Mezenterik iskemi ya da bağırsak çürümesi (Latince: İntesinal İskemi), bağırsakları besleyen damarlardaki kan akımının azalması veya kesilmesinden dolayı bağırsaklarda oluşan tahribat. Toplumda bağırsak ölümü olarak da adlandırılır.
bağırsağın kan akımı (beslenmesi) bozulabilir ve. bağırsakta iskemiye (bağırsak çürümesi) neden olabilir.
Dışkının geçiş süresi kadar uzun sürerse o kadar fazla çürüme ve mayalanma gerçekleşir. Doğru beslenme şeklinde sağlıklı bir bağırsakta normal geçiş süresi 24 en fazla 36 saattir. Daha uzun geçiş süreleri tıkanma ve birikimlere, sonuçta kronik otointoksikasyona (zehirlenme) neden olurlar.
Karın ağrısı, ishal, kabızlık, şişkinlik, mide bulantısı; bağırsak hastalıklarında en sık görülen belirtiler arasındadır. Gaitada kan görmek, ateş ve kilo kaybı da bağırsakla ilgili sorun yaşayan kişilerde görülebilen durumlardandır.
Kan dolaşımındaki bozukluk; kan damarlarında tıkanıklık, yaralanma, bakteriyel enfeksiyonlar sonucunda ortaya çıkar. Bazı organlarda meydana gelen şişkinlik sonucu damarların tıkanması, dolayısıyla kan akışının engellenmesi de kangrene neden olur.
İlgili 21 soru bulundu
Soğuk ve renksiz ayaklar olarak kendini belli eder. Aynı zamanda ayak parmaklarında ölü hücresel alanların yol açtığı yaralar ile beraber ciltteki akıntılı ülserler kangren belirtileri arasındadır. Kangren, kaşıntı ve iltihaba da neden olabilir.
Kangren, enfeksiyon, yanık veya ciddi bir yaralanma nedeni ile kan akışının kesilmesine bağlı oksijen eksikliğinden vücut dokusunun ölmesi olarak tanımlanır. Cilt rengi kırmızıya da siyah renge dönüşür. Doku ölümü genellikle ekstremiteler ya da ciltteki kan akışının kesilmesine bağlı olarak gerçekleşir.
Bağırsak ağrısı çoğu zaman mideye vuran bir ağrıdır. Eğer bağırsak ağrısı çekiyorsan muhtemelen mideniz de ağrıyordur. Bu durumda mide ile beraber ağrının karın ve kasık bölgelerine vurması da karşılaşılan bir semptomdur..
Kolon kanserinin 1. evre belirtileri, kabızlık, ishal, dışkı renginde ve şeklinde değişiklik, dışkıda kan, anüste kanama, aşırı gaz ile birlikte karın kramplarıdır.
Nedenleri. Bağırsak çürümesine yol açan birçok sebep mevcuttur. Bunların arasında boğulmuş fıtıklar (inkarsere veya stangüle herniler), bağırsak arasındaki yapışıklıklar, bağırsağı besleyen damarlarda oluşan pıhtı ve darlıklar (emboli & tromoz) ve çok düşük kan basıncı sebep gösterilebilir.
Bağırsaklarda yara oluşumunun en yaygın belirtisi iltihaptır. Mide bulantısı, yüksek ateş ve kusma gibi birçok belirtinin yer aldığı bağırsakta yara şikâyetleri, kişiden kişiye de değişiklik gösterebilir. Dışkıda görülen kan, herkesi korkutur ve akla kötü senaryolar getirir.
Ameliyat süresi yapılan işlemin çeşidine ve müdahalenin gerektiği kalın barsağın yerine göre1 saat ile 5 saat arasında değişebilir.
İyi bir bağırsak temizliği ile değerlendirme ideal seviyede olur. İyi temizliğin kriteri, işlem öncesi tuvalete gidildiğinde temiz beyaz su geliyor olmasıdır.
Bağırsak florasının bozuk olması sindirim sistemi enfeksiyonlarına yol açabilir ve bu da ishal, kabızlık gibi rahatsızlıklara neden olabilir. Ayrıca bağırsak florasının dengesi bozulduğunda vücutta bazı besinlerin emilimi de etkilenebilir.
Kalın bağırsakta başlayan bir kanser türü olan kolon kanserine, her yaşta rastlanmakla beraber genellikle 50 yaş ve sonrası yaşlarda daha fazla rastlanır. Sindirim sisteminin son kısmı olan bağırsakta polip adı verilen kanserli olmayan (iyi huylu) hücreler, kümeler halinde oluşmaya başlar.
Bağırsak kanseri teşhisini koymaya yarayan bir kan tahlili yoktur.
Kolon kanseri metastazı genellikle ilk olarak karaciğere yayılır. Karaciğer, kolon kanserinin en sık görülen metastatik hedefidir. Bununla birlikte, kolon kanseri diğer organlara da yayılabilir, özellikle akciğerlere, kemiklere, karına, beyne ve lenf düğümlerine yayılabilir.
Yemekle ve asit baskılayıcı ilaçlarla bu ağrı azalmaktadır. Ağrı bazen sırta vurmaktadır. Bunlara bulantı, kusma, kilo kaybı, siyah renkli dışkılama ve ishal eşlik edebilir.
Dışkının tam boşalmamasına neden olan faktörler; 🔹 Makat çatlağı 🔹 Makat darlığı 🔹 İleri düzey hemoroid 🔹 Makatta aşırı kasılma 🔹 Makatta sarkma 🔹 Bağırsak fıtıklaşması 🔹 Makat kanseri 🔹 Bağırsak kanseri Detayı bir makat kontrolünden sonra, konunun kaynağı belirlenmelidir.
Kalın bağırsakta yara, ödem ve iltihaba neden olur. İltihabi bir hastalık olduğundan kanlı idrar ve sürekli devam eden ishale neden olur. Zaten en önemli belirtisi de geçmeyen ishaldir. Çünkü ülseratif kolit, kalın bağırsağın en önemli işlevi olan suyun kana geri emilimini engeller.
Ayak ve parmaklarda gelişen kangren (ya da gangren) hemen her zaman atardamar tıkanmasına bağlıdır. Damar tıkanması dışında da kangren gelişimi olur ancak bu durum seyrektir. Atardamarlar dokulara kan ile besin ve oksijen getirir. Bu da o dokunun beslenmesini sağlar.
Kangrenli dokular, vücutta enfeksiyonun yayılmasına yol açabilir ve bu durum vücudun diğer bölgelerini etkileyebilir. Bu, yaşamı tehdit eden bir durum olabilir. Sepsis: Kangrenin ilerlemesi durumunda, vücuttaki enfeksiyonlar sepsise yol açabilir.
Islak kangren: Islak kangren, kuru kangrenin aksine bakteriyel enfeksiyonun da eşlik ettiği bir durumdur. İltihap ve enfeksiyon nedeniyle etkilenen bölge şişer, kızarır ve iltihaplı bir hale gelir. Aynı zamanda, ciddi bir kokuya da yol açabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri