Bağlandığı yerde otlamak DEYİMİ AÇIKLAMASI Yerinde saymak, hiçbir ilerleme göstermemek.
Sözcük öbeği olan bu deyimlerin aksine bir de cümle halindeki deyimler vardır. Cümle halindeki deyimler atasözleriyle benzerdir ancak atasözlerinin aksine öğüt vermezler. Deyimler, atasözleri ve birleşik fiiller, dildeki anlatımı kuvvetlendiren sözlerdir. Bu sözlerden biri de Cendereye sokmak şeklindedir.
Herhangi bir sebepten dolayı yaşanan üzgünlük, kırgınlık ya da hayal kırıklığı karşısında konuşmamak ağzını bıçak açmamak deyimidir.
Cendere, bir şeyi sıkmak, ezmek gibi işlerde kullanılan düzenek. Mecaz anlamda manevi baskı.
Cendere Köprüsü, Adıyaman'da Cendere çayı üzerinde yer alan ve dünyanın hâlen kullanılmakta olan en eski köprülerinden biri olarak anılan tarihi köprü. Adıyaman'a 55 km mesafede, bugün Eskikale olarak bilinen bir antik yerleşim bölgesinde bulunmaktadır.
İlgili 18 soru bulundu
Deyim. [1] Baskı altında tutmak, çok sıkıştırmak.
Türk Dil Kurumu sözlüklerine bakarsanız başlıktaki sözcüğün hem bir isim, yani "bir şeyleri baskılamak ve ezmek amacıyla kullanılan bir alet-gereç" olduğunu hem de "ezici bir baskı altında kalmak" durumunu anlatın bir tür sıfat olduğunu görürsünüz. "Cenderede kalmak, cendereye girmek" sıkça kullandığımız tabirlerdir.
Ağzından bal damlamak deyimi çok tatlı, çok güzel ve insanın içine okşayan cümleler kurmak anlamına gelir. Bu durum aynı zamanda karşılıklı olarak da gerçekleştirilebilir. Karşı tarafı etkileyecek kadar güzel cümleler kurmak ağzından bal damlamak deyimi ile beraber kullanılır.
birini kızdırmayacak veya ürkütmeyecek biçimde uysalca davranmak, alışkanlıklarına, isteklerine uygun davranışlarda bulunmak.
“dilinde tüy bitmek” deyimi, tekrar tekrar söylemekten usanmak, bıkmak anlamına gelir.
Bir kavramı, olayı ya da durumu daha etkileyici bir şekilde anlatmak adına minimum iki kelimenin bir araya gelmesi ile beraber oluşan ve çoğu kez gerçek manadan uzaklaşarak, kendine has anlam kazanan sözcük gruplarına deyim denmektedir.
[1] Baskı altında tutmak, çok sıkıştırmak.
Türk Dil Kurumu sözlüklerine bakarsanız başlıktaki sözcüğün hem bir isim, yani "bir şeyleri baskılamak ve ezmek amacıyla kullanılan bir alet-gereç" olduğunu hem de "ezici bir baskı altında kalmak" durumunu anlatın bir tür sıfat olduğunu görürsünüz. "Cenderede kalmak, cendereye girmek" sıkça kullandığımız tabirlerdir.
Korktuğu başına gelmek deyimi de Türkçede yaygın olarak kullanılan deyimlerden birisi durumundadır.
Dut yemiş bülbüle dönmek DEYİMİ AÇIKLAMASI
Susmak; konuşkanlığını, sevincini, neşesini yitirmek; sesi çıkmaz olmak.
Çok titizlik göstermek. 2. En küçük ayrıntısına değin titizlikle incelemek.” (Püsküllüoğlu 1998: 549), “Bir işi yaparken aşırı titizlik göstermek” (Demiray 1994: 481) anlamları verilmiştir.
Deyim. [1] Birinin yanlışlarını, kusurlarını hoşgörü ile karşılamak.
15. yüzyılda literatüre giren hengame kelimesi, dilimize Farsçadan geçmiştir. Hengamenin sözlük anlamı yüksek ses ve gürültüdür. İçinden çıkılması imkansızmış gibi görünen karmaşık durumları anlatmak için de aynı sözcük kullanılır. Kelimenin ikinci anlamı ise zamandır.
İnsanlardan uzak durmayı tercih eden ve yalnız başına yaşamayı seven kişiler için bu kelime kullanılır. Arapça kökenli bir kelime olarak Türkçede uzun yıllardır yer alan sözcükler arasında bulunuyor. Özellikle münzevi hayat ya da münzevi yaşam gibi kelime grupları üzerinden sıkça kullanılır.
başından vazgeçmek, ölümü göze almak.
Cenge gitmek, cenge çıkmak anlamı nedir? Cenge gitmek kelimesinin anlamları arasında; çok ileri gitmek, aşırı davranmak yer alabilir. Deyimin kısaca anlamı, açıklaması ve örnek cümleleri: Savaşa çıkmak. "Osmanlı sık sık cenge çıkmış."
Alaşağı Etmek Deyiminin Anlamı (TDK)
Anlamı: Birini görevinden uzaklaştırmak, güçlüyken güçsüz duruma düşürmek ve yeniden eski gücüne kavuşmasına engel olmak.
Cömert, eli bol, vermekten kaçınmayan.“Gani gönüllü insanlara artık günümüzde pek rastlanmıyor.”
İnziva, kişinin insan içine çıkmadan, topluma karışmama isteğiyle bulunduğu ortamı terk edip tek başına yaşaması anlamına gelmektedir. Bunun, kişiye bir başkası tarafından yaptırılması ise tecrittir.
Müellif kelimesi anlam olarak, herhangi bir konu hakkında belli bir yeterliliğe sahip olan kimselerin yazı yazmasıdır. Türk Dil Kurumuna göre müellif kelimesi, herhangi bir edebi eseri ortaya koyan, yazar kimse olarak açıklanmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri