Ancak bazı işletmelerde Direktör unvanının, yönetim kurulu üyesi anlamında değil, fakat genel müdüre bağlı üst kademe departman sorumlusu anlamında kullanıldığı görülmektedir. Örneğin Satınalma Direktörü, İnsan Kaynakları Direktörü, Pazarlama Direktörü gibi.
Director: Yönetim kurulu üyesi olan kişilerin sahip olduğu unvandır. Fakat bazı şirketlerde genel müdüre bağlı olan üst kademe departman sorumlusu anlamına da gelmektedir. Coordinator: Türkçeye koordinatör olarak direkt geçen bu unvan bölümdeki en üst yöneticiyi ifade eder.
Üst düzey yöneticiler; şirketin stratejilerini kısa ve uzun vadeli olarak değerlendiriyor ve bağlı bulunduğu ekiplere liderlik yapıyor. CEO, CFO, COO, CIO, CTO ve CMO olmak üzere şirketin farklı birimlerinde üst düzey yöneticiler çeşitli görevler üstleniyor.
Aslında değişen sadece unvanlar değil. Pek çok pozisyonun görev tanımı da değişti ve genişledi. Örneğin, eskiden çok yaygın olan “müdür” unvanı, artık “direktör” ya da “yönetici” olarak kullanılıyor. Çünkü artık müdürün görevi, idare etmekten çok yönlendirmek ya da koordine etmek olarak tanımlanıyor.
CEO, büyük bir şirket içindeki en yüksek rütbeli kişidir. Bazı durumlarda bu unvan, şirket sahibi veya kurucusu tarafından da üstlenilen bir rol olabilir. Diğer tüm şirket yöneticileri, şirketten bir bütün olarak sorumlu olan CEO'ya rapor verir.
İlgili 22 soru bulundu
Üst düzey yönetim tipik olarak bir firmanın kuruluş veya coğrafi birimlerinin başkanlarından, ayrıca mali işler müdürü, baş işletme görevlisi ve baş strateji görevlisi gibi işlevsel yöneticilerden oluşur.
Bu nedenle yönetici/yönetmen olmak için tercih sebebi olarak değerlendirilecek bölümler; İşletme / İktisat, Uluslararası İlişkiler, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi, İşletme Mühendisliği, Makine Mühendisliği ve Endüstri Mühendisliği olarak sayılabilir.
Ceo nedir? Genel müdürün de üstünde yer alan şirketin yürütmesinin başında yer alan kişidir. Genel müdür, Ceo'ya bağlı olarak çalışır ve raporlamalarını ona yapar. Ceo ise raporlamasını yönetim kuruluna yapar.
Direktör, şirketlerin bir ya da birden fazla departmanının başında bulunup sevk ve idaresini yürüten kişidir. Direktörler, kamu kurum ve kuruluşları ile özel şirketlerin bünyesinde çalışabilir.
Direktör olarak çalışan kişi, ilgili kurumda sorumlu olduğu departmanların idare edilmesinden sorumludur. Bir kurumda departmanlar arası iş birliğini sağlamak, bütçeye göre idari plan ve raporlar hazırlamak, direktörün görevleri arasında yer alır.
Karar verme; planlama, örgütleme, yürütme, ve kontrol fonksiyonlarının esasını oluşturmaktadır.
Yönetim Kademeleri
alt,orta ve üst kademe yönetimi olmak üzere üç başlık altında toplanır. uzmanlaşmış bir iş yaparken (finans,muhasebe,personel),genel yöneticiler birden fazla bölümü yöneten kişilerdir.
Orta kademe yönetici nedir sorusu şöyle cevaplanabilir; kurumsal işletmelerde üst yönetim ile personel arasında görev yapan kişidir. Bu kişi, çalıştığı işletmelerde farklı unvanlara sahip olabilir. Müdür, şef, uzman, mühendis, yönetici gibi unvanlar ile görev yapabilir.
Örgütlerde genel olarak yönetim kademeleri üst kademe yönetim, orta kademe yönetim ve alt kademe yönetim olmak üzere üç gruba ayrılır.
Yönetim Düzeylerine Bağlı Olarak Yöneticiler
Organizasyonun yatay farklılığı dikkate alınarak yöneticiler sorumlu oldukları faaliyet alanına (scope) göre fonksiyonel yöneticiler ve genel yöneticiler olmak üzere iki gruba ayrılır (Helleriegel vd., 1999:8).
İlk kademe yöneticiler (İKY), çalışanların gözünde şirketi temsil ederler. Bu nedenle İKY için sadece iyi teknik bilgiye sahip olmak yeterli değildir. Onlardan ustalık yanında yüksek liderlik ve iletişim becerileri göstermeleri de beklenir ve bu mümkündür.
Direktör, şirketlerin bir ya da birden fazla departmanının başında bulunup sevk ve idaresini yürüten kişidir. Direktörler, kamu kurum ve kuruluşları ile özel şirketlerin bünyesinde çalışabilir.
Genel Müdür Yardımcısı, bir şirketin yönetim kurulunun üyesi olarak, Genel Müdürün görevlerini desteklemek ve yerine getirmek için sorumludur. Genel Müdür Yardımcısı, stratejik planların geliştirilmesinde, çalışanların eğitiminde ve çalışanların motivasyonunda önemli bir rol oynar.
Genel müdürlük, üst kurum ve yönetim bakımından İçişleri Bakanlığı'na bağlıdır. Kurumun yapılanması iki şekilde olmuştur. Birincisi Merkez Teşkilatı ve ikincisi ise Taşra Teşkilatı'dır. Merkez Teşkilatı, Daire Başkanlıkları şeklinde yapılanmıştır.
Genel Müdür Ne Kadar Maaş Alır? Genel Müdür olarak çalışan kişinin maaşı deneyim süresi, firma, yapılan işin kapsamı gibi birçok kritere göre değişmektedir. Genel Müdür maaşı 2023 verilerine göre ortalama 76.600 TL civarındadır.
Genel müdür, yönetim kurulunca atanır, tamamlayıcı bir şekilde yönetim kurulunun görev ve sorumluluklarını yerine getirir ve şirket performansı hakkında raporlar hazırlar. Genel müdürlerin görev süreleri 'belirsiz' olup, yönetim kurulunca her an çıkarılabilir.
Genel anlamda CEO olmak için belirli bir bölümden mezun olma gerekliliği olmasa bile, yapması gereken görevler ve sahip olacağı yetkinlikler sebebiyle, işletme, ekonomi, finans gibi bölümlerden mezun olmak CEO olma konusunda büyük avantaj sağlar.
Kelime anlam, Türkçe de baş yönetici olarak geçer. CEO olmak için belirli bir bölümden eğitim alma şartı yoktur. Bunun sebebi farklı alanlarda görev yapan tüm şirketlerde CEO ihtiyacının olmasıdır. Ancak genel olarak İşletme Bölümü ve İktisat Bölümü mezunları CEO için daha uygun olmaktadır.
Türkiye'de üst düzey yöneticilerin maaşları ortalama 50.000 TL ile 170.000 TL arasında değişebilir. Ancak, daha büyük şirketlerde çalışan ve daha fazla sorumluluk alan yöneticilerin maaşları bu aralığın üst sınırına yakın olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri