Kalın bağırsak ameliyatı iki şekilde yapılabilir: kapalı veya açık ameliyat şeklinde olabilir. Standart açık kalın barsak ve rektum ameliyatlarında karnın orta kesiminde uzun bir ameliyat kesisi ile yapılmaktadır. Hastalar genellikle 7-8 günden sonra hastaneden taburcu edilebilmektedirler.
Büyük ameliyatlardan sonra 3 ay süreyle ağır kaldırılmamalıdır. Karın kaslarını kuvvetlendirici ve zorlayıcı hareketlerden kaçınmak gerekir. Taburcu olduktan sonra 1-2 hafta araba kullanılmamalıdır. Daha sonrasında hasta kendini iyi hissediyorsa araba kullanabilir.
Cerrahi işlem sonrasında, hastalar genellikle birkaç gün hastanede kalırlar ve bağırsaklarının doğru çalıştığından emin olmak için yakından takip edilirler. Ameliyat sonrası ağrı genellikle yönetilebilir, ancak birkaç hafta içinde tamamen iyileşmek için zaman gerekebilir.
Ameliyat süresi yapılan işlemin çeşidine ve müdahalenin gerektiği kalın barsağın yerine göre1 saat ile 5 saat arasında değişebilir. Bu süreye ameliyat öncesi hazırlık, hastanın uyutulması, uyandırılması vb için geçen zaman dahil değildir. Yani hastanın ameliyathanede kalış süresi biraz daha uzun olacaktır.
Eğer yara kendiliğinden erimeyen iplerle dikilmişse, dikişler genellikle ameliyattan sonraki 7.-10. günler arasında alınır.
İlgili 20 soru bulundu
Enfeksiyon: Ameliyat sonrası enfeksiyon riski vardır. Kanama: Ameliyat sırasında veya sonrasında kanama meydana gelebilir. Anestezi komplikasyonları: Genel anestezi kullanıldığı için anestezi komplikasyonları riski vardır. Bağırsak hasarı: Ameliyat sırasında bağırsaklarda hasar meydana gelebilir.
Kolay yenen ve sindirilen gıdaları tercih edin. Bunlar genellikle çorba, yoğurt, püre kıvamında yiyecekler ve puding gibi gıdalardır. Baharatlı, kızartılmış veya gaz oluşturucu gıdalardan uzak durun. Ağız yoluyla yutulan havayı azaltmak için sakız, sigara ve gazlı içeceklerden uzak durun.
Bağırsak ameliyatından sonra
Burada çiğ meyve ve sebzeler gibi lifli gıdalardan kaçınmak önemlidir. Ayrıca kuruyemiş, tohumlu, yağlı ve baharatlı yiyeceklerden bir süre uzak durmanız gerekir. Bağırsak ameliyatı sonrasında ameliyattan önce yiyebileceğiniz şeyler artık bağırsaklarınız için uygun olmayabilir.
Bağırsağın Torbaya (Dışarıya, Karın Duvarına) Bağlanması
Kalın bağırsak kanserinde %95 vakada bağırsak devamlılığını sağlamak mümkün olur. Bu nedenle kolon kanseri ameliyatlarında bağırsağın dışarı alınması yani torbaya bağlanması çok enderdir.
Cerrahi işlemin ardından hasta 4-5 gün kadar hastanede kalır. Hastanın taburcu olduktan sonra tamamen iyileşmesi de 1-2 ay sürer.
İç hastalıklarının mide bağırsak sistemiyle ilgilenen ve yoğun olarak endoskopik işlemler yapan bölümü gastroenteroloji bölümüdür. Bu gastroenteroloji bölümünün cerrahi hastalıklarını tedavi eden branş uzmanlığıysa gastroenteroloji cerrahisidir.
Direnler genelde doktorunuzun onayıyla 24-72 saat sonra çıkarılır. Direninizden sıvı akışı yoksa veya aşırı birikim varsa hemşirenizi bilgilendirmelisiniz.
Ameliyat sonrası evre I kolon kanserine ek tedavi genelde uygulanmaz. Evre II hastalıkta patoloji sonucuna ve hastanın risk faktörlerine göre bazen kemoterapi verilebilir.
Hemen hemen tüm kalın bağırsak ameliyatları laparoskopik olarak ameliyat edilebilir. Deliklerden girilerek kamera yardımı ile daha küçük karın kesiklerinden yapılan kalın bağırsak ameliyatıdır. Hastanın karnına bir cm den daha küçük 4-5 adet delik delinir ve bu deliklere trocar denilen borular yerleştirilir.
Kesi yerindeki ağrı ve yara yerinin iltihaplanması en önemli sorunlardır. Büyük cerrahi girişimler birçok riski beraberinde getirir. Kanama, bu risklerin başında gelir. Cerrah, ameliyat sırasında her ne kadar dikkatli olursa olsun hastalıklı dokunun çıkarılması sonrasında o bölgeden kanama olasılığı vardır.
Literatürde erken mobilizasyon, sakız çiğneme, erken oral hidrasyon (su, ılık su, çay, kahve tüketimi), sıcak uygulama gibi farmakolojik olmayan yöntemlerin bağırsak motilitesini arttırmada etkili olduğu yer almaktadır.
1- Hastada ameliyat sırasında herhangi bir komplikasyon gelişmemiş ise ameliyattan 3-4 saat sonra yemek yemeye ve yürümeye başlayabilir ertesi günde taburcu olabilir. 2- Yukarıda da belirttiğimiz gibi korse ameliyattan sonra mutlaka takılması gereken bir tamamlayıcıdır.
"Hastanelerde veya sağlık ocaklarında reçete yaptırıp firmadan alıyoruz. Kader arkadaşlarımız torba alırken ücret ödüyorlarmış. Kesinlikle bu torbalara ücret ödenmiyor. Devlet her şekilde bu torbayı karşılıyor.
Dışkı sızıntısı, adaptörün altında kaşınma ve yanma vb. olmadığı sürece adaptör ciltte 3-7 gün kalabilir. Altı kapalı torbaların 3/2'si dolduğunda atılır, alttan boşaltmalı torbalar 3/2'si dolunca boşaltılır. Torbalar 48 saatte bir değiştirilir.
Yumuşak meyveler (kayısı, seftali, çilek, karpuz vb) kolaylıkla alınabilir. Sert meyveler ise blenderdan geçirilmelidir. Sulu yumuşak ve blenderdan geçmiş gıdalara ameliyat sonrası 4 hafta devam edilmelidir. Protein eksikliği olmaması için hasta günde 70 gram protein almalıdır.
Hasta anestezi altındayken, dolu midede bulunan gıdalar ve asitli mide sıvısı yemek borusundan geri gelerek, nefes borusuna kaçabilir bu da istenmeyen bir durumdur ve hayati tehlikeye neden olabilir.
Kusma: Ameliyatın özelliğinden dolayı, mini gastrik bypass sonrası kusma daha sık görülmektedir. Bunda, bağırsaktan geçen safranın bir kısmının mideye bağlanan kısımdan yukarıya doğru sızması etkendir. Doğru cerrahi teknikle bu komplikasyon büyük ölçüde aşılmakta ve kusma görülmemektedir.
Hızlı cevap: Cevaplayan Melek Akyildiz. Karın operasyonu veya jinekolojik operasyon geçirmiş Yerleştirilme sırasında bağırsaklara hava dolar buda gaz oluşmasına neden olur. Bağırsakların ameliyat esnasında karışması durumunda gaz çıkarma sıkıntısı oluşabilir. Gaz çıkarmak bu yüzden çok önemlidir.
Küçük Yüzeyel Yaralar: Küçük ve yüzeyel cerrahi yaralar genellikle birkaç hafta içerisinde iyileşir. Derin Yaralar: Büyük ve derin ameliyat yaraları, komplikasyon oluşmazsa birkaç hafta ila birkaç ay arasında iyileşebilir.
Ameliyat gecesi bulantı hastaların hemen hemen yarısında görülen bir durumdur. Küçülen mide ve midenin kesilme hattındaki ödem en olası sebeptir. Damardan uygulanan bulantı gidericiler ile kontrol altına alınır. Bulantı hissi de aynen ağrı gibi 48 saat sonra ilaç kullanımı gerektirmeyecek kadar azalır ve geçer.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri