Bade, TDK sözlük anlamı olarak şarap, aşk şarabı anlamlarına gelen bir isimdir. Ayrıca aşk şerbeti ya da aşk iksiri anlamlarına da gelir.
Bade, kişinin görmesi gereken hakikat ve aşk manasında kullanılmaktadır.
Bade İsmi Kur'an'da Geçiyor mu? Bade, dilimize Farsçadan geçmiş bir sözcüktür ve Kuran-ı Kerim'in herhangi bir suresinde geçmemektedir. Bade, tasavvufi açıdan ilahi aşkı simgelemektedir, ancak toplumda şarap ve içki manalarıyla da tanınmaktadır.
Bade ismi Kur'an-ı Kerim'de geçmemektedir ve Bade ismini koymak caizdir.
Farsça kökenli olan Bade sözcüğü Kur'an-ı Kerim'de yer alan ayetlerde geçmemiştir.
İlgili 40 soru bulundu
Farsça kökenli olan ve Türkçemize de Farsça dilinden geçen Bade ismi şarap ya da aşk şarabı anlamlarına gelir. Sıklıkla kız bebeklerde tercih edilmesinden dolayı Bade ismi araştırılan isimler arasındadır.
Ayrıca V.Minorsky Romalılar ve Yunanlar İran'da yaşayan Kürtler için "Cyrtiiler" dediklerini ve söz konusu bölgenin ilk kez "Kardu" isminin kullanıldığı Zagros Dağları'nın batısındaki topraklar içindeki Kürtler'i kast ettiklerini ifade etmiştir.
"Bâde" lafzı İslami tasavvuf ve irfanda, özellikle tasavvufi şiirlerde, genellikle hakiki manasından farklı olarak kullanılmaktadır. Sûfiler bu iki anlamı birbirinden ayırt etmek için şeriatın yasakladığı sarhoşluk veren sıvıyı "sathi bâde/ şarap" ve kendi bâdelerini de "manevi bâde" olarak adlandırmışlar.
Şarap anlamına gelen Bâde özellikle tasavvuf edebiyatında "Aşk" manasında kullanılır. Bade olgusu, tasavvuf edebiyatındaki öneminin yanı sıra geleneksel Türk Halk Şiiri içinde de farklı bir öneme sahiptir.
Mihra isminin Türk Dil Kurumu verilerine göre anlamı hoşgörü sahibi, muhabbeti iyi, iyi niyetli ve iyiliksever, sevecen yapılı anlamlarına gelmektedir. Bunların yanı sıra Mihra ismi tutulan anlamında da kullanılmaktadır.
bade / bâde / mey / باده
Şarap, içki.
Bade-i Aşk eski dilde şarap aşkı demek, bir şarap adasında bir restorana verilecek ne güzel isim.
bade farsca icki demektir... divan edebiyatinda icinde bade gecen yuzlerce eser vardir, icki anlaminda kullanirlar...
Azra ismi Arapça kökenli bir kelime olarak bilinmektedir. Arapça bir kelime olmasına rağmen ise Kur'an'da geçmeyen isimler arasında yer almaktadır.
Bade isminin anlamı: 1.Aşk, kutsal sevgi 2.Şarap, içki.
badiye / bâdiye / بادیه
Kır, ova, sahra, çöl.
Ercişli Emrah, Çıldırlı Aşık Şenlik, Narmanlı Sümmanî, Bardızlı Nihanî, Posoflu Müdamî, Posoflu Zülâlî, Bayburtlu Celalî, Aşık Yaşar Reyhanî, Aşık Murat Çobanoğlu, Aşık Osman Feymanî, Aşık Şeref Taşlıova, vb. gibi âşıklara pir dolusu bade içirilmiştir.
Bade içme görülen rüya sonucu manevi bir değişmeye uğramadır. Âşık edebiyatında bade içme, rüya motifi bir gelenek icabıdır. İnanışa göre âşık olmak için ya usta yanında yetişmek ya da mutlaka “pîr” elinden bade içmek gerekir.
20 yaşındaki genç müzisyen Bade Karakoç, ilk single'ı “Time (Zaman)” ile dikkat çekiyor. Albüm hazırlığında olan sanatçı, eylül ayında ikinci single'ı “Geçer Gider”i yayınlayacak. İşte Bade'nin kendi ağzından müzikal yolculuğunun hikâyesi… “İsmim Bade, 20 yaşında bir şarkıcı/besteciyim.
Bade-i Lebinden Nuş Eden Âşık.
Bir sıvıyı, içindeki katı maddelerden ayırmak için bez veya delikli bir kaptan geçirmek.
Bade Nosa 1987 yılında doğduğu İstanbul'da büyüdü. 8 sene İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Piyano Bölümü'nde okudu. Boğaziçi Üniversitesi'nde Sosyoloji ve Felsefe lisans eğitimlerinin ardından Sosyoloji yüksek lisans eğitime devam etti.
İran'ın Kirman bölgesinden Hemedan(Kuzey Batı İran) ve Horasan'a(Kuzey Doğu İran) doğru göç etmişlerdir. Göç ettikleri bölgelerde Kürt kültürünü komşu bölgelere de yayılmıştırlar. Örneğin Soraniler, Kuzey Irak'ta yaşayan farklı bir etnik grup olmasına rağmen yüzlerce yıldır Kürttürler.
Kürtler (Kürtçe: کورد, Kurd), doğuda Zagros Dağları'ndan batıda Toros Dağları'na ve güneyde Hemrin Dağları'ndan kuzeyde Kars-Erzurum platolarına kadar uzanan coğrafi bölgede yoğun şekilde yaşayan, 2017 yılı tahminlerine göre dünyada yaklaşık 30 milyon nüfusa sahip olan İranî bir halktır.
Bölgede kurduğu Hamidiye Alayları ve İstanbul Kabataş'ta açtığı Mekteb-i Aşiret-i Hümayun ile Sultan Abdülhamid, Osmanlı Sultanları arasında Kürtlere en büyük iltifatı gösteren padişahtı. Bu iltifatlar karşılıksız kalmayacak; Kürtler de kendisini "Bavê Kurdan" yani "Kürtlerin babası" olarak anacaktı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri