“
yine yazara ait 1949 tarihli Uçanalı Zülfikâr Beye Ağıt adlı şiirdir. Şiirin konusu, romanın en dramatik olay halkasını oluşturmaktadır. Necati Cumalı, romanının adını koyarken kahramanın adını değil duygusal çağrışımları olan başka bir ismi tercih eder ve ona Viran Dağlar der.
Hatıra Defteri kitabının yazarıdır. Süleyman Necati Güneri kitapları; Dergah Yayınları aracılığıyla kitapseverlerle buluşmuştur. Süleyman Necati Güneri tarafından yazılan son kitap "Hatıra Defteri", Dergah Yayınları tarafından okurların beğenisine sunulmuştur.
Necati Cumalı (1921-2001) Cumhuriyet sonrası Türk edebiyatının önemli sanatçılarındandır. Bugüne kadar süregelen çalışmaların çoğunda Cumalı, toplumcu gerçekçi akıma mensup bir yazar olarak anılmıştır.
İlk kitabı "Kızılçullu Yolu" 1943'te yayımlandı. Askerlikten döndüğü 1945 yılında Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü'nde çalışmaya başladı. Askerliği sırasında yazdığı şiirleri aynı yıl “Harbe Gidenin Şarkıları” adıyla yayımladı.
İlgili 28 soru bulundu
kısmeti kapalı gençlik - necati cumalı adlı eser, Kitap > Edebiyat, Kurgu > Şiir > Türk Edebiyatı kategorisinde İkinci El olarak satıştadır.
Necati Cumalı, Cumhuriyet sonrası Türk edebiyatında toplumcu gerçekçi çizgide eser veren yazarlardan biri olarak değerlendirilir.
Necati, Türk divan şiirinin gelişme döneminin (15. yüzyıl sonları - 16. yüzyıl başı) en önemli isimlerindendir. O zamana kadar Türk divan şiirini fazlasıyla etkileyen İran şiirinden uzaklaşarak, halkın diline ve kültürüne önem vermiş, bunu da şiirine yansıtmıştır.
Necati Cumalı ya da asıl adıyla Ahmet Necati Acar (13 Ocak 1921, Florina-10 Ocak 2001, İstanbul), Cumhuriyet Dönemi'nde öykü, roman, şiir, tiyatro, hatıra, deneme, inceleme ve senaryo türlerinde toplam elliden fazla eser kaleme almış Türk öykü yazarı, roman yazarı, şair, memur ve avukattır.
Boş Beşik, Necati Cumalı'nın 1949 tarihli oyunu. Türk tiyatrosunun önemli isimlerinden Necati Cumalı'ya ait olan bu oyunun konusu; Ege'nin Kıroba yöresinden derlenen yaygın halk masalları olmuştur.
Mustafa Necati Sepetçioğlu, 1971-1992 yılları arasında romanlarını yayınlamıştır. Kendisi edebiyatımızda, 1960 öncesi tarihî roman geleneğine şahit olmuş, 1980 sonrası dönemin postmodern kurgusu ve tarihin yorumlanabilir niteliklerini gözlemleyebilmiştir.
Tiyatro, hikâye ve roman yazarı olarak tanınan Mustafa Necati Sepetçi- oğlu (1932-2006), yazdığı tarihî romanlar ile edebiyatımıza bu alanda, önemli eserler kazandırmıştır. Yazar, tarihî romanlarını, 1971 ve 1992 yılları arasında kaleme almıştır.
Tutunamayanlar'm başlıca kahramanları Selim Işık, Turgut Özben, Süleyman Kargı, Metin Kutbay, Nermin Özben, Günseli Ediz'dir.
Mehmet Rauf, Anadolu'daki direnişi ve kurtuluş öyküsünü Nihat karakteri üzerinden hikâyeleştirmiştir. Bu çalışma kapsamında Halâs adlı eser, işgal ve direniş açısından incelenmiştir.
Konusu. Roman, 1950'lerde; İzmir'in Urla ilçesinde geçmektedir. Komşu çocukları olan Zeliş ile Cemal'in aşk öyküsü çerçevesinde bir Ege kasabasının tarıma dayalı yaşamı, gelenekleri, görenekleri, değerleri ve inançları anlatılır.
Necati Cumalı'nın ilk şiiri 1939 yılında yayınlanmıştır. Kendisi garip akımını benimsemiştir. 1940 kuşağı yazarlarından farklı olarak yalın şekilde lirik şiirler kaleme almıştır. Şiirlerinde sevinç, özlem ve sevgi gibi temaları işlemiştir.
Necati Cumalı'nın Ege Üçlemesi: Zeliş (Tütün zamanı), Yağmurlar ve Topraklar, Acı Tütün / Yakup Çelik.
Başlıca temsilcileri: Nâzım Hikmet, Rıfat Ilgaz, Aziz Nesin, Ceyhun Atuf Kansu, Ahmed Arif, Attila İlhan, Hasan Hüseyin, Ercüment Behzat Lav, Arif Damar, Şevket Süreyya Aydemir, Vedat Nedim Tör, Enver Gökçe, Şükran Kurdakul ve Mehmet Başaran'dır.
Bunlardan biri olan ve “Hâtemî” mahlasıyla şiirler de yazan Kazasker Müeyyedzâde Abdurrahman Çelebi'nin aracı olmasıyla, Sultan Bayezid diğer oğlu Şehzade Mahmud'u Manisa sancağına tayin ettiğinde şairi de nişancılık göreviyle şehzadenin yanında gönderdi, bundan sonra Necâtî “bey” olarak anıldı.
Necati ismi Arapça kökenli bir isim olup çok uzun yıllardan beri Türkiye'de çok fazla kullanılan isimler arasında yerini almaktadır. Ayrıca Necati ismi, 15. asır Osmanlı şairlerinden birinin adı olarak da bilinmektedir.
Türk Edebiyatı'nda özellikle Kemal Tahir, Orhan Kemal, Yaşar Kemal, Fakir Baykurt gibi yazarlarla özdeşleştirilen toplumcu gerçekçilik, edebiyatın toplumsal bir amaç için kullanılması düşüncesini merkeze koyar.
- Marksizm'e, sosyalizme ve materyalizme bağlı bir akım olan toplumcu gerçekçi şiir; işçi, emekçi ve köylü sınıfının ezildiği temel düşüncesinden hareket eder. - Ancak Atatürk ilkelerinden özellikle halkçılık ve köycülük anlayışından da yararlanırlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri