Davul, Türk vurmalı çalgılarının sembolü olarak kabul edilir. Davulun bölümleri, kasnak, deri çemberi, davul kayışı, tokmak, cıbık ve davul derisidir. En iyi davul kasnağı cevizden yapılandır, ancak gürgen, çam, kayın ağaçlarından da yapılanları vardır.
Davul, bilinen en eski vurmalı çalgılardan biridir. Ahşap, maden ya da pişmiş topraktan silindirik bir gövdeye gerilen deriden oluşur. Elle ya da sopayla vurarak çalınır. Biçimi değişse de dünyanın her yerinde ve her toplumda kullanılan bir çalgıdır.
Bateri, davullar ve ziller başta olmak üzere vurmalı çalgılardan oluşan bir müzik enstrümanıdır. Şarkılarda ritim tutmaya yarar. Fransızcadan Türkçeye geçmiş bir kelimedir. Türkçede "bateri" yerine "davul", "davul seti" ve "davul kiti" terimleri de kullanılır.
Davul, Türk Kültüründe hâkimiyet sembolü oluşu, tuğ takımlarının başlıca çalgısı olması, halk içinde duyuru aracı olarak kullanılması, düğünlerde, festivallerde ve törenlerde eğlenceyi, cenaze törenlerinde acıyı anlatması nedenleri ile Türk kültüründe ayrıcalıklı bir yere sahiptir.
Asma davul; silindir haline getirilmiş ağacın her iki yüzüne ip yardımı ile geçirilen hayvan derisinden ibaret olup ağaç iki tane araçla çalınan bir çalgıdır. Çalgılar halk tarafından yaratılan ve kuşaklar boyu aktarılan kültür ürünleridir.
İlgili 41 soru bulundu
Genelde silindirik yapıdadır ve çapı, derinliğinden çok daha büyüktür. Silindirin iki tarafında davulun derisi bulunur. Davulun derisi, dana derisi veya plastikten üretilir ve derinin gerginliği genellikle müzisyen tarafından ayarlanabilir durumdadır.
Bu gün asma davul olarak da isimlendirilen bu enstrüman Türklerin en eski vurmalı çalgılarından biridir. “Davul, insanlığın başlangıcından bu yana haberleşmede, dinsel törenlerde, dans ederken, düğünlerde, çeşitli eğlencelerde, savaşlarda kullanılan aynı zamanda duygu ve düşünceleri de ifade eden bir çalgıdır.
Davul, Türklerin kullandığı en eski musiki aletlerindendir. VIII yüzyılda köbürge, daha sonraları tuğ ve XI yüzyılda küvrüğ adını almıştır. Davul, silindir biçiminde olup tahta veya madeni kasnağın iki yanına gerilmiş derilerin bağlanmasından meydana gelir.
hayvan derilerinden yapılmıştır. Tarihsel kronolojiye dair yapılan değerlendirmeler sonucunda müziğe verilen önemin artarak devam ettiği gözlemlenmiştir. Eski Çağ'da kullanımını incelediğimiz davulun ilk örnekleri III. Ur Sülalesi Dönemi'nde Sumerliler tarafından kullanılmıştır.
Metalik kırmızı, siyah, pembe, renkli davul çeşitleri mevcuttur. Dijitallerde kulaklık ve tabure gibi parçaların dahil olduğu tam aksamlı modeller de vardır. Taburesi ise elektronik ya da akustik seçeneklerde farklı ebatlarda ve tasarımda olur.
Davul, vurmalı müzik aletleri arasında yer alan, tonu güçlü, çalınması zevkli bir enstrümandır. Geleneksel müziklerin yanı sıra pop, rock, R&B gibi modern tarzların bestelerinde de kullanılır. Halk arasında davul, genellikle bateri olarak da adlandırılan bir enstrümandır.
İdifofonlar ziller, çanlar, calesta, marimba, gong olarak sayılırken membranofonlar için timpani, yer davulu, konga, darbuka, kös, bendir çember gibi tüm davul çeşitleri örnek olarak verilebilir.
En basit vurmalı çalgılardan biri olan davul, deri gerilmiş iki kasnaktan oluşur. Tokmak ile çalınan çalgı, Türk müziğinde önemli bir yere sahiptir.
Davulun günümüzün modern formunu aldığı en eski tarih ise 7 bin yıl öncesine dayanmaktadır. Çin'in Neolitik kültürüne timsah derisinin farklı kullanım alanlarının keşfedilmesiyle giren bu davul formu, timsah derisinin bir kabuk üzerine gerdirilmesi ile ortaya çıkmıştır.
İslamiyet'ten önce kurulan Orta Asya Türk devletlerinde “davul”, hem varlık, bağımsızlık ve egemenlik simgelerinden biri, hem de askeri müzik topluluklarını oluşturan “tuğ takımları” ile Eski Türk İnancının ve din ululuları Kamların (Şamanların) baş çalgısı olmuştur.
Oruç tutan Müslümanları sahura uyandırmak için kullanılan bu çalgı, davulcu tarafından mahalle mahalle gezilerek yerine getirilen bir görevdir. Ramazan'ın sonunda ise bayram namazından sonra bahşiş verilir ve bütün ay yerine getirilen görev için bir nevi teşekkür edilir.
Davul, dhol, tapan, atabal veya tabl, tokmaklarla çalınan çift başlı büyük bir davuldur. Ülkeye ve bölgeye bağlı olarak birçok adı vardır. Bu davullar Ortadoğu ve Balkan müziklerinde yaygın olarak kullanılmaktadır.
Ağaç: Kayısı, portakal, meşe vs... ağaçlarından üretilmektedir. Genellikle doğu yöreleri başta olmak üzere birçok ilde kullanılır.Malatya, Gaziantep, Adıyaman yörelerinde sıklıkla kullanılır.
Taiko, Geleneksel Japon savaş davullarına verilen isimdir. Savaşlarda askerlerin moralini yüksek tutmak ve aynı zamanda ordu safları arasındaki iletişimi sağlamak için kullanılırlardı. Davulların günümüzdeki işlevi tümüyle sanatsaldır. Davulların çalınma biçimi çok büyük oranda mukavemet ve atletizm gerektirir.
Davul Setinin diğer adı Bateri olup dilimize Fransızcadan geçmiş bir kelimedir. Türkçede "bateri" yerine "davul", "davul seti" ve "davul kiti" terimleri de kullanılır. Bateri çalma, hızın yanı sıra denge ve akıcılık gerektirir.
Standart bir bateri seti farklı boyutlardaki 5 parça davulu ve 2 ya da 3 zili içerir. Set içerisinde tom 1, tom 2, floor tom, trampet ve pes davul vardır. Bunun yanında crush, hi-hat ve ride gibi 3 parça zil de setin içerisine dahildir.
Davul kelimesinin kökeni Arapça dilidir.
DAVUL DERİSİ her türlü deriden yapılabilir fakat kalınlığının fazla olması isteniyorsa büyükbaş deriden yapılmalıdır.
Örnek olarak davul yapımında kullanılan ağaçlardan bazıları akçaağaç(maple), huş ağacı(birch), maun(mahogany), bubinga, meşe(oak), ceviz, kayın, kavak vb. Kalite bakımından bahsettiğimiz bu ağaçlar içerisinde akçaağaç, huş ağacı, meşe ve maun orta seviye ve üst seviye davullarda kullanılır.
Çocuk davulu, özellikle çocukların müzikle tanışmasını sağlamak için tasarlanmış bir vurmalı çalgıdır. Küçük boyutlarda ve hafif malzemelerden yapılmıştır ve çocukların elleriyle kolayca tutup çalabilmesi için özel olarak tasarlanmıştır. Çocuk davulları, farklı şekil ve boyutlarda üretilebilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri