Subkütan enjeksiyon için önerilen doz miktarı 0,5–1 ml'dir (4–6,9).Subkütan en- jeksiyon uygulamalarında üst kolların dış yüzü, uyluğun ön ve yan yüzü, skapula altı, kalçanın üst kısmı ve karın bölge- si kullanılmaktadır (4–10).
Özellikle bu ilaçların farmakodinamik, farmakokinetik özellikleri ve SC enjeksiyon uygulamalarında uygulama hatala- rından kaynaklı komplikasyonlar görülebilmektedir. Hatalı SC enjeksiyon uygulamalarına bağlı olarak gelişen komplikasyonlar; bölgesel ağrı, ekimoz ya da hematom olarak belirtilmektedir.
✓ Subkütan ilaç uygulaması sırasında enfeksiyon gelişiminin önlenmesi için kullanılan materyalin kontamine olmamasına dikkat edilmelidir. ✓ Enjeksiyon alanı yara, skar dokusu, nekroz, apse, ödem, nodül, yanık ve şişlik yönünden kontrol edilir. ✓ İlaç uygulaması sırasında aseptik tekniğe dikkat edilmelidir.
Zorunlu durumlarda en fazla 2 ml ilaç verilebilir. Subkütan doku, aynı zamanda irritan (tahriş edici) solüsyonlara karşı da duyarlıdır. Subkütan yolla izotonik, hipotonik ve irritan olmayan, suda eriyebilen ilaçlar az miktarda verilmelidir.
Subkutan Enjeksiyonla Hangi İlaçlar Hastaya Verilir? Aşı ve ilaçlarla birlikte deri altına uygulanan bir diğer ilaç ise insülindir. İnsülin de özel iğne uçlarıyla deri altına uygulanmaktadır. Deri altı enjeksiyon uygulaması öncesinde hasta, enjeksiyon için uygun hale getirilmelidir.
İlgili 34 soru bulundu
Subkütan enjeksiyon için önerilen doz miktarı 0,5–1 ml'dir (4–6,9).Subkütan en- jeksiyon uygulamalarında üst kolların dış yüzü, uyluğun ön ve yan yüzü, skapula altı, kalçanın üst kısmı ve karın bölge- si kullanılmaktadır (4–10).
Deri Altı (Subkutan / SC) Enjeksiyon: Deri altına iğne yapmak için en uygun olan yerler, üst kolun dış yüzeyi ve/veya bacağın üst – dış kısmıdır. Bunlara ilave olarak memenin üstünden veya karın derisinden de iğne yapılabilir. İnsülin, heparin gibi ilaçlar bu yolla zerk edilir.
İnvaziv işlemelerden biri olan SC'nın doğru uygulanması ve hatalı enjeksiyonların önüne geçilebilmesi bizim için oldukça önemlidir. SC enjeksiyonlar kan akımın daha az olduğu gevşek bağ dokulara enjekte edilmektedir. Genelde antikoagülan ve insülin enjeksiyonları için SC uygulamaları tercih edilir.
Literatürde subkutan enjeksiyon uygulamalarında uygun olan bölgeler üst kolun dış yüzü, uyluğun ön yüzü, skapula altı ve abdominal bölge olarak sıralanmaktadır (Rosdahl, 1995; Potter & Perry, 1997; Timby, 1996; Craven & Hirnle, 2003; Akça Ay, 2008; Sabuncu, 2008).
Aspirasyon uygulama ve hava kilidi tekniği kullanma
Hava kilidi tekniği ile ilgili olarak da subkutan enjeksiyonu sırasında 0.1-0.2 ml hava kilidinin kullanılması önerilmektedir. Bunun gerekçesi iğnenin geri çekilmesi sırasında enjekte edilen heparinin cilt içine sızmasını engellemektir.
Günümüzde subkütan heparin enjeksiyonu çeşitli tedavilerde yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Subkütan heparin enjek- siyonundan sonra ekimoz, hematom ve ağrı gelişimi en yaygın komplikasyonlardandır.
DMAH heparin, genellikle abdominal bölgesine uygulanmakta, uzun süreli kullanımda diğer SC enjeksiyon bölgeleri arasında rotasyon önerilmektedir. Enjeksiyon uygulama hızının 10 sn.'den fazla olduğu çalışmalarda 48 st. ve sonrasında ağrının daha az, hematom büyüklüğünün ise değişiklik göstermediği görülmektedir.
Damarlara Enjeksiyon: İğnenin damar içine yerleştirilmesi, ilacın doğru hedefe gitmemesine ve sistemik etkilere neden olabilir. Yanlışlıkla damar içine yapılan bir enjeksiyon, vücuttaki organlara zarar verebilir.
İğne girince doku serbest bırakılır 8.13. Heparin ve insülin dışında bir ilaç uygulanmışsa kan kontrolü yapılır 8.14. Eğer kan yoksa piston itilerek ilaç enjekte edilir 8.15. Kan gelirse iğne geri çekilir ve aynı işlem tekrarlanır 8.16.
Enjeksiyon sırasında iğnenin sinire tekabül etmesi halinde anında hasta ani, şiddetli bir ağrı duyar ve çoğu zaman bu ağrı sinir trasesi boyunca yayılır. Daha geç dönemde ortaya çıkan periferik sinir yaralanmasına dair belirti ve bulgular yukarıda sayılan diğer sebeplerden ötürü olmaktadır.
OKSAPAR'ı kesinlikle kas içine enjekte etmeyiniz. Kasta kanamaya neden olabilir.
Subkutan enjeksiyonlarda hematom veya ekimoz oluşumu olağan bir durumdur. Çünkü uygulama, hassas bir şekilde yapılmadığında veya iğne doğru açıda deri altında hareket etmediğinde damarlara zarar verir ve kan sızıntısı oluşur.
4.TANIMLAR: Hava Kilidi Tekniği: İntramüsküler enjeksiyonlar sırasında bu teknik kullanılırsa, tahriş edici ilaçların cilt altı dokusunu tahriş etme olasılığı aza-lır. Enjektöre verilmesi gereken ilaç doğru dozda çekilir ve kontrol edilir. Bundan sonra enjektöre 0,2- 0,3 ml hava çekilir.
Enjeksiyon yerinin seçimi kadar, insülinin kıvamı deri ile kas arasında kalan yağlı dokunun (subkütan) kalınlığı da önemlidir. Kasa yapılan insülin daha çabuk etki gösterir ve etkisi daha kısa sürer.
Uzun süreli tekrarlayan enjeksiyonlar için enjeksiyon bölgesi belli bir düzene göre önceden tespit edilmelidir. Bunun için genelde sağ kol → sol kol→ sağ göbek alanı→ sol göbek alanı→ sağ bacak→ sol bacak→ sağ kol düzeneği uygulanır. 25 numaralı, 0.75 - 1.5 cm uzunluğundaki iğneler kullanılır.
İğne ne kadar kısa olursa, kasa enjeksiyon yapılması riski de o kadar azalır. Enjeksiyonun kasa yapılması hem acı hissini arttırabilir, hem de insülinin etkisini istenmeyen şekilde hızlandırır.
Heparin, kanın pıhtılaşmasını önlemek amacı ile kullanılan, işlevi “antikoagülan” olarak adlandırılan bir ilaçtır. Damar içine veya deri altına enjekte edilerek uygulanır.
Subkutan enjeksiyon nedir? Subkutan enjeksiyon, deri altı enjeksiyon olarak da anılmaktadır. Uygulamada dermis tabakasının hemen altında bulunan gevşek bağ dokusu bölgesi içerisine ilaç verilmektedir. Düzenli ve yavaş bir şekilde emilimi istenen ilaçların bu yolla enjekte edilmesi mümkündür.
Gri İntraket: 16G daha kalın iğne boyutlarını gösterir. Yeşil İntraket: 18G iğne boyutunu gösterir ve sıklıkla kan alma işlemleri için kullanılır. Pembe İntraket: 20G iğne boyutunu gösterir ve sıklıkla çocuklarda kullanılır. Mavi İntraket: 22G iğne boyutunu gösterir ve sıklıkla ince damarların açılması için kullanılır.
IM yolla verilen ilaçlar kas içine verilir. Normal yapıda bir bireyin kas dokusu, aşırı bir rahatsızlık duymadan 3 ml ilacı içine alabilir. Çocuk, yaşlı ve kaşektik hastalara verilebilecek ilaç miktarı ise en fazla 2 ml olmalıdır. IM yolla ilaç uygulamalarında 20- 23 numaralı, 2,5- 3,75 cm boyunda iğne kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri