Bilindiği gibi genel olarak vücudumuzda toplanan iltihabı ya da ödemi azaltmak için soğuk kompresler uygulanır. Bademcik şişmelerinde de özellikle ev tedavilerinin kolay olarak uygulanamadığı çocuk gruplarında dondurma ya da donmuş içecekler iltihap ya da ağrının azaltılmasında etkili olabilir.
Ilık olabilecek bitki çaylarından yararlanmak, tuzlu su ile gargara yapmak, bol su tüketmek, havayı nemli tutmak ve besinleri çok soğuk ya da çok sıcak olarak tüketmemek boğaz ağrısının yumuşamasına yardımcı olur.
Bademcik iltihabının ağrısını hafifletmek adına doğal dondurma ya da buz tüketebilirsiniz. Soğuk kompres bademcik ağrısını hafifletirken ılık çaylar da enfeksiyonun temizlenmesine yardım etmektedir.
Sıcak ve soğuk gıdaların tüketimi: Boğazda yer alan dokuların iltihap nedeniyle şişmesini önlemek için sıvı ağırlıklı olmak üzere sıcak ve soğuk gıdaların tüketilmesi şikayetlerin giderilmesinde etkilidir.
Soğuk yiyecekler kısa süreli olarak boğazdaki ağrıyı hafifletebilir fakat daha sonrasında mevcut ağrıyı daha çok arttırabilir ve boğazların şişmesine neden olabilir. Soğuk boğaz ağrısına kısa süreli etki eder sonrasında maalesef etkisi kaybolur.
İlgili 35 soru bulundu
Ilık tuzlu su ile gargara yapmak ve durulamak, bademcik iltihabının neden olduğu boğaz ağrısını ve acısını hafifletmeye yardımcı olabilir. Ayrıca iltihabı azaltabilir, hatta enfeksiyonların tedavisinde yardımcı olabilir. Tuzlu su hazırlarken içerisine koyduğunu tuz miktarı da önemlidir.
Ham bal ile hazırlanmış ılık bitki çayları bademcik şişmesine birebirdir. Sanılanın aksine buzlu parmak dondurmaları veya buz parçaları boğaz şişmesine evde iyi gelen yöntemlerdendir.
Çorba veya bitki çayları için
Tavuk suyu çorbası, et suyu, ıhlamur, nane çayı, papatya çayı, zerdeçal ve yeşil çay da boğazı yumuşatacağı için iltihabın tedavisi konusunda evde uygulanabilecek doğal yöntemlerdendir.
Bir hastalığın semptomu olarak görülen bademcik şişmesi, şu virüsler nedeniyle oluşabilmektedir: Adenovirüsler: Soğuk algınlığı, bronşit ve boğaz ağrısına neden olan bu virüs türü, bademcikleri etkileyerek şişmesine neden olur.
Boğaz ağrısını evde tedavi etmede bol sıvı tüketmek oldukça önemli. Bu nedenle su dışında bitki çaylarından da destek alınmalıdır. Bu dönemde tüketilebilecek bitki çayları da adaçayı, kekik çayı, yeşil çay, limon ve ballı ılık su, çemen otu, zencefil çayı, sarımsak çayı, meyan kökü, hatmi kökü ve ekinezya çayıdır.
Günde hem sabah hem de akşam olmak üzere tuzlu gargara yaparak bademcik iltihabı faktörlerini ortadan kaldırabilirsiniz. Aynı zamanda bademcik şişmesine de tuzlu gargara çok iyi gelmektedir. Burada enfeksiyona neden olan mikropların ölmesini sağlayan tuzlu gargara uzman doktorlar tarafından önerilmektedir.
Bademcik iltihabı hafif vakalarda kendiliğinden geçebilir. Özellikle hafif viral enfeksiyonlarda belirtiler 3-4 gün içerisinde kendiliğinden kaybolur. Daha uzun süren enfeksiyon durumlarında ise doktora başvurmak gerekir.
Bademcik iltihabı ya da boğaz enfeksiyonuyla dondurmayı ilişkilendirmek doğru değil” diyor. Saraç, her boğaz ağrısı veya şişliğin aslında enfeksiyon olmadığını da vurguluyor.
Akut farenjit gelişiminde beta mikrobu önemli rol oynuyor. Ama hastalığın bir dostu daha var: Soğuk içecekler! Yani farenjit sadece soğuk havayı değil, soğuk içecekleri de seviyor.
Tuzlu su ile gargara yapmak: Ilık tuzlu su ile gargara yapmak hem boğaz ağrısına hem de boğaz şişliğine iyi gelir. Tuz boğazdaki mukusu çeker. Tuzlu su gargarasını günde bir kaç kez tekrarlamak önerilir. Pastil emmek: Pastiller reçetesiz satılır.
Bazı insanlar soğuk içecek ve yiyecek tüketmenin boğaz ağrısına veya soğuğa neden olabileceğini iddia eder . Ancak, bu iddiayı destekleyecek hiçbir bilimsel kanıt yoktur.
Tuzlu su ve karbonatla gargara yapmak bademcikleri rahatlatacaktır, Nane, zencefil, limon, tarçın ve okaliptüs gibi boğazı rahatlatan pastiller alabilirsiniz.
Boğazı nemli ve yumuşak tutmak için bol sıvı tüketilmelidir. Günde en az sekiz bardak su içmek vücuttaki su dengesinin korunmasına da yardımcı olur. Boğazdaki şişliği ve ağrıyı hafifletmek için ılık su veya balla karıştırılmış çay gibi içecekler tüketilebilir.
Gargaranızı, bir su bardağı ılık suyun içine bir çay kaşığı tuz ve bir çay kaşığı karbonat ekleyip karıştırarak hazırlayabilirsiniz. Gargara mikropları öldürmenin yanı sıra boğazınızı da yumuşatır.
Boğazda yanma, şişlik, ağrı gibi belirtilerle kendini gösteren iltihaplanma, hastaların rahatsız hissetmesine neden olur. Viral boğaz iltihaplanması ortalama 7-10 günde geçer. Bu sürecin hızlanması hastaların istirahat etmesine, bol sıvı tüketmesine ve evde uygulayabilecekleri diğer yöntemlere bağlıdır.
Boğaz iltihabı kısaca; boğazda virüs ya da bakterilere bağlı olarak enfeksiyon oluşmasını ifade eder. Genelde kendi kendine belirli bir süre sonra düzelse de bu tür rahatsızlıklarda kendiliğinden geçmesi beklenmemeli ve kulak burun boğaz uzmanına başvurulması gerekmektedir.
Bakteriyel bademcik iltihabı nedeniyle ortaya çıkabilecek istenmeyen durumların önlenmesi için antibiyotik tedavisinin doktor tarafından önerilen süre boyunca (genellikle 10 gün) kullanılması önemlidir. Uygun tedavi ile bademcik iltihabının belirtileri genellikle 3-4 gün içinde geriler.
Örnek vermek gerekirse, adaçayı, ekinezya, papatya, nane, hatmi kökü, zencefil, meyan kökü, çemen otu, ıhlamur, limon, kuşburnu, böğürtlen gibi bitkilerin çaylarının içilmesi boğaz şişliğine iyi gelir ve belirtilerin hafifletilmesine yardımcı olur.
Bademcik iltihabında aşağıdaki belirtilerin hepsi veya birkaçı bulunabilir; Baş ağrısı, ateş (39-40 dereceyi bulabilir), yutkunmada zorlanma üşüme, boğaz ağrısı, titreme, halsizlik, kulak ağrısı, kırgınlık, eklem ağrıları, vücutta yaygın ağrı , iştahsızlık, kötü ağız kokusu, Ses değişiklikleri.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri