1) Bağlayıcı Menşe Bilgisi, kişinin yazılı talebi üzerine Gümrük ve Ticaret Bakanlığı (Gümrükler Genel Müdürlüğü) tarafından verilen ve eşyanın tercihli veya tercihli olmayan menşeinin tespitine ilişkin idari karardır.BMB, gümrük idarelerini hak sahibine karşı yalnızca eşyanın menşeinin belirlenmesi konusunda ve ...
Bağlayıcı menşe belgesi almak isteyen kimselerin bu belge için başvuru yapması gerekir. Kişiye özel bir idari karar olarak değerlendirilen bu belgenin başvurusu için bir form doldurup gümrük ve ticaret bölge müdürlüklerine formu ibraz etmek gerekir.
MADDE 4 – (1) BTB, eşyanın Gümrük Tarife Cetvelinde sınıflandırılmasına ilişkin olarak, kişinin yazılı veya elektronik talebi üzerine Bakanlık (Gümrükler Genel Müdürlüğü) veya Bakanlık tarafından yetkilendirilmiş Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüklerince verilen idari karardır.
T.C. GÜMRÜKLERİ- BAĞLAYICI MENŞE BİLGİSİ
Bu BMB, 4458 Sayılı Gümrük Kanununun 9 uncu maddesinin 4 ve 6 ncı fıkra hükümleri saklı kalmak koşuluyla 4 no.lu kutuda belirtilen tarihten itibaren 3 yıl geçerlidir.
Ticaret işlemlerine konu olan eşyanın sınıflandırılması ve tarife cetvelindeki yerinin tespiti için yükümlülerin Ticaret ve Bölge Müdürlüklerine yapmış olduğu başvurularının değerlendirilmesi ve uygun bulunması sonucunda bağlayıcı tarife bilgisi (BTB) verilir.
İlgili 16 soru bulundu
MADDE 29 – (1) Bağlayıcı Menşe Bilgisi, kişinin yazılı talebi üzerine Müsteşarlık (Gümrükler Genel Müdürlüğü) tarafından verilen ve eşyanın tercihli veya tercihli olmayan menşeinin tespitine ilişkin idari karardır.
- Türkiye sınırları içinde bağlayıcıdır. - BTB verilme usul ve esasları Ticaret Bakanlığı tarafından belirlenir. - BTB, verildiği tarihten itibaren tüm gümrük idarelerinde 6 yıl boyunca geçerlidir. - BTB, gümrük idaresinin internet ve intranet sayfalarından ulaşılabilir niteliktedir.
Özel Menşe Şahadetnamelerinin mal sevkiyatının gerçekleşmesinden sonra da düzenlenmesi mümkündür. Onay işlemi yapılmış Özel Menşe Şahadetnamesinin kayıp veya tahrip olduğu durumlarda ise yeni bir belge düzenlenerek onaylanır.
Bir ürünün menşe statüsü belirlenirken ilk önce o ürünün “tamamen bir ülkede elde edilen” bir ürün olup olmadığına bakılır. Eğer ürün “tamamen bir ülkede elde edilen” ürün tanımını karşılıyor ise o ülke menşeli olarak kabul edilir.
BTB'nin başlıca yararı, ithal edilecek eşyanın doğru tarife kodu hakkında kesinliği temin etmesidir. Buna ek olarak, BTB, alan kişiye doğru tarife sınıflandırmasına göre yasal yükümlülükleriyle ilgili bilgiyi sağlar ve mükellefin vergiyle ilgili haklarının ve sorumluluklarının önceden bilinir olmasını temin eder.
+ Bağlayıcı tarife bilgisinden sadece hak sahibi yararlanabilir. Bağlayıcı Tarife Bilgisi veriliş tarihinden itibaren 6 yıl geçerlidir.
DTÖ üyesi ülkelerin DTÖ'ye konsolide taviz listesinde yer verdikleri tarife oranları “bağlı oranlar (bound rates)” olarak adlandırılmakta; söz konusu vergi oranları ithalatta uygulanabilecek azami vergi düzeyini temsil etmektedir.
Menşe Belgesi Nasıl Alınır? Türkiye sınırları içerisinde menşe belgesi almak için, bu belgenin gerekli yerlerden temin edilmesi ve onaylanması gerekiyor. Menşe belgesi formu, ilgili ticaret ve sanayi odalarından temin edilebiliyor.
Cevap: İhracatta menşe şahadetnamesi düzenlenmesi mecburi değildir, ithalatçı ülkenin o eşya için menşe şahadetnamesi araması halinde düzenlenir.
Menşe Şahadetnamesi, gönderdiğiniz ürünün nerede yetiştirildiğini, üretildiğini veya imal edildiğini belirten bir belgedir. Gönderilen ürünlerin bir ülkeye girebileceğini ve potansiyel olarak muafiyet veya vergi indirimi için uygun olabileceğini doğrulamak gerekir.
Odaların düzenlediği iki tür Menşe Şahadetnamesi vardır. Bunlar tercihli olmayan ve tercihli menşedir.
Tercihli olmayan ve tercihli olmak üzere iki tür menşe kuralı söz konusudur.
Bir malın menşeinin belirlenip belgelendirilmesinde kullanılan Menşe Şahadetnamesi zorunlu olmayıp, ithalatçı firmanın isteği üzerine düzenlenir. Bu belge 1 (bir) orijinal, 2 (iki) kopya, 1 (bir) başvuru formu olmak üzere 4 nüshadan oluşmaktadır. 1 (bir) kopya ve başvuru formu Oda'da kalır.
Menşe Beyanı: (1) Bir menşe beyanı; a) İthal edilen eşyanın Anlaşma çerçevesinde tercihli tarife için gerekli koşulları karşıladığını açıkça beyan eden ihracatçının kendisi tarafından, EK-4'te belirlenen biçimde yazılı olarak yapılır.
Eşyanın tercihli menşeini ispatlamaya yarayan menşe belgeleri: Türkiye ile bir tercihli ticaret anlaşması imzalamış olan bir ülke arasında, malın menşeine göre belirlenen tercihli tarife uygulamaları kapsamına giren bir eşyanın ticareti yapılırken, ihracatçı ülkede düzenlenen belgelerdir.
Bağlayıcı tarife bilgisi veriliş tarihinden itibaren altı yıl; bağlayıcı menşe bilgisi veriliş tarihinden itibaren üç yıl geçerlidir.
n) Türk Gümrük Tarife Cetveli: Eşyanın cins ve niteliklerine göre sistematik bir şekilde numaralandırılarak sınıflandırıldığı ve 474 sayılı Gümrük Giriş Tarife Cetveli Hakkında Kanunda yer alan gümrük vergisi oranlarının gösterildiği Bakanlar Kurulunca kabul edilen cetveli, ifade eder.
Cevap: TGTC'de kullanılan 12 rakamlı kodun ismi Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu'dur (GTİP).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri