Hanefi mezhebine göre az bir necaset namaza mani teşkil etmez. Bu bakımdan namaza mani olmayacak kadar bir necaset bulaşmışsa, taharet alınmadan da abdest alınıp namaz kılınabilir.
Osurmak (yellenmek) abdest bozar mı sorusu internette sıkça aratılıyor. Fetvalara göre, yellenmek veya osurmak tuvalette yapılan şeylerden biri kabul ediliği için abdest bozulur ve yeniden abdest almak gerekir.
Bu durumda namaz vakti girdiği zaman her namaz için abdest almanız ve bu abdestle namaz kılmanız gerekir. Bu gazlar, abdest alırken veya namaz kılarken çıksa bile, sizin abdest veya namazınıza bir zararı yoktur.
İyice sıvazlayıp, peçete ile kurulayın ve kalkın. Büyük abdest bozmadı iseniz su ile taharetiniz de gerekmez, kirlilik varsa temizlersiniz.
25. Mesele: Namaz için ve küçük hadesten taharetin şart olduğu her ibadet için abdest almak vaciptir.
İlgili 40 soru bulundu
Taharet iki çeşittir; hadesten taharet, necasetten taharet. “Hadesten taharet”, namaz kılmaya engel olan abdestsizlik ve cünüplüğü kaldırmaktır. Yani abdesti olmayan kimsenin abdest alması ve cünüp olanın da gusletmesi, demektir.
Özür sahibi kimsenin abdesti özür hâli dışında abdesti bozan diğer şeylerle bozulur (Kâsânî, Bedâî', 1/28). Mesela idrarını tutamayan ve bu sebeple özür sahibi sayılan kimsenin, burnunun kanamasıyla veya yellenmesiyle abdesti bozulur.
Bağırsak gazının en sık sebebi yutulan havadır. Hızlı yemek yemek, içecekleri kamış kullanarak içmek, sakız çiğnemek, şeker emmek, sigara içmek ve gevşek takma diş kullanmak hava yutmayı kolaylaştırır. Geğirti ile midede biriken aşırı gaz, yemek borusuna oradan da ağız yoluyla geri atılması ile oluşur.
Anlattığınız kadarıyla sözü edilen gaz abdest bozucu nitelikte değildir. Makattan ses veya koku gelmedikçe, baloncuk şeklindeki gaza itibar etmeyin.
Hayır, yelin çıkmasını önlemek için kişinin kendini sıkmasıyla abdest bozulmaz.
Vatandaşların “dini” sorularını yanıtlayan Diyanet İşleri Başkanlığı, yazı malzemesi olduğu için kâğıdın temizlik malzemesi olarak kullanılmasının uygun görülmediğine işaret ederken, günümüzde tuvalet kâğıtlarının, temizlik için üretildiğinden, bunların temizlik amacıyla kullanılmalarında bir sakınca olmadığını ...
Şâyet özür hâli söz konusu değilse idrar sızıntısı olması durumunda abdest geçerli olmaz. Bunun için de idrarın vücuttan iyice çıkmasını beklemek, bu amaçla biraz hareket etmek, yürümek veya öksürmek gerekir (İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, 1, 344-345).
Taharet alırken her zaman dikkat etmeniz gereken ilk husus, temizliği önden arkaya doğru yapmanız gerektiği. Bu işlem uygulanırken kesinlikle eller doğrudan cilde temas etmemeli, işlem kuru ve temiz bir peçete yardımıyla yapılmalı. Ardından taharet musluğu açılmalı ve bölge sadece fışkıran su yardımıyla temizlenmeli.
Her abdestten önce taharet almak şart değildir. Tuvalet ihtiyacı görüldükten sonra taharet alınır. Namazın farzlarından birisi de necasetten taharettir. Yani bedenimizde veya elbisemizde bulunan necasetin giderilip o şekilde namaza durulması gerekir.
Vücut, elbise veya ibadet yerinin dinen pis sayılan maddelerden temizlenmesi. Buna “necâsetten tahâret, hissî (maddî) necâsetten tahâret, tahâret-i hakīkiyye” denir.
"Bu durum, abdesti bozmaz.
"Sizden biriniz hadeste bulunacak olursa, abdest alıncaya kadar Allah onun namazını kabul etmez.” Yellenmenin abdesti bozmasının hikmeti ise, bunun necis olduğundan değil, necaset yerinden kopup geldiği içindir. Çünkü necasetin olduğu yerden gelmektedir.
CEVAP: Eğer böyle yan tarafa uzanırsanız ya da sırtınızı bir yere dayarsanız abdestiniz bozulur. Ama diyelim ki bağdaş kuruyorsunuz ve hafif uykuya dalıyorsanız bu durumda abdest bozulmaz. Abdesti burada bozan uykudan çok kişinin gaz çıkarma ihtimalidir.
Çoğu insan günde yaklaşık 1 ila 4 litre gaz üretir ve günde yaklaşık 14 kez gaz çıkarır. Gaz karbondioksit, oksijen, nitrojen, hidrojen ve metan gibi çoğu kokusuz buharlardan oluşur.
Gaz çıkarmanızı tetikleyen yiyeceklerin tüketimini sınırlandırın. Bu yiyecekler genellikle; karnabahar, kuru fasulye, brokoli, enginar, lahana, mercimek ve kuşkonmazdır. Bu yiyecekler aslında, sağlığımız için oldukça değerli yiyeceklerdir ancak gaz çıkarma probleminiz çoksa, tüketimini sınırlandırabilirsiniz.
Bir kimse abdest aldığından emin olduğu hâlde, abdestini bozup bozmadığı konusunda şüpheye düşerse, o kimse abdestli sayılır. Öte yandan abdestini bozduğunu bildiği hâlde, sonradan abdest alıp almadığından şüphe eden kimse ise abdestsiz sayılır.
Değerli kardeşimiz, İster Hanefi ister Şafi olsun, abdest aldığını kesin olarak bilen, ancak aldıktan sonra hades (abdestsizlik) halinin meydana gelip gelmediği hususunda şüpheye düşen kişinin, bu şüpheden dolayı abdesti bozulmaz ve abdesti var demektir.
Gusül, abdesti de içerdiğinden abdesti bozacak bir durum meydana gelmedikçe daha sonra ayrıca abdest almaya gerek yoktur.
Bu idrarda birkaç damla kadardır. Dolayısıyle elbiseye veya bedene değmesinden dolayı namaza engel teşkil etmez. Elbette idrar damlayan yeri yıkamak veya kağıt kullanarak damlayı elbiseye bulaştırmamak daha güzeldir. Ama idrar damladı diye namazı terk etmek, hiç doğru değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri