255 Demirbaşlar Hesabı: İşletme faaliyetlerinin yürütülmesinde kullanılan her türlü büro makine ve cihazları ile döşeme, masa, koltuk, dolap, mobilya gibi maddi varlıkların izlendiği hesaptır.
Faydalı ömürleri göz önünde bulundurulmak şartıyla bu sınırın altındaki KDV Hariç tutara sahip olan demirbaşlar ise “Gider Sayılan Demirbaşlar” hesabı altında izlenebilmektedir. Herhangi bir nedenle satıldığı durumda ise alacaklandırılarak kapatılır.
254 Taşıtlar Hesabı İşleyişi : Taşıtlar satın alma, devir, inşa veya maliyet değerleriyle Borçlandırılır. Satılan, devredilen, kullanma süresini dolduranlar Alacaklandırılır. Taşıt araçları alış maliyeti ile kaydedilir.
252 Binalar Hesabı: Bu hesap işletmenin her türlü binalarının ve bunların ayrılmaz parçalarının izlendiği hesaptır. 252 Binalar Hesabının İşleyişi: Binalar elde edildiğinde veya inşa ettirildiğinde hesaba borç kaydedilirken, satılmalarında veya elden çıkarılmalarında alacak olarak kaydedilir.
Demirbaş Listesine Neler Girer? Kiralanan evlerde durum değişse de genel tabiri ile baktığımız zaman demirbaş eşya listesi genel olarak satıldığında para edecek olan eşyalardan oluşur. Yani ofis malzemeleri, evrak dolapları, masalar, sandalyeler, varsa kombi gibi eşyalar demirbaş olarak sayılabilmektedir.
İlgili 22 soru bulundu
Demirbaş (Sabit Kıymet) Nedir? Bir işletme/kurumun faaliyetlerinde kullandığı her tür malzeme/eşya demirbaş olarak adlandırılır. Örneğin İlgili işletmede kullanılan masa, sandalye, bilgisayar, araba vb. malzemeler o işletmenin demirbaşı olarak gösterilebilir.
Kullanılış biçimleri ve yapıları nedeniyle üzerlerine etiket ve numara konulamayanlar dışında kalan tüm demirbaş malzemelerin üzerine, görünür biçimde ve silinmeyecek tarzda, demirbaşın kurum malı olduğunu belirten, demirbaş numarasını yazılır veya etiket konulur.
253 hesap, tesis, makine ve cihazlar hesabı olarak da bilinmektedir. Üretim için konulan tüm makineler, tesis ve cihazlar 253 muhasebe kodu ile işlem yapılan bu hesapta izlenir. Aynı zamanda, üretim amacı ile kullanılan taşıma gereçlerinin izlendiği hesap olarak da bilinir.
258 hesap, yapılmakta olan yatırımlar hesabı olarak da adlandırılır. İşletmelerde yapımı süren ve yapımları tamamlandığında ilgili bütçenin duran varlık hesabına aktarılacak olan her türlü araç gerecin yanı sıra işçilik ve giderlerin izlendiği hesaptır.
ii. 253- Tesis Makine ve Cihazlar, 254- Taşıtlar ve 255- Demirbaşlar hesaplarında kayıtlı ve maliyet bedeli 14.000 TL'yi aşmayan her bir varlık için amortisman oranı % 100 olarak uygulanacaktır.
257 birikmiş amortisman, maddi olan duran varlıkların hesabını takip eder. Bir varlığın muhasebe kayıtlarında gösterilen hesaplama türü olan 257 birikmiş amortisman, o varlığın birikmiş amortisman tutarının 257 olduğunu ifade eder. Bu tutar, varlığın ne kadar yıprandığına veya eskidiğine bağlı olarak değişebilir.
İşleyişi: Demirbaşlar satın alındığında bu hesaba borç olarak kaydedilir, bu demirbaşlar elden çıkarıldıklarında alacak olarak kaydedilir. 256 DİĞER MADDİ DURAN VARLIKLAR Maddi duran varlıkta belirtilen hesapların hiçbirinin kapsamına girmeyen özellikle kendi bölümlerinde tanımlanmayan diğer maddi duran varlıkların ...
245 Bağlı Ortaklıklar
Bağlı ortaklıklar hesabı, işletmenin yüzde 50 oranından fazla sermaye ortağı olup yönetim çoğunluğunu seçme hakkına sahip olduğu iştiraklerin sermaye paylarının izlendiği hesaptır.
260 Hesap Nedir? 260 Haklar Hesabı'nda; işletmelerin patent ya da lisans, telif, imtiyaz, ticari marka, ünvan gibi bir bedel ödenerek elde edilen bazı hukuki tasarruflar ile kamu otoritelerinin işletmeye belirli alanlarda tanıdığı kullanma, yararlanma gibi yetkiler dolayısıyla yapılan harcamaları izlenir.
157-Diğer Stoklar( yukarıdaki stok kalemlerinin hiç birinin kapsamına alınmayan ürün, artık ve hurda gibi kalemler bu hesap grubunda yer alır.)
251 Yer Altı ve Yer Üstü Düzenleri Hesabı:Herhangi bir işin gerçekleşmesini sağlamak veya kolaylaştırmak amacıyla, yeraltında veya yerüstünde inşa edilmiş her türlü yol, köprü, tünel, bölme, iskele vb. yapıların izlendiği hesaptır.
259 Hesap İşleyişi
259 Verilen Avanslar Hesabı, ödeme yapıldığında hesaba borç olarak kaydedilir, sipariş edilen malzeme teslim alındığında ilgili hesabın borcu karşılığında bu hesaba alacak olarak kaydedilir.
Buna göre; yapılan sözleşme kapsamında yapılan ve '258 Yapılmakta Olan Yatırımlar' hesabında izlenen harcamalar söz konusu projenin yapılmasından vazgeçilmesi nedeniyle; “doğrudan gider” olarak dikkate alınabilecektir.
260.
İşleyişi : Edinilen haklar, maliyet bedelleri ile bu hesaba borç kaydedilir. Yararlanma süreleri içerisinde, yararlanma sürelerinin belli olmaması durumunda, 5 yıllık sürede eşit taksitlerle itfa olunarak yok edilir.
255 DEMİRBAŞLAR
İşletme faaliyetlerinde kullanılmak üzere satın alınan masa, sandalye, bilgisayar gibi eşyalar bu hesapta izlenir.
İşletmeye ait her türlü arazi ve arsaların izlendiği hesap “250 Arazi ve Arsalar” hesabıdır. Boş arsa alınması halinde; arsa için yapılan ödemelerin “250 Arsa ve Araziler” hesabında izlenmesi gerekir.
249 Diğer Mali Duran Varlıklar Karşılığı Hesabı: Diğer mali duran varlıkların değerinde, sürekli ya da önemli ölçüde meydana gelen değer azalmalarının izlendiği hesaptır.
Gider Yazılabilecek Demirbaş Sınırı 2022 (2022 Amortisman Sınırı) Demirbaş ve Amortisman sınırına ait bu tutar aynı zamanda Fatura Kesme Sınırı olarak ta dikkate alınmaktadır. 2022 yılı başından itibaren KDV hariç 2.000 TL'nin altındaki demirbaş alımları doğrudan gider yazılabilecektir.
Bir evde taşınması mümkün olmayan; fırın, ocak, ankastre, kombi, duşakabin, klozet, lavabo, petek gibi sökülüp götürülemeyecek ürünler evin demirbaşlarıdır.
Küçük demirbaşlar, bir işletmenin faaliyetlerini sürdürebilmek için gerekli olan önemli maliyetlerdir ve genellikle işletmenin bütçesinde düzenli olarak yer alır. Örnekleri arasında, bir ofis için masa, sıra, sandalye, dosya dolapları, bilgisayar, yazıcı, telefon ve benzeri ekipmanlar yer alabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri