Rulo ve fırça izleri boyanızı duvarlarınıza sürerken yanlış uygulama yaparken, seçmiş olduğunuz boyanın kalitesinden ya da fırçanızdan dolayı oluşan izlerdir. Boyanız da fazla inceltici yani su veya tiner kullandıysanız bu hata da duvarlarınızda izlere neden olacaktır.
Yumuşak kıllı fırçalar veya mikrofiber rulolar, daha pürüzsüz bir boyama yüzeyi sağlar ve iz bırakma olasılığını azaltır. İyi bir boya tekniği kullanın: Boyama işlemini yaparken düzgün bir teknik kullanmak önemlidir. Boyama işlemine bir köşeden başlayarak, düz ve kesintisiz bir şekilde boyayı uygulayın.
Fırça veya rulo izi genellikle, işçilikle birebir bağlantılı bir problemdir. Sorunun ortadan kalkması için, kestirme yapılan fırça ile uygulanan noktalarda boyanın lejant bilgileri doğrultusunda inceltilmesinde fayda vardır.
Duvarınızın dokusu düzgünse saten rulo fırça kullanabilirsiniz. Böylece duvarda rulo izi kalmamış olur. Su bazlı, silikonlu, ipek mat ya da yarı mat boyalarda saten rulo çok iyi sonuç verir.
Alkolü veya tineri temiz bir kovaya dökün ve fırça kıllarını 20-30 dakika emmesi için içine koyun. Bundan sonra, fazla boyayı çıkarmak için kılları yumuşak bir fırça ile çalıştırın. Ardından, fırçayı temiz suyla durulayın ve kurumaya bırakın.
İlgili 30 soru bulundu
Fırçanızı zarar vermeden temizlemek için selülozik tiner kullanmayı düşünebilirsiniz. Selülozik tiner, formülünde güçlü çözücüler bulunan, renksiz ve berrak bir arındırıcıdır. Ürünün formülünde yer alan bileşenler sayesinde fırça üzerindeki boya kalıntılarını kısa sürede temizleyebilirsiniz.
Boya yaparken en çok yapılan hatalardan biri de rulo izi bırakmaktır. Rulo izi daha çok boyanın ruloya eşit yayılmamasından veya duvarın boyanma şeklinden kaynaklanır. Eğer rulonun duvarda bıraktığı izi tersine bir hareketle silmezseniz duvarda rulo izleri kalır.
Su bazlı, silikonlu, akrilik esaslı boyalarda kullanılan uzun tüylü iç ve dış cephe rulosudur.
İpek, saten ve kadife fırçalar daha az iz bırakan modeller arasındadır. Aynı zamanda fırça izi bırakmadan boya yapmak için her zaman rulo fırçalar tercih edilmelidir.
Su bazlı boya kullanıyorsanız, en doğrusu sentetik kıllı bir fırça seçmektir. Sentetik kıllar suyu emmez ve boyanın fırça üzerinde daha akıcı olmasını sağlayarak ağır fırça izlerinin oluşmasını önler. Naylondan yapılanlar, doğal kıllı fırçalardan beş kata kadar daha fazla dayanıklıdır ve temizlemesi çok daha kolaydır.
Boyaya su katılmazsa ne olur
İç cephe ve dış cephe boyamalarda, boyaya su katılmazsa boya katı olur uygulanan yüzeyde kalın bir tabaka oluşturur. Gereğinden fazla boya kullanımına sebep olur aynı zamanda rulo ile işlem yapmada büyük zorluklar yaşatır.
Fırçayı hep aynı yönde sürmeniz gerekir ki, dalgalı bir görüntü olmasın. Kenar bantları çektikten sonra yukarıdan aşağıya olacak şekilde duvarı boyayın. Fırçayı boyaya çok batırmayın; batırdıktan sonra silkeleyin ve fazla boyayı fırçadan atın. Ardından boyayı duvara uygulayın.
Taze lekeler için genellikle su ve sabun etkili olur. Kurumuş lekeler için ise boyanın türüne göre beyaz sirke, alkol veya tiner gibi çözücülerden yardım alabilirsiniz.
Eğer yağ bazlı bir boya kullanacaksınız, tiner veya terebentin gibi boya inceltici ürünlerle fırçanızı ıslatmanız fırçanızı uygulamaya hazır hale getirerek uygulamayı kolaylaştıracaktır. Su bazlı boyalarda ise fırçayı boya ile temastan önce sadece su ile ıslatmanız yeterli olacaktır.
Boyalar genellikle hacimce inceltilir. Örneğin 15 litrelik su bazlı bir boyanın 10% oranında inceltilmesi öneriliyorsa, 1.5 litre su kullanılmalıdır. Şayet boya ambalajı üzerinde hem kilogram hem litre bilgisi var ise, inceltmenin litre üzerinden hesaplanması doğru olacaktır.
Profesyonel kullanıma uygun olarak %100 doğal koyun ve kuzu postlarından üretilmiştir. İç ve dış cephe uygulamalarında kullanılır. Rulonun kullanım öncesi su ile yıkanması verimliliğini artıracaktır.
Alçısız duvarlar, su bazlı silikonlu boya, plastik boya ve yağlı boya ile boyanabilir.
Tüm bu dezavantajları nedeniyle sentetik boya dediğimiz yağlı boyalar günümüzde çok tercih edilmezler, yağlı boyalardan çok sonra üretimi başlamış olan su bazlı boyalar bu boyalara göre çok daha avantajlıdır. Kokuları yoktur, sağlığa zararlı değildir ve su bazlı boyalar aynı zamanda çevre dostudur.
Mat ve pürüzsüz yüzeyler yaratmak için doğal kıllı ruloları tercih edebilirsin. Su bazlı boya kullanacaksan daha iyi sonuçlar için tercihini sentetik kıllı rulolardan yana yapmalısın. Saten iç cephe rulosu ile düz yüzeyler için boya uygulamalarında kolaylık sağlayabilirsin.
Kabarcıklanma genellikle boya sisteminin uzun süre neme maruz kalmasından kaynaklanır. Nemli havalarda küçük miktarda su buharı boya yapısına absorbe olur ve sonra kuru koşullarda yeniden buharlaşır (ozmoz). Bu süreç normaldir ve iyi kurulmuş bir bitirme sürecine zarar vermez.
Boya işlemini yeni yapmış olsan bile ısı farkı anında çatlaklara neden olabilir. Sorunu gidermek için ise ısı yalıtımından yararlan faydalı olabilir. Ayrıca yoğuşma da seni aynı sorun ile karşı karşıya getirebilir. Duvar boyası çatlağını tetikleyen son durum olarak yapının yaşını göstermek doğru olur.
Fırçalarınızı ılık suyun altında baş aşağı şekilde tutun. Dik tuttuğunuzda fırça kıllarını fırçaya yapıştığı yer zarar görebilir, bu da fırçanızın ömrünü kısaltır. Temizleyicinin üzerine sıvı sabun ya da şampuan benzeri bir temizleyici ürün uygulayın. Islak fırçanızı temizleyicinin tırtıklı yüzeyine sürterek köpürtün.
Boya fırçası ve ruloları saklama işlemlerinde iki ürünün her zaman temiz olması en temel koşuldur. Bu tarz ürünler temiz bir poşet içerisinde de muhafaza edilebilir. Temiz ve steril olan poşetler içerisinde boya fırçası ve ruloları hem temiz kalır hem de işlevselliğini de asla kaybetmez.
Fırçanızı sabunlu suyla iyice yıkayın ve su temiz akana kadar durulayın. Temiz bir bez üzerinde kurumaya bırakın. Yağlı boya mı kullanıyorsunuz? Sonrasında fırçalarınızı temizlemek için tiner ya da daha iyisi; özel bir fırça temizleyicisine ihtiyacınız olacak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri