Kalın bağırsak veya ince bağırsağın bir kısmı büküldüğünde volvulus (bağırsak düğümlenmesi) meydana gelebilir. Bükülen kısım bağırsağa giden kan damarlarını tıkayarak bağırsağın beslenmesine engel olabilir. Volvulus cerrahi müdahale gerektiren acil bir durumdur.
Geçirilmiş karın içi ameliyatlar sonrası gelişen yapışlıklıklar, karın içi enfeksiyonlar, kalın veya ince bağırsak tümörleri, bağırsağın yapısal anormallikleri, bağırsak sıkışması gelişen karın duvarı fıtıkları gibi nedenler yetişkinlerde en sık görülen bağırsak düğümlenmesi nedenleridir.
Bağırsak düğümlenmesi acil müdahale gerektiren bir durumdur ve bu müdahale genellikle cerrahi olarak sağlanır. Operasyon sırasında düğümlenmenin düzelmesi için karın duvarından çoğunlukla orta hattan yapılan kesiden girilir ve dönen kısmın düzeltilmesi sağlanır.
Bağırsak düğümlenmesi ameliyatı anestezi alınan her ameliyat gibi standart anestezi risklerine sahiptir. Bunun dışında doku çıkarılması ve kesi açılması işlemine bağlı olarak kanama görülme riski bulunur. Stoma açılmasına bağlı olarak enfeksiyon gelişme riski de bulunabilen bir ameliyattır.
İlgili 39 soru bulundu
Ameliyat ortalama 2-3 saat sürebilir. Bağırsak düğümlenmesi tedavi edilmezse ne olur? Bükülen ve düğümlenen kalın bağırsağa giden kan damarları tıkanır ve bağırsak beslenemez. Bu nedenle acil cerrahi müdahale gereklidir.
Ameliyat yaklaşık olarak 2-3 saat sürebilir.
Bağırsak tıkanması kimlerde görülür? İnce bağırsak tıkanıklığı; karın içi cerrahilere bağlı yapışıklıklar yaşayanlarda, fıtıkları olanlarda olabilir. Bunun yanunda tümörler, enfeksiyöz veya inflamatuvar hastalıklar nedeni ile gelişebilmektedir.
Örneğin bazı ilaçlar bağırsağın kas hareketlerini engelleyebilirler veya hastanın ileri derecede sıvı ve elektrolit kaybı olması buna neden olabilir. Bu nedenler düzeltilir ise tıkanıklık durumu kendiliğinden toparlar.
Bağırsak tıkanması (düğümlenmesi), ciddi bir sağlık sorunudur ve tedavi edilmediği takdirde hayati tehlike oluşturabilir. Tıkanıklık, bağırsaklarda bir engelleme olduğu için, gıda ve dışkı geçiş yapamaz ve bu durum, bağırsak duvarında basınç artışına neden olur.
Bağırsak tıkanıklığı, aşırı gaz, şişkinlik, kabızlık, karın ağrısı, bulantı ve kusma gibi belirtilerle kendini gösterebilir. Bağırsak tıkanıklığının nedenleri arasında yanlış diyet, yetersiz su tüketimi, hareketsiz bir yaşam tarzı, ilaçların yan etkisi ve bazı sağlık sorunları yer alabilir.
Günde 8 bardak yani ortalama 2 litre su tüketimi bağırsak temizliğinin en doğal yöntemidir. Özellikle de sabah aç karnına, dişleri fırçaladıktan sonra içilen bir bardak su, bağırsak yüzeyinizi temizler ve sizi güne hazırlar.
Bağırsak enfeksiyonuna bağlı olarak oluşan ishal ve diğer sorunlar genellikle bir hafta içerisinde kendiliğinden iyileşir.
Bağırsak düğümlenmesi ameliyatı sonrası beslenmede hastaların; muz, şeftali ve kavun gibi sindirimi kolay meyveler yemesi önerilir. Lif içeriği daha kısıtlı bir beslenme planı uygulanmalı bu nedenle karbonhidrat kaynağı olarak haşlanmış pirinç, patates, makarna ve beyaz ekmek tüketmesi gerekir.
Bağırtırsak sorunlarına bakan bölümler, Genel Cerrahi ve Gastroenteroloji poliklinikleridir.
Karın ağrısı, ishal, kabızlık, şişkinlik, mide bulantısı; bağırsak hastalıklarında en sık görülen belirtiler arasındadır. Gaitada kan görmek, ateş ve kilo kaybı da bağırsakla ilgili sorun yaşayan kişilerde görülebilen durumlardandır.
Bununla beraber bilgisayarlı tomografi, ultrason ya da kolonoskopi de bağırsak düğümlenmesini teşhis etmede kullanılabilir. Bağırsak düğümlenmesini teşhis etmek için genelde şu yöntemler kullanılabilir: Kan testleri.
Kalın Bağırsak Ağrısı Nereye Vurur? Bağırsak ağrısı çoğu zaman mideye vuran bir ağrıdır. Eğer bağırsak ağrısı çekiyorsan muhtemelen mideniz de ağrıyordur. Bu durumda mide ile beraber ağrının karın ve kasık bölgelerine vurması da karşılaşılan bir semptomdur..
Yapışıklıklar, karındaki organlar (rahim, tüpler = yumurta kanalları, yumurtalıklar veya bağırsaklar) arasında ya da karın duvarı ile karın içi organlar arasında oluşan dokulardır. Yapışıklıklar, bulundukları yerlere göre, hamile kalmayı güçleştirebilir veya bağırsak tıkanması ve ağrıya sebep olabilir.
Bağırsak çalıştıran meyve ve sebzeler kayısı, hurma, elma, armut, kivi, incir, turunçgiller, erik, avokado, üzüm, pancar, ıspanak, pazı, enginar, kabak, lahana olarak da sayılabilir. Yulaf ezmesi, çiya tohumu, keten tohumu, zeytin ve zeytinyağı bağırsakları çok çalıştıran gıdalar arasında yer alır.
Bu hastalığın en önemli belirtileri arasında karında şişkinlik görülür. Karında ki şişkinlik önemli ölçüde artmıştır. Şişkinlik özellikle yemeklerden sonra iyice artar. Dışkı esnasında bağırsak yapışması olduğundan dolayı kan görülebilir.
Birçok karın ameliyatından sonra 7-14 gün arası bir süre hastanede yatmak gerekebilir. Bunun dışında kalan bazı cerrahi girişimlerde ise daha kısa sürede taburcu olunabilinir.
Kalın barsak likid baryum ile makattan doldurulur. Daha sonrasında X ışınıyla görüntüler alınır. Baryum bir X-ışını soğurucudur ve X-ışını filminde beyaz görünür. Rektum yoluyla verildiğinde , baryum kalın bağırsağın iç duvarını kaplar.
Açık kalın bağırsak ameliyatlarında sorunlu bölgenin yerleşimi, hastanın kilosu gibi faktörlere bağlı olarak karın orta hatta yaklaşık 20-30 cm'lik bir kesi yapılmaktadır. Laparosopik kalın bağırsak ameliyatında ise karın üzerinde ikisi 0.5 cm, ikisi 1 cm olmak üzere dört delik açılmakta ve işlem buradan yapılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri