Bademcik ameliyatı nasıl yapılır? Geçmişte lokal anestezi ile yapılabilen bademcik ameliyatları günümüzde genel anestezi ile yapılmaktadır. İşlem, ortalama olarak 30-60 dakika sürer ve bademciklerin gömülü oldukları yerden ayrılıp çıkarılması temeline dayanır.
Bademcik ve geniz eti ameliyatı genel anestezi altında uygulanmaktadır. Ağız içerisinden gerçekleştirilen müdahale ile alınan bademcik ve geniz eti ameliyatı sonrasında hasta genellikle 1 gün hastanede kalmaktadır.
Bademcik ameliyatları genel anestezi altında yapılır. Böylece hasta işlem esnasında herhangi bir ağrı duymaz ve işlem cerrah tarafından da daha konforlu bir şekilde gerçekleştirilir. Ameliyat esnasında ağız içerisine yerleştirilen bazı enstrümanlar ile bademcikler tamamen görünür hale getirilir.
Hastanın ameliyat sonrası ağrı, kanama gibi durumların izlenebilmesi için bir gün gibi kısa bir süre müşahede altında hastanede bulunması önerilebilmektedir. Bademcik ameliyatının tam olarak iyileşme süresi iki haftadır. Bu süre içerisinde doktorun reçete edeceği ilaçlar düzenli kullanılmalı, önerilerine uyulmalıdır.
Bademcik ameliyatı sonrası okula-işe dönüş
Bademciğin alındığı ameliyatlardan sonra en az bir hafta süre ile okula veya işe gidilmesi önerilmez. Bunun sebebi ağrı ve kanama riskidir. Çocukların ağrı nedeni ile 4-6 saat ara ile ağrı kesici alması ve yumuşak gıda ile beslenmesi ev ortamında daha iyi kontrol edilir.
İlgili 16 soru bulundu
Bademcik ameliyatından sonra hastaların boğaz ağrısı yaşamaları normaldir. Boğaz ağrısı şikayetleri ise yaşa bağlı olarak artmaktadır. Ameliyatların hemen hemen hepsinde yara yeri dikiş ile kapatılır.
Enfeksiyon: Her cerrahi işlemde olduğu gibi bademcik ameliyatı sonrası da enfeksiyon riski bulunur. Enfeksiyon oluşumu yara iyileşme sürecinin daha uzun olmasına neden olabilir. Kanama: Bademciklerin çıkarılması sırasında veya sonrasında kanama meydana gelebilir. Özellikle yetişkinlerde daha fazla kanama riski bulunur.
Bademcik ve geniz eti ameliyatı olanlara ilk 3 gün, sadece geniz eti ameliyatı olanlara ise 1 gün süt, püre, meyve suyu, çorba, yoğurt, muhallebi, makarna gibi ılık ve soğuk, yumuşak, sulu, tanesiz ve boğazı çizmeyecek gıdalar verilir.Kesinlikle sıcak yiyecek ve içecek verilmemelidir.
Bu bakteri ve virüsler bademciklerde hapsolur ve vücuda ilerleyemez. Bu nedenle bağışıklık sistemi için bademcik önemlidir. Ama vücut için olmazsa olmaz değildir. Bademcik varken şikayetler çok daha fazla ise, bademcikleri aldırmak doğru bir karardır vücutta önemli sorunlara neden olmaz.
Yazın ameliyat yapılmaz söylentisi 1970' li yıllar ve öncesinde yaz mevsiminde 'polio' (çocuk felci) salgını olduğu dönemlerde çocukların bu viral enfeksiyona yakalanma riski arttığı için tonsillektomi ve adenoidektomi (bademcik-genizeti) ameliyatları yaz ayları dışında bir mevsime ertelenirdi.
Ameliyat sonrası konuşmanın genizden gelmesi normaldir ve bu durum 3 hafta kadar sürebilir. Sesin oluşumunda boğazdaki hava boşluğunun hacminin rolü vardır bu nedenle ameliyat sonrasında alınan bademciklerin boyutu ile orantılı olarak ses tonunda kalıcı olarak hafif bir değişiklik olabilmektedir.
Çoğunlukla genel anestezi altında yapılan bademcik ameliyatı, 20 il 30 dakika arasında sürmektedir. Bademcik ameliyatı sırasında hasta herhangi bir ağrı hissetmez. Bademcik ameliyatının genelinde tümü çıkarılır. Ancak bazı hastalar kısmi bademcik ameliyatından da fayda görebildiği için bir kısmı bırakılabilir.
Çocuklara ve yetişkinlere bademcik ameliyatından sonra bir hafta katı ve sıcak yiyecekler verilmez. Genelde soğuk, ılık yiyecekler verilir. Bademciği alınan çocuklara ise dondurma gibi soğuk yiyecek ve içecekler önerilir. Çünkü soğuk gıdalar damarları büzerek, kanama ihtimalini azaltır.
Günümüzde bu aşının standart olarak yapılmıyor olması nedeni ile artık yaz aylarında da geniz eti ya da bademcik ameliyatı yapılabilmektedir. Ancak özellikle küçük çocuklarda özellikle bademcik ameliyatları sonrasında çocuğun yeterli sıvı almamasına bağlı problem yaşanabileceği göz önüne alınmalıdır.
Hayır. Bu yanlış bir değerlendirmedir. Yeterli şekilde alınmamış bademciklerde kalıntıların büyümesi bazen bademciğin büyümesi olarak düşünülür. Yeterli alınan bademcik tekrar büyümez.
Ameliyata engel oluşturacak herhangi bir ciddi sağlık problemi olmayan erişkinlerde de bademcik ameliyat uygulanmaktadır. Solunumu engelleyen geniz et ve bademcikler yaş sınırı olmaksızın alınmaktadır. Sık tekrarlayan enfeksiyonlar nedeniyle planlanan ameliyatların 4 yaşından sonra yapılması tercih edilir.
Bademcik Şişmesine Dikkat!
Aynı zamanda bademciklerin her ikisinin de şişmesinde, bademciklerde asimetrik bir büyüme olması da yine lenfoma şüphesini doğurur. Bademcikler lenfoid dokular arasında yer alır.
Sürekli yaşanan enfeksiyonlar özellikle çocuklarda zarar verici olabilir. Bu gibi durumlarda bademcik ameliyatı önerilir. Eğer ameliyat olunmazsa, kronik sinüzit, kronik öksürük, çene bozukluğu vb. Çok daha ciddi rahatsızlıklara neden olabilir.
Tedavi edilmezse bademcik iltihabı apse, ağrı ve hatta romatizmal ateş gibi komplikasyonlara yol açabilir. Nadir durumlarda, böbrek hasarı veya sepsise de neden olabilir. Bu nedenle bademcik iltihabını ihmal etmemek ve semptomlar devam ederse veya kötüleşirse tıbbi yardım almak önemlidir.
Kanama, ameliyat sonrası sıklıkla ilk 24 saat içinde ortaya çıkan primer kanama veya 24 saatten sonra herhangi bir zamanda ortaya çıkabilen sekonder kanama şeklinde olabilir (2,5,6). Sekonder kanama nadir olup, ağırlıklı olarak ameliyat sonrası ilk 10 gün içinde görülmektedir (1,6).
Bademcik ameliyatı sonrası soğuk algınlığı semptomları (öksürük ve tıkanıklık gibi) görülebilir. Soğuk algınlığı ve tıkanıklık semptomları, anestezi / entübasyondan iyileşmenin yanı sıra ameliyattan sonra iyileşirken sekresyonların artması nedeniyle normaldir. Endişe edilecek bir durum bulunmamaktadır.
Bademcik ameliyatı sonrası kanama nadiren olabilir. Kanama en sık ilk 24 saatte olur. Sonraki 2 haftalık iyileşme sürecindede az da olsa kanama riski vardır ancak bu risk gün geçtikçe azalır.
Bademcik ameliyatını takip eden ilk birkaç günde dil şişmesi oldukça yaygındır. Ne kadar şişlik yaşayabileceğiniz değişkenlik gösterebilir, ancak biraz şişlik bekleyebilirsiniz.
Bademcik ameliyatı, sık bademcik iltihabı geçirenlerde, solunum bozukluğu ya da yutma güçlüğü yapacak derecede büyük bademcikleri olanlarda veya bademcikte tümör şüphesi varsa yapılır.
Ameliyat sonrasında hafif ateş görülebilir. Yeterli sıvı alınması ve ateş düşürücü ile genelde normale döner. Çok büyük bademcikleri olan çocuklarda ameliyat sonrasında seste geçici incelme olabilir. Okula giden çocuklarda 1 hafta veya 10 gün istirahat önerilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri