Bağımsız benlik kurgusu, kişinin kendisini çevresinden ve içinde yaşadığı kültüren bağımsız olarak yapılandırdığı bir durumu anlatır. Kendiliğini çevreden daha bağımsız olarak kurgulayan kişiler daha kendine özgü bir şekilde yaşarken, kendi bireysel başarılarını ve becelerini daha ön planda tutma eğilimindedir.
Çoğu Batı kültüründe insanlar kendilerini, başkalarının değil kendi içsel düşünce, duygu ve eylemleri ile tanımladıkları bir “bağımsız benlik görüşü”ne sahiptir. Batı kültüründekiler kendilerini başkalarından oldukça ayrı olarak tanımlamayı öğrenirler ve bağımsızlık ile tekliğe değer verirler.
Bireyci, ego-merkezli, kendine yeten, özerk gibi kavramlar bağımsız benlik kurgusuna yakındır. Bağımsız benlik kurgusuna sahip kişiler de sosyal çevreye karşı duyarlıdır, ancak bu sorumluluk daha çok benliğin içsel atıflarını ön plana çıkarmaya yöneliktir.
İlişkisel benlik ise kişinin başkalarına bağımlı olarak şekillendiğini ve özellikle de yakın kişilerin bu şekillenme sürecinde önem arz ettiğini ifade etmektedir (Cross vd., 2000). Bunlardan farklı olarak kolektif benlik ise kişiyi içinde yer aldığı gruba göre değerlerlendirmektedir (Markus & Kitayama, 1991).
Gerçek benlik kavramı; mutluluğa yönelik bireysel gelişmenin, sağlığın ve diğer insanlara duyulan gerçek sevginin kaynağıdır, ideal benlik ise, olumsuz değerlendirmelerle zarar görmüş benliktir ve mükemmel olmayı çabalamaktır (Mate, 1980; Akt: Akkoyun ve Ersever, 1989).
İlgili 16 soru bulundu
Bu bağlamda, özne benlik, nesne benlik, olası benlikler, ego kavramı, savunma mekanizmaları, benliğin bilinçdışı ile tanımlanması, benliğin sosyalleşme ile ilişkisi, benliğin gelişim süreçleri ve benliğin bellekle ilişkili olarak tanımlanması hakkındaki temel bazı görüşlerden söz edilmiştir.
Ayna benlik, bireylerin benlik görüşlerinin başkalarının kendilerini nasıl gördüğü algısı yoluyla etkilendiği süreçlerdir. Ayna benlik hem "kişinin kendi hakkındaki görüşlerini" hem de "başkalarının kendisi ile ilgili görüşlerine yönelik algısını" kapsamaktadır.
Toplumsal ya da sosyal yaşamda üyesi olduğumuz gruplar açısından benliğin anlamlandırılmasını ifade eden kimliktir.
Öz disiplin, özgüven ve benlik kavramı gibi benlikle ilgili birçok terim vardır, ancak herkesin ideal benliği ve gerçek rafı tarif etme şekli vardır. En yaygın çalışma alanları, gerçek ve ideal benliği içerir. Kişisel, sosyal ve profesyonel kimliğinizin bütünleşmesine benlik denir.
Kişinin tavır alışlarını, çevresini algılayışını, gösterdiği uyum tarzını ve tepkilerini "kişilik" başlığı altında topluyoruz. Kişiliğin bir alt yapısı ise, benliktir. Benlik, bireyin kişiliğine ilişkin kanıları kendini algılayış biçimi olarak özetlenebilir. Kişiliği yönlendiren, biçimlendiren bir öğedir.
Mutlak Benlik, tüm varlığın çıkış ve erim noktası olarak var edici ve var kılıcı ilkeyi gösterir. Onunla en iyi sevgi ve iman ile, bir gönül yaşantısı ile iletişim kurulabilir. Bu iletişim ve temas, bütün benliklerin kaynağı ve imkânıdır (Taşdelen, 2013: 33).
Karşılıklı-bağımlı benlik kurgusuna sahip bireyler ilişki odaklıdır ve benlik algıları ve kimlikleri bu ilişkilere ve sosyal rollere göre değişkenlik gösterebilir. Buradaki amaç kendinden çok grup yararını önemsemek ve uyum sağlamaktır. Buna bağlı olarak net kişisel sınırlar koymazlar.
Bireyin farklı alanlarda kendisi hakkında ne düşündüğü bir araya gelerek genel benlik algısını oluşturur. Örneğin, “ben iyi bir arkadaşım”, “ben öfkeli bir insanım”, “ben akademik alanda başarılı olabilirim, ama iş hayatında zorlanırım” gibi kişinin kendisi ile ilgili inanç ve görüşleri benlik algısının bir parçasıdır.
İnsanda üç farklı ego halinin bulunduğunu ifade eden analiz yönteminde söz konusu üç ego; çocuk egosu, yetişkin egosu ve ebeveyn egosu olarak karşımıza çıkıyor.
Benlik, bireyin kendisi hakkında edindiği bilinç, dış dünyanın doğrudan etkilerine açık olan dürtülerin kontrolünü sağlayan katmandır. Benlik kişinin kendisini ayrı bir birey olarak tanımlama deneyimidir. İnsanlardan gelecek olumlu tepkilere kişi kendine verdiği değeri koruyabilmesi için gerek duymaktadır.
Genellikle aynaya baktığımızda ortaya çıkan ve kişinin dikkatini kendisine odaklanması olarak tanımlanan psikolojik duruma benlik farkındalığı denmektedir. Bir kişinin kendisine küçük bir el aynasında baktığında öznel benliğine odaklanır. Boy aynasına baktığında ya da fotoğraf çektirdiğinde kamusal benliğine odaklanır.
Sosyal kimlik kuramı, grup olgusunun analizinde iç grup dinamikleri, gruplar arası ilişkiler ve kolektif benliğe yönelik açıklamalar getiren bir sosyal psikoloji kuramıdır. Sosyal psikologlar Henri Tajfel ve John Turner tarafından geliştirilmiştir.
İd (Alt Benlik)
İd, doğumdan itibaren var olan tek katmanı ifade eder. Kişiliğin bu katmanı bilinç altını oluşturur ve dürtüsel, ilkel, bazen mantıksız ve hayal odaklı davranışlardan oluşur.
Super, benlik ve meslek seçimi arasında bir bağ olduğunu düşünmüştür. Dolayısı ile bu kurama göre kişilerin meslek seçimi konusunda bir sentezleme yaşanmaktadır. Yetenekler, ilgi ve benlik tasarıları birer belirleyici olmaktadır. Bu şekilde benlik kuramı ortaya çıkmıştır.
Genelde, bireyin kendisi ile ilgili duyguları gerçek benlik ya da fenomenal benlik, olmayı istediği ya da nasıl olması gerektiği de ideal benlik olarak adlandırılmaktadır (Lazzari, Fioıavanti ve Gough, 1978).
Başkaları sizi ne kadar tanıyor, sizin hakkınızda söz sahibi olacak kadar bir emekleri var mı üzerinizde? Karşınızdakiler sizi nasıl algılarsa ve bunu size nasıl yansıtırsa siz de o yansıyan kişi olursunuz, işte ayna benlik buradan çıkar. Karşınızdakilerin size bakışları, sözleri ve hissettirdikleri sizi oluşturur.
Sigmund Freud'un anlatısınca id, ego ve süperego nedir? Freud, psikanalitik kuramında zihnin üç temel kavramdan oluştuğunu düşünmekteydi. Bu kavramları sırasıyla id (alt bilinç), ego (benlik) ve süperego (üst benlik) olarak adlandırmıştı.
Zaman içerisinde egonun bir parçası toplumsallaşma ve değerlerle ilgili olarak evrimleşir. Bu evrimin sonucunda gelişen parçaya süperego (üstbenlik) adı verilir. Çocuk doğduğunda ayıp, yasak, günah, başkalarının hakkı, saygı gibi kavramlara sahip değildir. Haz ilkesi yaşamını yönlendirir.
Bilincin orta aşaması olarak da, Freud'un izah ettiği Benlik (Ego), doğa ya da çevre ile id arasinda bir denge unsurudur. Çevrede ya da doğada bulunan maddelerin uygunluğunu yine tarafsız bir zeminde kontrol eder ve bu nesnelerin uygun olup olmadığını belirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri