Badem (Prunus dulcis), gülgiller (Rosaceae) familyasının Prunoideae alt familyasından meyvesi yenebilen küçük bir ağaç türüdür. Badem bu ağacın meyvesidir.
Badem, kuvvetli kök siste- mi geliştiren bir meyve türüdür.
Literatürde yağlı tohumlar ya da sert kabuklu yemişler olarak geçen fındık, fıstık, ceviz, badem halk arasında kuruyemişler olarak bilinir. Yağ içeriği yüksek bu besinler, içerdikleri bitkisel protein, vitaminler, mineraller ve fito kimyasallar sebebiyle sağlıklı beslenmenin keyifli bir parçasıdır.
Ayrıca fındık amino asitlerce de zengin bir meyve türüdür. Dengeli ve sağlıklı beslenmek için, günde 100 g fındık tüketimi oldukça yararlıdır. Fındık meyvesinin kimyasal yapısı Çizelge 1' de verilmiştir.
Badem ağacı, insanların yetiştirdiği en eski ağaçlar arasında yer alır. Badem ağacının meyvesi olan badem, gözyaşı şeklinde yenilenebilir tohumlar olarak bilinir. Kabuklu ya da kabuğu soyulmuş halde bulunabilir.
İlgili 15 soru bulundu
Badem (Prunus dulcis), gülgiller (Rosaceae) familyasının Prunoideae alt familyasından meyvesi yenebilen küçük bir ağaç türüdür. Badem bu ağacın meyvesidir. Şeftali ile birlikte Prunus'un alt cinsi Amygdalusun içinde yer alır.
Badem, erik ve kayısı çekirdeği sert meyveler veren ağaçlardır. Çağla ise bu ağaçların olgunlaşmamış ama yenilebilecek durumdaki ham meyveleri, yani çekirdekleri sertleşmeden önceki halleridir. Çağla hem meyve olarak çiğ tüketilir, hem de mayhoş tadı ile tencere yemeklerine ve salatalara çok yakışır.
Kuruyemiş kategorisinde yer alan leblebi, çocukluğumuzun da vazgeçilmezidir.
Zeytini yerken hiç düşündünüz mü zeytin meyve mi sebze mi diye? Zeytin bir meyve türüdür. Zeytin yenilir, çekirdeği atılır. Atılan çekirdek zeytinin meyve olduğunu gösteren bir detaydır.
Ceviz, Juglandaceae (cevizgiller) familyasının Juglans cinsinden, tek tüysü yaprakları karşılıklı dizilmiş ve aromatik kokulu ağaç türlerinin ve bu ağaçların meyvelerinin ortak adı.
Üzümsü meyveler grubuna giren türlerden en önemlisidir. Çilek meyvesi gerçek bir meyve olmayıp yenen kısmı 40-60 kadar pistilin birleştiği çiçek tablasıdır. Çilek yüzeysel kök yapan otsu bir bitkidir.
Antep fıstığı (Pistacia vera), sakız ağacıgiller (Anacardiaceae) familyasından yenebilen kabuklu bir meyve, bu meyvenin çekirdeği ve ağacıdır. Bazı yörelerde Şam fıstığı olarak da bilinir. Antep fıstığı ağacından yetişir, yağlı, ince kabukludur.
Kestane ülkemizde doğal olarak yetişme imkânı bulmuş meyvelerden biridir. Yaprağını döken meyveler grubunda yer alan kestane, kayıngiller familyasından Castanea cinsini oluşturan ağaçların yenilebilen tohumudur.
Kavun (Cucumis melo), kabakgillerden sürüngen gövdeli bitki türü ve bu bitkinin iri meyvesidir. Olgunlaşmamış hali de meyve olarak tüketilir ve bu haldeki meyvesine kelek denir.
Protein Grubunda Yer Alan Besinler
Kuru fasulye, kalori/nohut-etli">nohut, mercimek, fasulye, barbunya, soya fasulyesi, börülce, bakla gibi kuru baklagiller, Ceviz, fındık, fıstık, badem gibi yağlı tohumlardır.
Hurma, Ramazanda iftar açarken tercih edilen bir meyvedir ve yılın diğer zamanlarında tüketmek nedense pek aklımıza gelmez. Oysa ki hurma besinsel değeri oldukça iyi olan bir meyvedir.
Soğan (Allium cepa L., Latince cepa "soğan"), aynı zamanda kuru soğan veya soğan olarak da bilinen Allium cinsinin en yaygın olarak yetiştirilen bir sebze türüdür.
Bal, genel olarak meyve ve çiçeklerin içindeki nektarın arılar tarafından toplanıp kimyasal değişime uğratılması sonucu üretilen bir besindir. Balın içerisinde yaklaşık 200 ayrı çeşit bileşen bulunmaktadır. Pekmez ise, meyvelerin sularının kaynatılarak yoğunlaştırılması ile elde edilir.
Fasulye nedir diye düşününce hepimiz otomatikman sebze cevabını veriyoruz. Ancak içinde taneleri yani tohumları olduğu için taze fasulye meyve kategorisinde yer alıyor.
Sert kabuklu meyve türleri içinde; ceviz, fındık, Antep fıstığı ve kestane bulunmaktadır.
Yediğiniz şey çekirdekliyse meyve, yaprak ya da kökse sebze olarak tanımlanıyor bir başka deyişle. Buna göre pek çoğumuzun sebze olarak isimlendirdiği kabak, domates, salatalık, hatta fasulye gibi yiyecekler meyvedir. Soğan, patates, ıspanak, marul gibi yiyecekler ise sebze sınıfına girer.
Kaju ağacının meyvesine kaju denir. Yani kuru yemiş olarak tükettiğimiz kaju fıstığı aslında bir çeşit meyvedir.
Kayısı ve badem çekirdeğinin olmamış hali olan çağla, ekşi ve mayhoş tadıyla bahar müjdecisi gibi bir meyve.. Yıl boyunca bahar mevsiminde ve sadece 20 gün görülebilen ancak faydaları saymakla da bitmeyen çağla meyvesi hakkında Hisar Intercontinental Hospital Beslenme ve Diyet Uzmanları bilgi verdi.
Bu nedenle de, yaban mersini, erik ve patlıcan gibi meyvelerde (patlıcan da bir meyvedir) söz konusu renklerin tonlarını görebilmemize karşın, gerçek anlamda mavi meyve bulunmamaktadır.
Çağla Nedir? Kayısı, erik ve badem gibi sert meyveler veren ağaçlardan elde edilen çağla, bahar aylarında tüketilmektedir. Çağla, yenebilecek durumda olan ham meyvelerin sertleşmeden önceki halleri olarak bilinir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri