31.07.2023 tarihinde sigorta primi ve yapılandırma borçlarının son ödeme tarihlerinin aynı güne denk gelmesinden dolayı Kurum tahsilat sistemimizde yoğunluk meydana gelmiş ve bu sebeple 7440 sayılı Kanunda öngörülen yapılandırmanın peşin ve ilk iki taksitinin son ödeme süresi 03.08.2023 tarihine kadar uzatılmıştır.
Yapılandırılması için son başvuru süresi 31/5/2023 tarihinden 30/6/2023 tarihine (bu tarih dahil), peşin ve ilk taksit ödeme süresi ise 30/6/2023 tarihinden 31/7/2023 tarihine uzatılmıştır.
Ancak Bağ-kur affı veya diğer bir adıyla Bağkur tescil affına ilişkin bir konu veya madde torba yasada yer almıyor.
BAĞ-KUR BORÇLARINA SİCİL AFFI ÇIKTI MI? Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından ortaklaşa yürütülen vergi affı kanun teklifi TBMM'de görüşüldü ve geçtiğimiz günlerde Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi.
BAĞ-KUR'luların prim borçları 2008, 2015, 2018, 2020 ve 2021 yıllarında çıkartılan kanunlar ile silindi. Silinen primlerin ait olduğu sigortalılık süreleri durduruldu.
İlgili 24 soru bulundu
Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren vergi affı paketinde Bağ-Kur prim borçlarına yapılandırma veya borçların silinmesine ilişkin bir madde bulunmuyor. Bağ-Kur prim borçlarına ilişkin son düzenleme 2021 yılında gerçekleşti.
31.07.2023 tarihinde sigorta primi ve yapılandırma borçlarının son ödeme tarihlerinin aynı güne denk gelmesinden dolayı Kurum tahsilat sistemimizde yoğunluk meydana gelmiş ve bu sebeple 7440 sayılı Kanunda öngörülen yapılandırmanın peşin ve ilk iki taksitinin son ödeme süresi 03.08.2023 tarihine kadar uzatılmıştır.
Geriye dönük Bağ-Kur borçlarına af gelmesiyle ilgili yeni bir gelişme bulunmuyor.
Silinen günlerin ihyası
2015 yılında çıkartılan torba yasa ile BAĞ-KUR prim borcu 12 ay ve daha fazla olanların bu borçları silinmiş ve hizmetleri dondurulmuştu. Bu borçlardan kurtulan BAĞ-KUR'lular prim ödemeye devam ettiler. Biriken primlerini ise şimdi emeklilik hesabında kullanabiliyorlar.
Sgk' ya gidip form doldurmanın yanı sıra artık e devlet sistemi üzerinden de yapılandırma başvurusu yapabilirsiniz.
Dün Meclis'i ve Çalışma Bakanını yakından takip eden dostum Murat POLAT aradı ve abi müjde dedi, “04.10.2000 tarihinden önce Bağ-Kur'lu olması gerektiği halde Bağ-Kur'lu yapılmayan süreler de artık Torba ile Bağ-Kur'lu yapılacak….
Kişiler, silinen Bağ-Kur sürelerine ilişkin borçlarını beyan edecekleri kazanç tutarı üzerinden istedikleri zaman ihya edebilirler. Bunun için ihya başvuru formu ile birlikte bağlı bulundukları SGK il müdürlüklerine ya da SGK merkezlerine veya da e-Devlet üzerinden başvurmaları halinde ihya işlemi yapılabiliyor.
Yapılandırılmış ya da birikmiş Bağ-Kur borçlarınızı ihtiyaç kredisi çekerek ödeyebilirsiniz. Bu ihtiyacınız için tercihinizi kolay kredi veren bankalar arasından yapmanız, başvurunuzun onaylanması konusunda avantaj sağlar.
Borç yapılandırması (Vergi, SGK ve Diğer Borçlar), Matrah ve Vergi artırımı yapan mükellefler Peşin, 1. ve 2. taksitleri ödememiş veya eksik ödenmiş ise 7440 sayılı kanun 9/6. maddesine göre; tüm borçları 31/08/2023 tarihine kadar ödemeleri halinde hak kaybına uğramayacaklardır.
EYT açısından Bağ-Kur ihya borçlanması yararlı olacak. EYT kapsamında bu süreyi canlandırırken tamamını satın alması zorunluluğu bulunuyor. İhya asgari ücret üzerinden borçlanılıyor. Bağ- Kur ihyası için 2022'de başvuranlar günlük 74.41 lira, şu anda 115 lira ödeyecek.
Kısmi ihya yapabilir miyim? HAYIR! Her ne kadar 7440 sayılı Kanunda durdurulan sigortalılık sürelerinin ihyasına ilişkin bir düzenleme bulunmasa da cari usullere göre yapılacak ihya işlemlerinde durdurulan sigortalılık sürelerinin tamamı ihya edilmelidir, bu itibarla kısmi ihya imkanı bulunmamaktadır.
1/7/2023 tarihinden itibaren uygulamaya başlanılacak ve brüt günlük 447,15.-TL Aylık 13.414,50 TL olarak açıklanan asgari ücrete bağlı olarak değişen ve alınan primler ile verilen gelir, aylık ve ödeneklere esas olan rakamlar yeniden belirlenmiştir.
Akbank, Anadolubank, Denizbank, Finansbank, Halkbank, ING Bankası, Güvence Bankası, Fortis Bank, Türkiye İş Bankası, Şeker Bankası, Tekstil Bankası, Ziraat Bankası, VakıfBank ya da Yapı Kredi gibi birçok farklı banka üzerinden ödeme imkanı bulunuyor.
BAĞ-KUR PRİM BORÇLARI İÇİN YAPILANDIRMA EKRANI AÇILMIŞTIR
Bağ-Kur sigortalıları, 01.05.2021 – 31.12.2022 tarihleri arasında ödemedikleri dönemlerin prim borçlarını; peşin, 12 taksit, 18 taksit, 24 taksit, 36 taksit ve 48 taksit seçeneklerinden kendisine uygun olanı seçerek prim borçlarını yapılandırabilmektedir.
01.10.2008 tarihi sonrasında bulunan döneme ait bağ-kur hizmetleri tekrar ödemeye başlanabilir. Bu tarihten öncesi sayılan bağ-kura bağlı vatandaşlar geriye dönük olarak prim ödemesi yapamayacaklar. Vergi ya da oda kayıtları ve benzeri belgeler bulunsa da geriye dönük ödeme hizmeti bulunmamaktadır.
Bağ-Kur affı kaydı olup da 24 aydan fazla prim borcu olanları kapsayacak. 2 yıldan az olanlar bu kapsama girmeyecek. Bağ-Kur'a 2 yıldan fazla sürede borcu olanların hem borcu hem de hizmeti silinecek.
Yapılandırma kanunlar vergi borçları, SGK prim borçları, trafik cezaları, idari para cezaları, taksitli borçlar gibi birçok alanda borçların yapılandırılmasına imkân sağlar.
EMO - 7440 SAYILI YAPILANDIRMA KANUNU BAŞVURULARI İÇİN SON TARİH: 23 HAZİRAN. Üyelerimiz 31 Aralık 2022 ve öncesi aidat borçları için 7440 sayılı Yapılandırma Kanunu kapsamında bayram tatili nedeniyle 23 Haziran 2023 tarihine kadar başvuru yapabilirler.
Öncelikle bankanızın internet şubenizin ödemeler sekmesinden SGK prim tahsilatları seçilir. Açılan ekranda aşağıda gösterildiği gibi 4A İşveren tahsilatları, 7440 Yapılandırma İşveren seçilir ve işyeri sicil numarası yazılarak devam edilir. Açılan ekranda yapılandırma taksitleri görülecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri