*Genetik olarak yatkınsanız ebeveyniniz bebekken ihtiyaçlarınız konusunda hassas ve duyarlıysa güvenli bağlanma, değişken duyarlılığa sahipse kaygılı bağlanma, uzak ve sert bir tavır almışlarsa kaçıngan bağlanma stiline sahip olabilirsiniz. *Bağlanma stilleri karakter özelliği değildir ve yetişkinlikte değişebilir.
Bağlanma stillerini değiştirebilmek için en önemli üç şey konuya ilişkin farkındalığa sahip olmak, değişimi istemek ve bunun için bir adım atmaktır. Psikoterapiye adım atarak bağlanma biçimleriniz ve ilişkileriniz üzerinde çalışabilirsiniz.
Güvenli Bağlanma
Sevilmeme ya da reddedilme korkusu duymadan fikirlerini ve duygularını partnerleri ile kolaylıkla paylaşırlar. Partnerleri ile tartıştıklarında ilişkinin tamamını sorgulamazlar. Çözüm odaklıdırlar. Trip atmazlar, dram yaratmazlar, fazla kıskanç değildirler.
Bağlanma biçimimiz de sevgiyi yaşayış biçimimizi direkt olarak etkiler. Güvenli bağlanan biri için sevgi duymak huzur hissini birlikte getirirken, güvensiz bağlanan birini sevginin düşüncesi bile tehdit altında hissettirebilir. Bu durum, romantik olan veya olmayan ilişkilerimiz için ortak olarak geçerlidir.
Bağlanma örüntüleri Psikolog Mary Ainsworth tarafından güvenli bağlanma, kaygılı bağlanma ve korkulu-kaçıngan olmak üzere üç şekilde belirtilmiştir.
İlgili 27 soru bulundu
Güvenli Bağlanma
Güvenli bağlanan bebekler annelerini (duygusal bağ kurduğu kişiyi) güvenli bir üs olarak kullanırlar. Etrafı rahatça keşfederler. Ondan ayrıldıklarında rahat davranabilir, ya da annenin yokluğuna ağlayabilirler. Anneye, bir yabancıdan daha yakın davranırlar.
Kaygılı Bağlanma
Kaygılı bağlanmaya sahip olan kişinin, romantik ilişki içinde olduğu kişiyle yakın ilişki içerisinde olmaktan rahatsızlık duyduğu; birlikte olduğu kişinin ilişkiyi sürdürmek istemediğini, kendisini sevmediğini düşündüğü ve duygusal olarak iniş ve çıkışlara sahip olduğu bildirilmiştir.
4) Düzensiz Bağlanma
Düzensiz bağlanmaya sahip çocuklar net bir bağlanma davranışı göstermekte eksiktirler. Bakım verene karşı davranış ve tepkileri genellikle kaçınma ve direncin de içinde bulunduğu davranış karışımlarından oluşur.
Saplantılı bağlanma ise çocuğun bakım veren kişinin dikkatini çekebilmek için yüksek sesle ve ısrarla ağlamasının ya da olası ayrılık ve destek kaybına karşı aşırı duyarlı olmasının bakım veren tarafından ödüllendirilmesi ile oluşur.
Partnerine değer verdiğini gösterecek davranışlardan kaçınır, ona ait olduğunu hissettirmek istemez. Zayıflıklarını ve zaaflarını kapamaya çalışır, ona hiçbir şekilde ihtiyacı yokmuş izlenimi vermeye çabalar. Tüm amacı, ilişkiye göründüğü kadar bağlı olmadığını hissettirmektir.
Özellikle 0-2 yaş döneminde anne ile çocuk arasındaki bağın adı güvenli bağlanma olarak geçer. Çocuk kendisini annesinin bir parçası olarak görmeye devam eder ve onu her zaman yanında ister. Annesi yanında iken çocuk mutlu ve huzurludur, annesi yanından uzaklaştığında ya da ayrıldığında kendini tehdit altında hisseder.
Üzerinde durulması gereken bir diğer nokta, çocuklukta güvenli bağlanmanın, daha sonra ciddi yaşam olayları ve duygudurum bozuklukları ile bozulabileceğidir. Bu nedenle bağlanma biçiminin, çocuklukta ve erişkinlikte ayrı ayrı değerlendirilmesi gerektiğini ileri sürenler de vardır.
Bebeğin ya da küçük çocuğun yaşamındaki pek çok alanda bozulma ve gelişim dönemleri ile uygunluk göstermeyen bir sosyal ilişki kurma biçimi ortaya çıkar. Bağlanma Bozukluğu olan çocukların sağlıklı akranlarına göre jest ve mimikleri anlamlandırmada ve empati yapabilmede belirgin güçlükleri vardır.
Güvenli bağlanma için, bebeğin beslenme ihtiyacının annesi tarafından doğru zamanda, sevgiyle ve duygusal odaklanmayla karşılanması yeterlidir. Emzirilemeyen ve biberonla beslenen bir bebekle temeli sevgi olan ve duygusal temas içeren her ilişki, güvenli bağlanma ile sonuçlanır.
Dağınık Bağlanma:
Duygusal olarak kapalıdırlar. Kendilerini yaralı ve değersiz bulurlar. Genellikle kızgın ve öfkeli olurlar. Anne veya babaları duygusal veya fiziksel olarak şiddet kullanmış olabilir.
Kaygılı Bağlanma
Kaygılı bağlanan kişiler, partnerlerinden yüksek düzeyde yakınlık, onay ve ilgi bekleme eğilimindedir. Onaylanmama ve reddedilmeye karşı önemli ölçüde duygusallık, endişe ve dürtüsellik sergileyebilirler.
Sağlıksız bağlanma ciddi bir ruh sağlığı problemidir, yaşanan kötü ilişkinin sonunda kişiye anksiyete, gerginlik, güvensizlik, keyifsizlik, mutsuzluk gibi bir çok rahatsızlık getirir. Çözülmesi gereken, temelindeki buz dağının altındaki sebepler bulunup mutlaka çalışılması gereken ciddi bir problemdir.
– Dağınık Bağlanma Nedir
Bebeğin ihtiyaçlarını anlamaz. Bebek için bakım veren, bebeğin yakınlık kurmak istediği ama bir o kadar da güven ilişkisi sağlayamadığı biridir. Bakım veren kişi, ortamdan ayrılınca bebek huzursuzlanır ancak geri geldiğinde ya sakinleşemez ya da sarılır.
Kaçıngan bağlanma, bir bireyin yakın ilişkilerden kaçınma eğiliminde olduğu bir bağlanma stili olarak tanımlanır. Bu bağlanma tarzına sahip olan bireyler genellikle diğerlerine güvenmekte zorlanır ve duygusal yakınlık kurmakta zorluk çekerler. Kaçıngan bağlanma stili genellikle erken yaşam deneyimlerine dayanır.
Güvenli Bağlanan Çocukların Özellikleri
Ailesi dışında olan ortamlarda sağlıklı ilişki kurulduktan sonra kendini güvende hisseder. Korktuğu zaman ailesi tarafından rahatlatılmak ister. Ailenin olumlu duygularla karşılık verişini memnuniyetle karşılar. Ailesini yabancılara tercih eder.
7-24.aylarda bağlanma netleşir. Artık bebek ilgisini, tüm ihtiyaçlarını karşılayan kişiye yöneltir. Bu kişiye “birincil bakımveren” denir. Bebek ve birincil bakımveren arasındaki ilişki, bebeğin diğer insanlarla olan ilişkisinden farklıdır.
insanların başkalarıyla bağ kurmakta güçlük çektikleri psikiyatrik bir durumdur. Genellikle erken çocukluk çağı travmasının bir sonucudur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri