Bağlanma Bozukluğu bebeğin sevgi, ilgi, bakım, beslenme ve uyaran alma gibi gereksinimlerinin karşılanmaması durumunda; Bebek ve çocukların ilgi ve sevgiyi nasıl ifade edeceklerini öğrenememeleri sonucu uygunsuz toplumsal ilişki kurmaları ile karakterize bir bozukluktur.
Ketlenmiş Bağlanma Bozukluğu
Yabancıların yanında olmaktan korku duyarlar. Yaşlarına uygun bir şekilde çevreleri ile ilgilenmezler. Yapışkan ve bağımlı olarak tanımlanırlar. Bu sorunu yaşayan bir grup çocuğun, temel bakım veren kişinin(anne) yanında aşırı itaatkar ve kaygılı oldukları gözlenmiştir.
Kişinin ilişki kurma biçimlerinde kendini gösteren ve ilişkilerini olumsuz etkileyen, kişilerin duygusal açıdan sorun yaşamasına neden olan duygu / davranış sorunlarıdır. Bir başka açıdan; Kişilerin ilişkilerinde, bir yandan bağlanmaya ihtiyaç duyarken diğer yandan bundan duyduğu korku arasına sıkışmasıdır.
Kişiyi bağlanmaya iten en önemli sebep ruhen tatminsizliktir. Hayata ilk bağlılık anneyle başlar. Eğer anneyle yeterli fizyolojik ya da psikolojik bağlılık sağlanmazsa yaşanılamayan bu duygu boşluk halini alır ve bağımlılıkla doldurulmaya çalışılır.
Dr. Nevzat Tarhan, bağlanmanın insanın temel duygusal ihtiyaçlarından biri olduğuna dikkat çekiyor. Bu ihtiyacın kişiyi diğer insanlarla iş birliği yapmaya ittiğini ifade eden Tarhan, bu duygunun kişide olmaması halinde o kişinin işbirliği yapamayacağını ve tek başına kalacağını vurguluyor.
İlgili 35 soru bulundu
Bağlanma teorisi veya bağlanma kuramı (İngilizce: attachment theory), psikolojide bireyin, başka bir kişiden yakınlık bekleme eğilimi ve bu kişi yanında olduğunda bireyin kendisini güvende hissetmesidir.
Bağlanma korkusu bazen özgürlüğünü yitirme ve bir daha ayrılamama korkularından da kaynaklanır. Sorumluluktan kaçınan bu kişiler bağımlı karakterdedirler. Bağımlı bireyler reddedilme, terk edilme korkuları yüzünden ilişkiyle ilgili risk almak istemezler.
Bağlanmak, bir kişiyle/nesneyle bir bağ kurmak, içten yakın bir duygu hissetmek ve onun yokluğunda onu aramaktır aslında. Bağlanma gerçekleştiği zaman artık o kişi (ya da daha farklı bir şey de olabilir) bizim için hayatımızda olmadığında yokluğunu hissettiğimiz; yerini başka bir şeyle dolduramadığımızdır.
Erken çocukluk döneminde bakım veren kişi ile ilişkide kurulan bağlanma stili, gelecekte romantik partnerlerle ve yakın arkadaşlarla kurulan ilişki biçimlerini etkileyebilir. Bağlanma biçimlerinin etki düzeyi ise kişinin sahip olduğu bireysel özelliklere ve deneyimlediği ilişkilere göre değişkenlik gösterebilir.
Kaygılı Bağlanma
Kaygılı bağlanmaya sahip olan kişinin, romantik ilişki içinde olduğu kişiyle yakın ilişki içerisinde olmaktan rahatsızlık duyduğu; birlikte olduğu kişinin ilişkiyi sürdürmek istemediğini, kendisini sevmediğini düşündüğü ve duygusal olarak iniş ve çıkışlara sahip olduğu bildirilmiştir.
Sağlıksız bağlanma ciddi bir ruh sağlığı problemidir, yaşanan kötü ilişkinin sonunda kişiye anksiyete, gerginlik, güvensizlik, keyifsizlik, mutsuzluk gibi bir çok rahatsızlık getirir. Çözülmesi gereken, temelindeki buz dağının altındaki sebepler bulunup mutlaka çalışılması gereken ciddi bir problemdir.
Dağınık Bağlanma:
Duygusal olarak kapalıdırlar. Kendilerini yaralı ve değersiz bulurlar. Genellikle kızgın ve öfkeli olurlar. Anne veya babaları duygusal veya fiziksel olarak şiddet kullanmış olabilir.
Tedavi yaklaşımları
Çocuğun ve bakım verenine aynı anda psikoterapi uygulanmalıdır. Çocuk ve aile arasındaki bağları güçlendirmek temel hedeftir. İlgi, destek, sevgi ve bakımın sürekliliği sağlanmalıdır.
İlişkilerde bağlanma korkusu yaşayan erkeklerin en belirgin özellikleri, yakınlık ve duygusal temas kurabilme noktasında yetersiz bir tutum sergilemeleridir. Bu adamlar sekse ve fiziksel yakınlığa çok meyilli olabilirler ya da tam tersi yanınızda olup bir köşede size günlerce dokunmadan durabilirler.
insanların başkalarıyla bağ kurmakta güçlük çektikleri psikiyatrik bir durumdur. Genellikle erken çocukluk çağı travmasının bir sonucudur. Erken duygusal bağlar kuramamak, bir çocuğun duygusal olarak başkalarıyla ilişki kurmayı bırakmasına ve davranış sorunları geliştirmesine neden olabilir.
Bağımlılık zarar verici sonuçları olsa bile bir nesneyi kontrol edilemez bir şekilde arzulamak, aramak ve o nesneye patolojik bir şekilde bağlanmaktır. Bu yüzden bağımlılığı bir bağlanma bozukluğu olarak nitelendiren pek çok araştırmacı vardır (Reading, 2002).
Aşk bencil değildir; bağlanmak ise ben merkezcidir.
Aşık olduğunuzda, hayatınızın merkezinde o vardır. Hayatınızda ilk kez birinin ihtiyaçları sizinkilerden önce gelir. Birine bağlandığınızda ise, karşınızdaki kişinin her zaman yanınızda olmasını beklersiniz.
Kaygılı bağlanma stiline sahip kişiler ilişkilerinde şu davranışları gösterebilirler: Sürekli olarak ilişkileri hakkında düşünmek ve haberdar olmaya çalışmak. Partnerlerine mümkün olduğunca hatta gerekenden fazla duygusal ve fiziksel olarak yakın olmaya çalışmak.
Kaygılı Bağlanma
Kaygılı bağlanan kişiler, partnerlerinden yüksek düzeyde yakınlık, onay ve ilgi bekleme eğilimindedir. Onaylanmama ve reddedilmeye karşı önemli ölçüde duygusallık, endişe ve dürtüsellik sergileyebilirler.
Bağlanma Terapisi, ebeveyn ile çocuk arasında geçen yaşam etkileşimlerini sağlamayı ve özellikle ebeveynin çocuğa yönelik duyarlılığını artırmayı ve tepki verme biçimini düzenlemeyi içerir.
Kişi tedavi sonunda sağlıklı ilişkiler kurmaya başlayabilir ve kendini keşfeder. Bağlanma korkusu, kişinin bireysel alanına müdahale olacağı korkusuyla ilişkide bağlanmaktan korkması olarak tanımlanır. İnsanın yapısında ait olma ve bağlanma gibi temel duygular bulunur.
Filofobiden muzdarip olan kişi çoğunlukla çekingen davranır. Duygusal yakınlık duydukları kişiyle aynı ortam içine girildiği zaman huzursuzluk ve panik duygusu hakimdir. Sosyal temastan kaçınma eğilimi mevcuttur. Romantik ilişkiye dair önyargıları vardır.
Kaygılı bir bağlanma stili, çocukluk döneminde anne babanın fiziksel veya duygusal olarak var olduğu ve sonra birdenbire yokluğunda ortaya çıkar. Bir kişi çocukken yeterli duygusal tepki almazsa, yetişkinlikte güvenilirliğe şüpheyle yaklaşmasına neden olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri