kimlik numaraları ile beraber bir e-devlet şifresi sahibi olabilir. Sisteme giriş yapmalarından sonra arama kısmına "4B Hizmet Bilgisi" ya da "4B Borç Durumu" yazılması ile beraber kolaylıkla BAĞKUR gün sayısı sorgulama işlemi yapılabilir.
Sigorta priminin sorgulanması için 170 hattı aranabilir. Aynı zamanda e-Devlet üzerinden de sigorta prim günü görüntülenebilir. e-Devlet üzerinden farklı sigorta kollarına dair prim günlerini görüntülemek mümkündür.
E-devlet'ten 4A Hizmet Dökümü
E-devlet üzerinden SGK birimine giriş yaparak 4A hizmet dökümünü seçerek bilgilerinizi sorgulatabilir ve çıktı olarak alabilirsiniz.
1.1.2024'de geçerlik olacak #AsgariÜcret'e göre, BağKur primi aylık 6.900,86₺, ödemelerini düzenli yapanlara ise indirimli BağKur primi 5.865,73₺, İsteğe bağlı BağKur ise 6.400,80₺ oldu…
E-devlet sistemine giriş yapınız. Giriş yaptıktan sonra arama butonuna tıklayarak 4B borç sorgulama yazınız ve aratınız. Açılan menüde 4B borç sorgulamaya tıklayarak borç durumunuzu görebilirsiniz.
İlgili 25 soru bulundu
http://app2.sgk.gov.tr/BagkurEmekliBilgileri/Prim.htm linkini tıklayarak Bağ-Kur numaralarını girerek " Sosyal Güvenlik Destek Primi Borcu Yoktur " yazısını alabilirler.
Öncelikle E Devlet Kapısı'na giriş yapmalısınız. Giriş yaptıktan sonra arama kısmına '4B borç durumu' yazmalısınız. Açılan seçeneklerden ilgili olanı bulup tıklamalısınız. Açılan 4B borç durumu sayfasında prim borçları hakkında bilgilendirme yapılmaktadır.
SGK' da SSK – Bağ-Kur prim eşitleme gerçekleşirse, Bağ-Kur'da 9000 olan prim gün sayısı 7200'e düşecek. Düzenleme tamamlandığında Bağ-Kur'lular, 5 yıl öncesinden emekli olma hakkı elde edecek.
Bağ-Kur'lular için prim ödeme gün sayısı
SSK'da 7200 prim günüyle kadınlar 58, erkekler 60 yaşını doldurduğunda emekli olurken, Bağ-Kur'da ise kadınlar 58, erkekler 60 yaş ve 9000 prim günü koşullarını birlikte sağlamaları durumunda emekli olabiliyor. Bağ- Kur'da emeklilik tarihi prim ödenen güne göre belirleniyor.
1 aylık Bağkur prim ödemesi 6.900,86 TL olmuştur. En yüksek ödenecek tutar ise 51.756,45 TL şeklinde belirlenmiştir.
4B sigorta sistemi eski adıyla Bağ-Kur sigortasıdır. Bu sisteme kayıtlı kişiler ise kendi mesleğini icra eden bağımsız olarak çalışan kişilerdir. 4B sigorta sisteminde esnaf (iş yeri sahipleri), veya serbest meslek grupları yer almaktadır.
4B HİZMET BİLGİSİ NASIL SORGULANIR? E Devlet'e TC. kimlik no ve şifreniz ile giriş yaptıktan sonra e-Hizmetler kısmından Sosyal Güvenlik ve Sigorta sekmesi üzerinden '4B hizmet bilgisi' kısmını bulmalısınız. Kısaca E Devlet'te açılan ilk sayfada arama kısmına 4B yazarak ilgili sekmeyi bulabilirsiniz.
Eğer düzenli olarak bir işveren altında çalışıyorsanız, bir özel sektör üyesiyseniz 4A üzerinden sigortalandırılırsınız. Daha çok kendi işini yapan kimselerin kapsandığını grup 4B olarak karşımıza çıkar. 4C ise hem devlet memurlarını hem de muhtarlar ya da kadrolu çalılan kimseleri kapsar.
Konuyu özetlememiz gerekirse; bundan tam 434 sene önce kabul edildiği üzere, bir yıl 365 gün, 6 saattir. Ancak bu durum ülkemizde SGK'lı çalışanlar için geçerli olmayıp, bir yıl azami 360 prim gününden ibarettir.
Sosyal Güvenlik Kurumu, teknolojinin bu noktada olmadığı günlerin alışkanlığıyla hâlâ daha, 1 yılı 360 gün olarak kabul ediyor. Yani her yıl 5 gününüz hesaba katılmıyor ve 25 yıl prim ödemek zorunda olan birinin toplamda 125 günü, bir kurum istiyor diye Uzay boşluğunda yok oluyor.
- 23/5/2002 tarihinde 15 yıl sigortalılık süresi, 3600 prim ödeme gün sayısı ve kadınlarda 50 erkeklerde ise 55 yaş şartlarını yerine getirenler emekli olabilmektedir. Bu tarihte bu şartları yerine getiremeyenler için ise yerine getirecekleri tarihe göre kademeli geçiş süreci öngörülmüştür.
5400 gün emeklilik mevzuatımızda kısmi emeklilik türlerinden birisidir. İlk defa prim ödeme tarihinize göre gereken şartları sağladığınızda 5400 günden emeklilik hakkınız olabilir.
2023 yılında yapılan EYT düzenlemesiyle, BAĞ-KUR'lu EYT'lilerin emekli olabilmesi için gerekli prim gün sayısı 7200'e düşürülecektir. Bu değişiklikle, BAĞ-KUR'lu EYT'lilerin emeklilik yaşı; kadınlar için 58, erkekler için 60 olacaktır.
01.10.2008 tarihinden sonra ilk defa sigortalı olarak çalışmaya başlayanların aylığa hak kazanabilmeleri için; kadınların 58, erkeklerin 60 yaşını doldurmuş olmaları ve en az 9.000 gün malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primlerini ödemeleri gerekmektedir.
Bağ-Kur prim günü 7200'e düşüyor! SGK uzmanı açıkladı - Murat Bal - YouTube.
İsteğe bağlı bağkur kapsamında prim ödeyenler aylık en düşük brüt asgari ücretin %32'si, en yüksek ise bunun 7,5 katı oranında prim ödemesi yaparlar. Bu kapsamda ödenen primler bağkur hizmeti olarak sayılır ve bu kişiler 9000 günle normal emeklilik, 5400 günle de yaş haddinden emeklilik hakkı elde ederler.
En az brüt asgari ücretin yüzde 32'si, en çok da brüt asgari ücretin 7,5 katının yüzde 32'si kadar prim ödenebiliyor. En az brüt asgari ücretin yüzde 32'si, en çok da brüt asgari ücretin 7,5 katının yüzde 32'si kadar prim ödenebiliyor.
Bağ-Kur primlerini uzun süre ödemeyenlere müjde. 5 yıldan fazla prim ödemeyen Bağ-Kur'lunun borcu talep üzerine siliniyor. Sosyal Güvenlik Reformu Bağ-Kur'lulara ödül gibi borç silme hakkı getirdi.
Teblig edilen borç tutarinin üç ay içerisinde tamamen ödenmemesi halinde bu süreler sigortalilik süresi olarak degerlendirilmeyecek ve bu madde kapsaminda ödenmis olan tutarlar ilgilinin prim ve prime iliskin borcunun bulunmamasi kaydiyla faizsiz olarak iade edilecektir.
Eğer 5 yıllık (1.800 gün) sigortalılık süresi durdurulmuş ve ihya edilmek isteniyorsa; günlük 333 lira ve 1.800 gün üzerinden toplam borç 599 bin 400 lira tutuyor. Bunun da yüzde 34.5'i, 206 bin 793 lira ediyor. SGK'ya, 206 bin 793 lira ödendiğinde, beş yıllık süre ihya ediliyor ve emekliliğe sayılıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri