Sosyal Güvenlik Kurumu(SGK), çalışanlar için 2012 yılından itibaren meslek kodları belirlemiştir. Meslek kodu, işverenler için oldukça önemlidir çünkü işverenler bu kodları devlete bildirmekle yükümlüdür.
Meslek kodu uygulaması işçi ve işveren haklarının korunmasının yanısıra işçilerle ilgili yasadışılığı önlemektir. Yüksek maaş ı hak eden bireylerin SGK' ye asgari ücret üzerinden bildirilmesini önlemek başlıca nedenlerindendir. Meslek kodları sayesinde çalışanların hak ettikleri maaşları almaları sağlanır.
Eğer çalışan gerçek prime esas kazancı yani işyerinden aldığı gerçek ücretinin brütü üzerinden SGK'ya bildiriliyorsa, işyerinde yaptığı işe ait gerçek meslek kodu yerine bir başka mesleğe ait meslek kodunun SGK'ya bildirilmiş olması/bildirilmesi o çalışan için normalde herhangi bir hak kaybına yol açmaz.
Muhtasar prim ve hizmet beyannamesinde sigortalıların meslek adı ve kodu hatalı bildirildiğinin tespiti halinde, aylık asgari ücret tutarı aşılmamak kaydıyla, hatalı bildirilen sigortalı başına aylık asgari ücretin onda biri tutarında idari para cezası uygulanacaktır.
İşçinin ilerleyen zamanlarda başka işyerine girmesi durumunda kayıtlarda mevcut meslek kodu doğru yazılmaz ise işçi sorun yaşayabilir. Ya da bazı durumlarda devlet dairelerinden bir hizmet alınacağı zaman meslek kodlarını görmek isteyebilir.
İlgili 33 soru bulundu
Meslek kodu, işverenler için oldukça önemlidir çünkü işverenler bu kodları devlete bildirmekle yükümlüdür. Meslek kodu uygulamasında her bir işveren, işçisini işe alırken gerekli bilgilerin yanında meslek kodunu da ekleyerek SGK'ye bildirmek zorundadır.
SOSYAL GÜVENLİK KURUMU MESLEK KODU PRİMİ, EMEKLİLİK SÜRESİNİ ETKİLİYOR MU? Sigortalı işe giriş, ayrılış bildirgesi, aylık prim ve hizmet belgesi düzenlenirken çalışanın meslek kodunun yanlış, eksik, hatalı girilmesi sosyal güvenlikte hak kaybına yol açar.
Meslek kodu güncellemesi yukarıda da belirtildiği gibi işe giriş uygulaması üzerinden her zaman yapılabilmekte. Tabi bu uygulama üzerinden yapılan değişiklikler sonraki verilecek hizmet bildirgelerine yansımakta ve geriye dönük değişiklik yapmamaktadır.
İşe giriş bildirgesindeki meslek kodunun e-SGK üzerinden elektronik ortamda düzeltilmesi mümkün olmasına rağmen APHB/MUHSGK'daki meslek kodu elektronik ortamda düzeltilemediğinden, bir dilekçe ile işyerinin bağlı bulunduğu SGK Müdürlüğüne başvurulması gerekiyor.
Bu bağlamda SGK'da, her mesleğin kod olarak bir karşılığı bulunmakta ve Kurum, çalışan her birey için meslek kodu belirlemektedir. İşverenler çalışanlarını fiilen yaptıkları işe karşılık gelen bu meslek kodlarına uygun olarak SGK'ya bildirmekle yükümlüdürler.
Her çalışanın SGK prim tutarı farklı olabilir. Çünkü bu tutar, çalışanın aldığı brüt maaş üzerinden hesaplanarak belirlenir. Yani çalışanın brüt maaşının artması; prim miktarını artırırken maaşın azalması durumunda da prim azalır. İndirimsiz sigorta primi toplamda brüt maaşın %37.5'i kadardır.
Yine sigortalıların meslek kodlarının sisteme girişi sırasında, meslek tablosunda olmayan bir meslek kodunun girilmiş olması halinde, hizmet döküm cetvelinde sigortalının meslek kodu hanesine 1111.11 nolu kod atılmakta olup, bu kod sigortalı için tabloda olmayan bir kodun girildiğini göstermektedir.
Yasalarımızda yapılan düzenlemelerle staj yapılırken hem sigorta yapılması hem de belli bir ücret ödenmesi zorunlu hale getirildi. Ancak staj sırasında yapılan sigorta kısa vadeli sigorta kollarından olduğu için yani iş kazası ve meslek hastalığı için yapıldığı için emeklilik hesabında kullanılmıyor.
Meslek kodu, çalışanın SGK' ya çalıştığı meslek dalının doğru şekilde bildirilmesini sağlıyor. Özellikle çıraklık, kalfalık, ustalık belgesi alırken çok önemlidir. Mesleki Eğitim Kurumu, belge taleplerinde kıdem şartı arıyor. Bunu da geriye dönük olarak meslek kodu ile yapılan bildirimlerinden tespit ediyor.
Meslek adı ve meslek kodu değişiklikleri işverenlerin talepleri doğrultusunda bu tarihler esas alınarak Sosyal Güvenlik İl Müdürlüklerince/Sosyal Güvenlik Merkezlerince değiştirilmektedir. İşverenlerin meslek adı ve meslek kodu değişiklik talepleri hakkında idari para cezası uygulanmamaktadır.
SGK meslek kodu nedir diye soranlar için açıklayalım: SGK meslek kodları, çalışan kimsenin çalıştığı işin niteliğinin tanımlanması için kullanılan kodlardır. SGK meslek kodları kullanımı 2012 yılından beri uygulanan bir uygulamadır. İş seçeneklerin çeşitlenmesiyle birlikte meslek kodları ve adları da çeşitlenmiştir.
İşçi işten ayrıldıktan sonra 11. Gün ve sonrası olduysa, artık işveren kafasına göre çıkış kodu değiştiremez. Yapılması gereken ise; İşveren, bir dilekçeyle SGK 'ya müracaat etmeli ve dilekçeye ilgili belgeleri de eklemelidir. Bu belgeler kanıtlayıcı nitelikte belgeler olmalıdır.
SGK meslek kodu sorgulamak için kişi E-Devlet uygulaması üzerinden sorgulama yapabilir.
Sigortalıların meslek adı ve kodu değişikliğine dair talepleri, meslek kodu ve adının gerçeğe aykırı bildirildiğine dair SGK tarafından tespitin bulunması durumunda, işyeri bazında ve her bir beyanname dönemi için idari para cezası uygulanacaktır.
İşveren tarafından yapılan meslek adı ve kodu değişikliklerinde idari para cezası uygulanmayacaktır.
Beden işçiliği kas gücü gerektiren mesleklerdir ve bu mesleklerde çalışan kişilerden herhangi bir özellik aranmaz ya da eğitim istenmez. Okuma yazma bilmeleri beden işçisi olmak için yeterli kabul edilir. Çöpçüler, fabrikada imalat yapanlar bu meslek grubunda olurlar.
8- Emeklilik (yaşlılık) veya toptan ödeme nedeniyle: İşçi sosyal güvenlik kurumlarından emekli aylığına veya toptan ödemeye hak kazanacak şekilde işten ayrılıyorsa bu kod seçilir. İşçinin normal emekliliği halinde bu kod seçilecek, malulen emeklilik durumunda ise (9) numaralı kod seçilecektir.
KİMLER YARARLANIYOR? Yıpranma hakkından, kurşun ve arsenikte, cam fabrika ve atölyelerinde, cıva üretiminde, çimento ve kok fabrikalarıyla termik santrallerde, alüminyum, demir-çelik, döküm ve asit üretimi fabrikalarında, Emniyet, MİT, basın ve gazetecilikte çalışanların yer aldığı 45 meslek grubu yararlanıyor.
Daha önce de ifade ettiğimiz gibi askerler, çalıştıkları her yıl için 3 ay ilave hizmet süresi (yıpranma payı) kazanıyorlar. Böylece örneğin 20 yıl çalışan bir asker, 5 yıl da yıpranma payı kazanarak, toplamda 25 yıl hizmeti varmış gibi değerlendiriliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri