Bolu'nun kanatlı sektörü, sanayi kuruluşları ve Gerede'deki deri sektörü, şehrin ekonomisine büyük katkı sağlamaktadır. Sonuç olarak, zengin tarihi, doğal güzellikleri, tarım ve sanayi potansiyeli ile önemli bir şehirdir.
İl düzeyinde cari fiyatlarla GSYH hesaplamalarına göre; 2021 yılında İstanbul 2 trilyon 202 milyar 156 milyon TL ile en yüksek GSYH'ye ulaştı ve toplam GSYH'den %30,4 pay aldı. İstanbul'u, 667 milyar 142 milyon TL ve %9,2 pay ile Ankara, 462 milyar 152 milyon TL ve %6,4 pay ile İzmir izledi.
Türkiye İstatistik Kurumu'nun verilerine göre, Türkiye'nin en zengin 15 şehri belli oldu. GSYH verilerine göre Bolu, 54.156 TL ile listeye 13'ncü sırada yer aldı.
Bolu, bölgeye yapılan akınlar sırasında Horasanlı Aslahaddin tarafından fethedildi. 1074'te Bolu'ya yerleşen Türkmenler, Bizanslıların çok önceleri Balkanlardan getirdikleri Bulgar, Peçenek, Uz ve Kuman Türkleri ile kolayca kaynaştılar. Bolu ve köyleri tamamen Türkleşerek Türk isimleri aldılar.
Meşrutiyet ilan edildiğinde Bolu Kastamonu'ya bağlı olduğundan, ilk Bolu Mebusları Kastamonu mebusları arasında yer almıştır. II. Meşrutiyetten (1908) Cumhuriyet dönemine kadar bağımsız sancak olarak yönetilen Bolu, 1923'te Vilayet haline getirildi.
İlgili 23 soru bulundu
TÜİK Yoksulluk ve Yaşam Koşulları İstatistikleri, 2022 verilerini yayımladı. Verilere göre ülkede 12 milyon kişi yoksul olarak kaydedilirken en yoksul bölge yüzde 15'lik oran ve 615 bin kişi ile Adana - Mersin bölgesi oldu.
Türkiye'nin en ucuz şehirleri: Ağrı, Kars, Iğdır, Ardahan
Araştırmaya göre Türkiye'deki en ucuz şehirler Doğu Anadolu'da. Listenin en sonunda yer alan Ağrı , Kars, Iğdır ve Ardahan şehirleri, Türkiye ortalamasına göre % - 6,51 oranında daha uygun fiyatlı. En ucuz 2. bölge ise Güneydoğu Anadolu.
2018 yılında en çok ihracat 85 milyar dolarla İstanbul'dan gerçekleşirken, ikinci sırada 11 milyar dolarla Bursa ve üçüncü sırada ise 8 milyar dolarla Kocaeli yer aldı.
Kişi başına mevduat 2021 yılında yüzde 50, kişi başına kredi ise yüzde 34 artmıştır. Kişi başına kredi ve mevduatın en yüksek olduğu il İstanbul'dur. Aynı zamanda İstanbul toplam mevduatın yüzde 48'ini ve toplam kredilerin yüzde 42'sini sağlamaktadır. Ankara için bu oranlar yüzde 13 ve yüzde 14 olarak gerçekleşmiştir.
M3 Para Arzı hacmi, 5 Ağustos itibarıyla 7 trilyon 234 milyar lira seviyesinde bulunuyor. Bu rakam geçen yılın sonunda 5 trilyon 166 milyar lira düzeyinde gerçekleşmişti. Öte yandan son 10 yılda ortalama yüzde 24 artış kaydeden dolaşımdaki para miktarı, 5 Ağustos 2022 itibarıyla 293 milyar lira düzeyinde gerçekleşti.
Türkiye'nin milli geliri kaç? Sıralama dışında milli gelir seviyesine bakıldığında ise Türkiye'nin GSYH'si 2021'de 806,8 milyar Amerikan doları oldu.
Forbes yaptığı açıklamada; “İdeal Kentler araştırmasının sürprizi, “Türkiye'nin yaşamak için en iyi kenti” Çanakkale oldu. Geçen yıl 18'inci sırada olan kent bu sıçramayı 'yaşam kalitesi'ni içeren 60 verinin neredeyse tamamında ilk 25 içinde yer almasına borçlu” ifadeleri yer vermişti.
Bu kentin tehlike endeksi 85,26. Sitenin verilerine göre, dünyanın en güvenli şehri ise 10,61'lik endeks puanı ile Abu Dabi. Türkrus sitesinin aktardığına göre, Eskişehir'in de dünyanın en güvenli 10'ncu şehri (18,12) olduğu sonucuna varıldı.
Herkesin tahmin edeceği gibi sıralamada birinci sırada İstanbul yer alırken, listeyi takip eden diğer iller şaşırttı. Açıklanan verilerde yüzde 14,75'lik payla en pahalı şehir İstanbul oldu. İstanbul'u yüzde 9,4 ile İzmir takip ederken, yüzde 6.62'lik oranla Ankara da üçüncü en pahalı şehir olarak belirlendi.
Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) "İstatistiklerle Aile 2022" bülteni yayımlandı. Gelir ve yaşam koşulları araştırması sonuçlarına göre, eşdeğer hanehalkı kullanılabilir fert medyan gelirinin yüzde 60'ı dikkate alınarak belirlenen sınıra göre yoksulluk oranı 2022'de yüzde 21,6 olarak hesaplandı.
Burundi dünya açlık endeksine göre son 25 yılın verilerine göre dünyanın en fakir ülkesi konumundadır. Dünya açlık endeksinin 2014 verilerine göre Burundi tüm ülkeler içerisinde sahip olduğu 35,6 endeks oranı ile son sırada yer almaktadır. Ülke ekonomisinin en önemli parçasını tarımsal faaliyetler oluşturmaktadır.
Yoksulluk sorunu ülkeden ülkeye farklılık gösterse de yoksulluğun nedenleri olarak; işsizliğin artması, enflasyon, gelir dağılımındaki eşitsizlikler, savaşlar, iç ve dış göçler, ülkede yaşanan sosyo-ekonomik krizler sayılabilir. Yoksulluk sorunu artık üzerinde daha çok durulması gerekli konular arasında yer almaktadır.
Övgün Ahmet Ercan'ın açıklamaı şu şekilde: “Yıkıcı deprem bakımından Türkiye'nin en güvenli önde gelen illeri: Kırklareli, Zonguldak, Kastamonu, Sinop, Samsun, Giresun, Ordu, Trabzon, Rize, Artvin, Mardin, Siirt, Batman, Şanlıurfa, Mersin, Antalya, Konya, Karaman, Niğde, Nevşehir, Ankara.”
Endeks, dünyanın en güvenli şehrini yedinci kez Birleşik Arap Emirlikleri'nin başkenti Abu Dabi olarak seçiyor. Listenin sonunda yer alarak en çok suç teşkil eden şehir ise Venezuela'nın başkenti Karakas oluyor.
En ucuz şehirler arasında Doğu Anadolu Bölgesi'nden Ağrı, Kars, Iğdır, Ardahan; ikinci olarak en ucuz bölge sıralamasında Güneydoğu Anadolu'dan Mardin, Batman, Şırnak, Siirt illeri oldu. Büyükşehirler arasında da Konya, Gaziantep ve Şanlıurfa en ucuz şehirler arasında yerini aldı.
Economist Intelligence Unit'in Küresel Yaşanabilirlik Endeksi'ne göre, Avusturya'nın başkenti Viyana bu yıl yine ilk sırada yer alırken Suriye'nin başkenti Şam listenin sonunda yer aldı.
Kişi başı gelirin premier ligi
Sırasıyla Singapur 82 bin 808, ABD 76 bin 348, İzlanda 73 bin 998, Danimarka 66 bin 516 ve Avustralya 65 bin 526 dolarla, kişi başına milli geliri en yüksek ilk on ülke arasında yer aldı.
Amerika Birleşik Devletleri (ABD), 26 trilyon doları aşan GSYİH'siyle dünyanın en büyük ekonomisi olarak liderliğini sürdürüyor. ABD ekonomisi hizmet, üretim, finans ve teknoloji başta olmak üzere pek çok sektörde önemli bir dinamizme sahip.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri