Bademcik ameliyatı genellikle genel anestezi altında uygulanır. Genel anesteziyi istemeyen erişkin hastalarda lokal anestezi altında da gerçekleştirilebilir. Ameliyat yaklaşık 30dk sürer. Ağız içinden gerçekleşririlir.
İyileşme süresi nedir? Ameliyat sonrası hastanede yaklaşık 5 saat kadar kalınır. Sabah yapılan operasyonlarda öğleden sonra hasta taburcu edilir. Ameliyattan 1 gün sonra normal günlük yaşantıya dönülür.
Ameliyatın ertesi günü çok sıcak su ile olmaması koşuluyla banyo yapmaya başlanabilir. Ameliyat sonrası bademciklerin alındığı alanlardaki açık yara yaklaşık 2 hafta içinde iyileşir. Bu yüzden ağzı açınca küçük dilin her iki yanında bademciklerin alındığı yer kirli beyaz renkte görülür.
Sert olmayan taşlar gargaralarla, kişinin kendi bademciğine parmakla masaj yapmasıyla çıkartılabilir. Sürekli oluşan, sert, büyük bademcik taşlarının kesin tedavisi için de bademcikler ya ameliyatla alınır ya da taşın oluştuğu kısımlar koblatör veya laser gibi yöntemlerle tedavi edilir (kriptopliz-tonsillotomi).
Ameliyat sonrası konuşmanın genizden gelmesi normaldir ve bu durum 3 hafta kadar sürebilir. Sesin oluşumunda boğazdaki hava boşluğunun hacminin rolü vardır bu nedenle ameliyat sonrasında alınan bademciklerin boyutu ile orantılı olarak ses tonunda kalıcı olarak hafif bir değişiklik olabilmektedir.
İlgili 19 soru bulundu
Erişkin hastalarda ameliyat sonrası boğaz ağrısı 7-14 güne dek uzayabilmektedir. Bademcik ameliyatı sonrası ağrıyı azaltmanın yolu ağrı kesici ilaç kullanmaktır.
Dikiş Kullanılır mı? Ameliyat ağız içinden yapılır, dikiş kullanılmaz.
Bademcik taşları bireylerde ciddi sağlık sorunlarına yol açmamaktadır. Ancak ortaya çıkan belirtilerin kişileri rahatsız etmesi ile tedavi gerektiren sağlık sorunu haline gelebilmektedir.
Bademcik taşları çok büyük ve uzun süreli olduğu takdirde bir kulak burun boğaz uzmanı, bu taşların bir operasyon ile alınmasını isteyebilir. Bademcik taşlarınız büyükse ve sizi rahatsız ediyorsa hekiminiz ile görüşebilirsiniz.
Sonuç olarak bademcik taşları boğazın arkasında bulunan bademciklerin üzerinde oluşmuş küçük sert taşlardır. Çoğunlukla büyük sağlık sorunlarına yol açmazlar. En büyük belirtisi kişiyi ve çevresini rahatsız eden ağız kokusudur. Hastalar genelde tuzlu su gargarası ile evde bademcik taşlarından kurtulabilirler.
İzmir Bademcik Ameliyatı geçirdikten sonra hasta öncelikle anestezinin etkisinin tam olarak geçmesini beklemelidir. 4 saat çeken bu süre boyunca ağız yoluyla herhangi bir sıvı veya gıdanın alınmaması gerekir.
Bademcik ameliyatı, tıbbi adıyla tonsillektomi, bademciklerin cerrahi olarak çıkarılması işlemidir. Ameliyat, genellikle genel anestezi altında gerçekleştirilir ve hastanın uyuduğu bir süreçtir.
Bademcik ve geniz eti ameliyatı olanlara ilk 3 gün, sadece geniz eti ameliyatı olanlara ise 1 gün süt, püre, meyve suyu, çorba, yoğurt, muhallebi, makarna gibi ılık ve soğuk, yumuşak, sulu, tanesiz ve boğazı çizmeyecek gıdalar verilir.Kesinlikle sıcak yiyecek ve içecek verilmemelidir.
Enfeksiyon: Her cerrahi işlemde olduğu gibi bademcik ameliyatı sonrası da enfeksiyon riski bulunur. Enfeksiyon oluşumu yara iyileşme sürecinin daha uzun olmasına neden olabilir. Kanama: Bademciklerin çıkarılması sırasında veya sonrasında kanama meydana gelebilir. Özellikle yetişkinlerde daha fazla kanama riski bulunur.
Çoğunlukla genel anestezi altında yapılan bademcik ameliyatı, 20 il 30 dakika arasında sürmektedir. Bademcik ameliyatı sırasında hasta herhangi bir ağrı hissetmez. Bademcik ameliyatının genelinde tümü çıkarılır. Ancak bazı hastalar kısmi bademcik ameliyatından da fayda görebildiği için bir kısmı bırakılabilir.
Genellikle ilk gün su, süt, meyve suyu, blenderdan geçirilmiş sulu sebze çorbaları gibi gıdalarla geçiştirilir. İkinci gün diyete patates püresi, büyük taneli makarna, muhallebi, sütlaç gibi yiyecekler eklenebilir, burada amaç kolay yutulabilmesi, boğazı çizip kanatmaması ve aynı zamanda yutkunurken ağrı vermemesidir.
Bademcik Taşı Neden Olur? Bademciklerin üzerinde kript adı verilen kıvrımlar, boşluklar ve yarıklar bulunur. Bu alanlara yerleşen ölü hücreler, mukus, kalsiyum benzeri mineraller, yiyecek parçaları, bakteri ve mantarlar sertleştiğinde ya da kireçlendiğinde bademcik taşları oluşur.
Bademcik taşları; besin kalıntıları, mukus ve bakteri birikimi gibi nedenlerle bademcikler üzerinde oluşan sert yapılı birikimlerdir. Bazı durumlarda herhangi bir rahatsız edici semptoma neden olmazken, bazı bademcik taşlarında ise ağrı, boğazda tahriş, yutkunma güçlüğü, ağızda kötü koku gibi sorunlara yol açabilir.
Bademcik taşı yutulursa ne olur? Bademcik taşlarının yutulması genellikle zararsızdır ve genellikle sindirim sistemi tarafından güvenli bir şekilde işlenir. Küçük bademcik taşları yutulduğunda genellikle rahatsızlık veya ciddi sağlık sorunlarına yol açmazlar.
Pek çok kulak burun boğaz sorunu ağız kokusu yapıyor
Özellikle kronik sinüzitte ağız kokusu hastaların pek çok çoğunda başlıca şikayetler arasındadır. Bademcik taşları da ağız kokusunun önemli nedenlerinden biridir.
Dr. Murat Songu, “Büyüklüğü bazen bir üzüm tanesi kadar olabiliyor. Beyaz ya da açık sarı renkteki bademcik taşları büyümeye devam ettikçe ağızda kötü bir koku meydana gelir. Boğaz ve kulak ağrısına sebep olan bademcik taşları tedavi edilmezse, bademciklerin alınması kaçınılmaz olabilir” dedi.
Ameliyat günü kolay giyilebilir ve rahat kıyafetler tercih edilmelidir. Ameliyathanede giyilmesi gereken kıyafetler, hastane tarafından temin edilecektir. Yüzük, kolye, küpe gibi takılar takılmamalı, değerli eşyalar ameliyathaneye getirilmemelidir.
Bademcik ameliyatı sonrası konuşma genizden gelir ve bu 3 hafta kadar devam eder. Bademcik alındıktan sonra ses tonunda kalıcı olarak hafif bir değişiklik olabilmektedir.
-Bademcik ameliyatı genel anestezi verilerek yapılmaktadır. Bu, ameliyatın bir ameliyathanede yapılacağı ve ameliyat sırasında cerrahın yanında bir anestezi uzmanı doktorun da bulunacağı anlamını taşır. -Ameliyat yaklaşık 20-30 dakika sürecektir.
Çocuklara ve yetişkinlere bademcik ameliyatından sonra bir hafta katı ve sıcak yiyecekler verilmez. Genelde soğuk, ılık yiyecekler verilir. Bademciği alınan çocuklara ise dondurma gibi soğuk yiyecek ve içecekler önerilir. Çünkü soğuk gıdalar damarları büzerek, kanama ihtimalini azaltır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri