Boğaz ağrısı bademcik şişmesine ne iyi gelir sorusunun bir yanıtı da adaçayıdır. Adaçayı ağrı kesici ve dinlendirici özelliği ile bilinir. Günde 2 bardak adaçayı içerek boğaz yolunda oluşan şişliği ve ağrıyı en aza indirebilirsiniz.
Antibiyotik Tedavisi: Bakteriyel enfeksiyonlar için “Bademcik iltihabını ne kurutur?” sorusunun yanıtı çoğu zaman antibiyotiklerdir. Doktor önerisiyle antibiyotik kullanmak, enfeksiyonu tedavi eder ve komplikasyon riskini azaltır.
Bademcik iltihabının medikal tedavisinde genellikle istirahat, sıvı alımı, gargara ve ilaç tedavisi önerilmektedir. Bademcik iltihapları kronik hale geldikten sonra ise sürekli antibiyotik kullanımından kaçınmak için bademcik ameliyatı ile hastalığın kalıcı çözümü amaçlanmaktadır.
İlgili 37 soru bulundu
Yutkunurken oluşan boğaz ağrısına ne iyi gelir? Limonlu sıcak çay, zencefil çayı, yeşil çay veya kekik çayı, sıcak çorba, boğaz pastilleri, ılık tuzlu su ile gargara ve özellikle uyurken havanın nemlendirilmesini sağlamak yutkunurken meydana gelen boğaz ağrılarını dindirmeye yardım edebilir.
Bademcik iltihabı hafif vakalarda kendiliğinden geçebilir. Özellikle hafif viral enfeksiyonlarda belirtiler 3-4 gün içerisinde kendiliğinden kaybolur. Daha uzun süren enfeksiyon durumlarında ise doktora başvurmak gerekir. Enfeksiyonun bakteriyel olması durumunda antibiyotik tedavisine başlanması da söz konusu olabilir.
Tuzlu su ile gargara yapmak: Ilık tuzlu su ile gargara yapmak hem boğaz ağrısına hem de boğaz şişliğine iyi gelir. Tuz boğazdaki mukusu çeker. Tuzlu su gargarasını günde bir kaç kez tekrarlamak önerilir. Pastil emmek: Pastiller reçetesiz satılır.
Enfeksiyonlarla mücadele edebilen elma sirkesi, ayrıca asidik bir yapıya da sahip. Böylece boğazda ağrıya sebep olan mukusun parçalanmasına etki edebiliyor. Bakterilerin yayılmasını da engelliyor. Yutkunurken boğaz ağrısı çekiyorsan iki yemek kaşığı elma sirkesini azıcık su ile seyreltip ve gargara yapabilirsin.
Uygun tedavi ile bademcik iltihabının belirtileri genellikle 3-4 gün içinde geriler. Ancak hastalığın tamamen düzelmesi uygun tedaviye rağmen 2 haftayı bulabilir. Tedavi başlanmasına rağmen, birkaç gün içinde belirtilerin şiddetlenmesi veya ek başka sıkıntıların ortaya çıkması halinde yeniden hekime başvurmak gerekir.
Tavuk suyu çorbası, et suyu, ıhlamur, nane çayı, papatya çayı, zerdeçal ve yeşil çay da boğazı yumuşatacağı için iltihabın tedavisi konusunda evde uygulanabilecek doğal yöntemlerdendir.
Bademciklerde oluşan virüs enfeksiyonlarının özel bir tedavisi yoktur. Antibiyotik kullanılması gerekmez.
Bakteriler ile savaşmaya yardımcı olan içeriği bulunur. Bir bardak suyun içine bir çorba kaşığı sirke ekleyip daha sonra balla birlikte içilmesi faydalı olur. Elma sirkesinin anti bakteriyel özelliği ile boğaz ağrınızda hafifleme olacaktır. Kendi spreyinizi bitkisel ürünlerden hazırlayıp kullanabilirsiniz.
Ilık su mikropların vücuttan atılmasını kolaylaştırır. Ayrıca boğaz yolunu yumuşatır. Limondaki antioksidan etkilerle bademciklerde oluşan iltihaplanma ve şişlik kısa sürede ortadan kaldırılır. Ilık ve limonlu su hazırlayıp soğuk havalarda tüketerek bademcik şişmesinin önüne geçebilirsiniz.
Boğaz veya bademcik enfeksiyonlarının oluşumunda neden olduğu yönünde bilimsel bir gerçek yoktur. Bu hastalıklara yol açmayı bırakın, boğaz enfeksiyonu olan çocuklarda dondurma yenilmesinin boğazdaki ağrı ve yanmayı azalttığı gösterilmiştir. Bademcik ameliyatlarından sonra ilk verilen gıda dondurmadır.
Bademcik şişmesinde sorunun kaynağı ne olursa olsun takip edilmeli ve geçmiyorsa mutlaka tedavi edilmelidir. Tedavi edilmemesi halinde tekrar eden kulak enfeksiyonları, duyma kaybı, kronik sinüs enfeksiyonları yaşayabilirsiniz. Çocuklarda ayrıca obstrüktif uyku apnesi gelişebilir.
Gargaranızı, bir su bardağı ılık suyun içine bir çay kaşığı tuz ve bir çay kaşığı karbonat ekleyip karıştırarak hazırlayabilirsiniz. Gargara mikropları öldürmenin yanı sıra boğazınızı da yumuşatır.
Gece yatmadan önce pekmez içmek soğuk algınlığını semptomlarından olan öksürüğü ve boğaz ağrısını hafifletebilir.
Evde boğaz ağrısını hafifletmek için bol su içmek, sıcak sıvılar tüketmek, tuzlu gargara yapmak, nemli hava sağlamak, dinlenmek ve boğazı korumak önemlidir. Ayrıca bahsedilen bitkisel çözümleri de deneyebilirsiniz.
Bademcik şişmesi yutkunmayı zorlaştırdığı için katı yiyecekler yerine çorba veya püre halindeki yemeklerin tercih edilmesinde fayda vardır.
Sarımsak: Anti-bakteriyel özelliğiyle bilinen ve boğaz iltihabı için doğal antibiyotik görevi üstlenen sarımsak, boğaz iltihabının sebep olduğu enfeksiyonlarla savaşarak belirtilerin hafifletilmesine yardımcı olur.
Bademcik iltihabı ilerlerse, bademciklerde aşırı şişme nedeniyle solunum güçlüğü gelişebilir. Enfeksiyonun, bademciklerin etrafındaki derin dokulara yayılması sonucu selülit ve apse oluşumu görülebilir. Apse gelişmişse, boşaltılmalı ve hastalığın ilerlememesi için dikkatli şekilde tedavi edilmelidir.
Boğaz ağrısı için şurup çocukların rahatlamasını sağlar. Ayrıca soğuk ve yumuşak yiyecekler, çocuğunuzun boğazında rahatlama sağlar. Özellikle bademciği alınan çocuklarda boğaz ağrısı tedavisi için puding, yoğurt, dondurma gibi yumuşak ve serin yiyecekler önerilir.
Virüs ve bakterilerin neden olduğu bu tek taraflı boğaz ağrısına ateş, yutkunma zorluğu ya da hırıltılı nefes de eşlik edebilir. Özellikle sağ bademcik şişmesi sıkça rastlanır. Bunun da temel nedeni virüs ve bakteri kaynaklı enfeksiyonların tek taraflı olarak iltihaba yol açmasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri