TEKNE. Bağlama çalarken kucağa oturtulan bölüme tekne diyebiliriz. Armut şeklinde olan bu bölüm aslında bağlamanın ana bölümüdür. Bağlama teknelerinin oyma ve yaprak olmak üzere iki yapılış biçimi vardır.
Yaygın olarak kullanılan telleme sistemine örnek vermek gerekirse; alt tarafta iki adet ve bir adet ince bam tel, orta kısımda ise iki adet tel, en üst kısımda ise bir adet kalın bam teli yer alır. Bu telleme sistemi genel olarak 39 – 42 tekne aralığı kapsamında kullanılır.
ardıç ağacından müteşekkil 31 perdeli ve 46 tekne ölçüsünde olanına sahip olduğum bağlama. ters telleme ile orhan gencebay tınısı, normal tel düzeni ile neşet ertaş tınısı yakalamak kolay oluyor. ağır abi sazıdır, yürekler yakar.
Kısa sap bağlama, uzun sap bağlamanın üç perde eksiğidir. Kısa sap bağlamanın tel boyu hesaplanırken, uzun sap bağlamanın ilk üç perde eksiği kısa sap bağlamanın tel boyunu verir. Altın orana göre 'do' notasına akort edilebilen kısa sap bağlamanın form boyu 41 cm.'dir.
İlgili 45 soru bulundu
Gemi ve su aracının baş tarafında pruvadan itibaren ileriye doğru uzatılan, tekne güvertesinin dışına çıkan uzantıların olması halinde tam boy ölçüsü alınırken bu uzantılar dikkate alınmaz. Gemi ve su aracının baş bodoslaması küpeşte şeklinde tasarımlanmış ise tam boy küpeştenin en ucundan alınır.
Boyu, derinlik ortası seviyesinde ve enin ortasından; eni, derinlik ortası seviyesinde ve boyun ortasından; derinliği ise en ve boyun ortasından ölçülerek tespit edilir. Üst yapılar deniz ve hava koşularından korumalı, sabit ve kapalı ise gros tonilatoya dahil edilmelidir.
Bağlamanın ses sahası 2,5 oktav (Do-Re-Mi-Fa-Sol-La-Si) olup, ses tablosu üzerine yapıştırılan ilave perdeler ile ses sahası 3 oktava kadarda çıkartılabilir.
Gene cura sazında 7- 16 perde olurken bozuk sazının 15-18 perdesi vardır. Bağlama ailesinin temel sazı olan bağlamanın ise 17 ile 24 arasında değişen perde sayısı ve komalı sisteme göre ara perdeleri mevcuttur. Perdelerin sayısını belirleyen temel unsur, tel boyudur.
Kısa sap bağlamamızda genelde 19 perde, 7 burgu (dolayısı ile 7 tel) mevcut. Boş ta, perdeye basmadan 1.tel re ,2.tel sol 3.tel la notasıdır.. 1-)Bağlama üzerindeki ilk 7 daha sonra ilk 10 nota yerlerini bilmeliyiz.
Kısa Sap Bağlama Özellikleri:
Bağlama Düzeni ile çalınır. Tüm yöreleri ve müzik türlerini icra etme olanağı kısıtlıdır. Perde darlığından dolayı kapo kullanılması ihtiyacı doğabilir. Çalınması uzun sap bağlamaya göre daha kolaydır.
Cura: Bağlama ailesinin en küçük sazıdır. Yurdumuzun her yöresinde rastladığımız cura değişik isimlerle anılmaktadır. Dede sazı, parmak vura, üç telli cura gibi. Divan, bağlama tambura sazlarıyla birlikte icrada bağlama curası, tanbura curası gibi isimler alır.
Kısa Sap Saz: Gövde boyu kısadır ve genellikle tekne kısmı da daha küçüktür. Bu, sazın genel olarak daha kompakt ve hafif olmasını sağlar. Uzun Sap Saz: Gövde boyu daha uzundur ve genellikle tekne kısmı da daha geniş ve büyüktür. Bu da sazın genel olarak daha büyük ve ağır olmasına neden olur.
En başarılı sonuç veren ladin, maun, kestane, ardıç ve dut ağaçlarıdır.
Eğer enstrümanınızda ustalaşmak istiyorsanız bağlama öğrenme süresi 7 ile 9 aya kadar çıkabilir. Ancak enstrümanınızı hobi düzeyinde çalmak ve boş vakitlerinizi değerlendirmek istiyorsanız yaklaşık 5 aylık bir bağlama eğitimi bağlamanızla sevdiğiniz şarkıları icra edebilmeniz için yeterli olacaktır.
Yeni başlayanlar için en ideal bağlama kısa saptır. Kısa saplı bağlama, uzun saplı bağlamaya göre dört perde eksiktir. Bundan dolayı sap boyutu kısadır. Uzun saplı bağlamaların perdelerinden iki tanesinin çıkarımı ile kısa sap elde edilir.
Uzun sap bağlamaya ise 0.18 mm kalınlığında kısa sap teli takarsanız zayıf ve cızırtılı bir ses çıkar. Bu bakımdan, uzun sap bağlama kullanıyorsanız daha tok sesler veren uzun sap bağlama tellerini tercih etmelisiniz. Uzun sap bağlamada kısa sap bağlama teli kullanmak seslerin düşmesine yol açar.
1: Sazda Sap Atması: Sazda sapın attığını tellerin sap üzerinde çok yükselmiş olmasından anlarız. Sap ya öne doğru eğilir yada arkaya doğru eğilir.
"bağ kilidi" , ya da "topuk kilidi" olarak adlandırılan bir bağlama sistemi için kullanılan bu ekstra deliğin, koşu sırasında topuğumuzu ayakkabı içerisinde sabit tutmak ve kaymasını engellemek gibi önemli bir görevi var.
En yaygın şekilde kullanıldığı yer Anadolu'dur. Bağlama telli çalgıların atası olarak bilinen kopuzun bir türüdür. Anadolu'da geleneksel Türk müziği kültürü ile biçimlenmiş ve özellikle halk aşıkları arasında uygulanan usta çırak ilişkisi ve kulaktan duyma yoluyla saz öğrenme ile günümüze kadar ulaşmıştır.
Elektro saz çalmak, klasik olanlara göre daha kolaydır. Çünkü elektro sazda parmaklarınızı 7 tel üzerinde değil 4 tel üzerinde gezdirerek tüm notaları çalabilirsiniz. Geniş ses perdeleri arasında dolaşabilen bu sazın telleri, altında veya üstünde yer alan telin sesine göre akort edilir.
Zeynel Abidin Cümbüş - Vikipedi.
15. Tekne ismi (özel teknelerin baş omuzluklarına tekne adı, kıç tarafa uygun bir yere de tekne adı ve kayıt limanı yazılır. Harflerin boyu 10 cm.den küçük olamaz.)
Tam boy (LOA), bir deniz aracının en baştaki ve en kıçtaki kısımları arasındaki azamî yatay uzunluktur.
Knot (Türkçesi “düğüm”) denizcilikte ve havacılıkta kullanılan bir hız birimi. 1 knot 1 saatte kaydedilen 1 deniz miline yani 1852 metreye eşittir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri