacak, kollar ve vücudunun diğer bölgelerinde görülebilir. Uyuşmanın hangi bölgede olduğundan daha çok şiddeti daha büyük önem taşır. Uyuşan bölgede yokmuş hissi yaşanır.
İlgili 19 soru bulundu
Eğer yürürken diz ya da kalça boşalıyorsa, ayak bileği sık sık dönüp burkuluyorsa, ayakkabı ağır geliyorsa , ayak yere takılıyorsa ve hasta sık sık düşüyorsa bacakta güç kaybı var demektir. Hemen beyin omurilik ve sinir cerrahına başvurmak gerekir.
Uyuşma, vücudun herhangi bir bölgesinde his kaybı veya his değişikliğidir.
Dr. Cahide Topsakal, bacaklardaki güç kaybının kısmi felcin belirtisi olabileceğini söyledi. Topsakal, "Eğer yürürken diz ya da kalçanız boşalıyorsa, ayak bileğiniz sık sık dönüp burkuluyorsa, ayakkabınız ağır geliyorsa, ayağınız yere takılıyorsa ve sık sık düşüyorsanız bacağınızda güç kaybı var demektir.
Fizik tedavi ve düzenli egzersiz kasları güçlendirir
Kas kuvvetinin korunması veya kuvvet kaybının geciktirilmesi için egzersizler düzenli yapılmalıdır. Fizik tedavi programı kaslarda meydana gelebilecek kısalıkları ve eklemlerdeki bozulmaları ve solunum problemlerini de önlemektedir.
Sinir lifleri daha sonra her ay hastanın yaşına ve diğer faktörlere bağlı olarak boş sinir tüplerinde 2,5 cm'ye kadar bir uzama gösterir. Bu da, elde parmak uçlarının 27-30 cm üstünde bir sinir hasarı olması durumunda, parmak uçlarının his kaybının giderilmesinin bir yıl kadar sürebileceği anlamına gelmektedir.
Vitamin Mineral Eksikliği Nedenli Bacak Halsizliği
Bacak halsizliği yaşıyorum hangi doktora gitmeliyim? Bacak halsizliği yaşadığınızda ortopedi ve travmatoloji, fizik tedavi, beyin cerrahisi bölümlerine gidebilirsiniz.
His ve duyu değişikliği olarak tanımlanabilen uyuşma, kişinin uyuşan vücut bölgesini hissedememesine yol açabilen önemli bir sağlık sorunudur. Karıncalanma, batma, yanma ya da ağrı şeklinde görülen uyuşma varlığında kişi, uyuşan bölgeyi hissetmekte güçlük çekebilir.
Ayaklarda ve ellerde, en uçlardan, yani parmaklardan başlayıp yukarı doğru uzayan, çorap veya eldiven biçimini çağrıştıran his kaybı ile ayak ve el kaslarında hareket azalması genellikle birlikte olur. Bu durum ağrı, ısı ve dokunmayı az ya da çok hissetme, karıncalanma, yanma, batma şeklinde tanımlanabilir.
El ve ayak uyuşması, başka hastalıkların da habercisi olabiliyor. Genellikle bu uyuşmalar, diyabet, vitamin eksikliği (Özellikle B12), tiroid problemleri gibi hastalıkların habercisidir.
MS'de yorgunluk, halsizlik, uyuşmalar gibi şikayetler gün içerisinde aralıklarla olabileceği gibi günlerce, haftalarca da sürebilmektedir. Atak döneminde olan şikayetlerin en az 24 saat sürdüğü bilinmektedir.
Huzursuz bacak sendromu, bacakları hareket ettirme ile ilgili karşı konulamaz dürtüye neden olan nörolojik bir hastalıktır. Huzursuz bacak sendromu Willis-Ekbom hastalığı olarak da bilinir. Kaşıntı, zonklama, çekilme gibi belirtilerle ortaya çıkan huzursuz bacak sendromu, genellikle akşam ve gece saatlerinde görülür.
Kemik, eklem, tendon, sinir, kas ve damarlarda olan problemler ağrıya neden olabilir. Bunların dışında bacak ağrısı nedenleri bel fıtığı, diabet, huzursuz bacak sendromu, bacak arteriyel sisteminde darlık, bacak venöz damarlarında genişleme ve varis gibi hastalıkların belirtisi olarak da ortaya çıkabilir.
Peki sporu bıraktıktan sonra kas kaybı ne zaman başlar? Araştırmalar 1-2 hafta antrenmanı bırakmanın hacminizde hiçbir değişikliğe yol açmadığını; ancak güç kaybı yaşadığınızı gösteriyor. Hacminizde azalma yaşanması için ara vermeniz gereken süre yaklaşık 4-6 hafta arasında.
His kaybı: Duyusal sinyallerin iletiminde bir kusur olduğunda meydana gelebilir ve bu nedenle bazı duyuların algısı kaybedilebilir. Örneğin sıcak ve soğuk hissi kaybı ile hissizlik olabilir ve bu durum, özellikle şeker hastası olan bireylerde ciddi komplikasyonlara yol açabilir.
Nöroloji; beyin, beyin sapı, omurilik, periferik sinir sistemi ve kasların işleyişi ile ilgili sorunlarla ilgilenen bilim dalıdır.
Morton Nöroma, ayak parmakları arasındaki sinirlerin sıkışması sonucu ortaya çıkan, iyi huylu bir sinir tümörü benzeri durumdur. Bu rahatsızlık, özellikle ayaktaki 3. ve 4. parmakların arasındaki sinirde görülür ve tam anlamıyla bir tümör olmamasına rağmen tümör görünümünde olabilir.
Kas güçsüzlüğü, beklenen kas kuvvetine ulaşmadaki başarısızlıktır. Kas güçsüzlüğü olan hastalar bu durumu ağırlık, tutukluk, yorgunluk, halsizlik, el ve ayakların tutmaması, yürürken dengesizlik, merdiven inip çıkmada zorluk olarak tarif edebilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri