Tıpta volvulus olarak adlandırılan bağırsak düğümlenmesi bağırsağın bir bölümünün kendi etrafında veya mezenter dokusunun etrafına dolanması olarak tanımlanır. Mezenter bağırsakların dış kısmında bulunan ve beslenmesine yardımcı olan zardır. Bağırsağın bu hareketi sonucu genellikle bağırsaklarda tıkanıklık oluşur.
Bağırsak düğümlenmesi ciddi bir durum olup, tedavi edilmezse ölümcül olabilir. Düğümlenen bağırsak, kan akışının kesilmesi sonucu doku ölümüne, bağırsağın delinmesine ve karın içinde enfeksiyonlara, peritonit tablosuna neden olabilir.
Bağırsak düğümlenmesinin ana semptomu, gelip giden şiddetli karın ağrısıdır. Her ağrı iki ile üç dakika sürer. Ağrılar arasında çocuk çok solgun ya da yorgun görünmektedir. 12 saat kadar sonra ağrı daha sabit hale gelir ve çocuk genellikle yemek yemeyi bırakır ve kusabilir.
Bu düğümlenme çeşidinde ince bağırsak ve kolon arasındaki çekum karın duvarından ayrılıp kendi etrafında döner. Görüntüleme yardımıyla hızlı şekilde teşhis edilip başarılı şekilde tedavi edilebilir.
İlgili 19 soru bulundu
Bunun önüne geçmek için genellikle bağırsağın düğümlenen bölümü ameliyatla çıkarılır ve kolostomi açılır ya da bağırsaklar birbirine bağlanır. İnce bağırsağın kalın bağırsağa bağlandığı bölüm olan çekumda bağırsak düğümlenmesi meydana gelirse genellikle ameliyat gereklidir.
Bağırsak düğümlenmesi bebeklik döneminde ve en sık 6-10 ay arasında gözlenir.
Bağırsak tıkanıklığı ameliyatı, herhangi bir cerrahi işlem gibi riskler taşır. Ancak, bu riskler, tıkanıklığın nedenine ve hastanın genel sağlık durumuna bağlı olarak değişebilir. Bazı olası riskler şunları içerebilir: Enfeksiyon: Ameliyat sonrası enfeksiyon riski vardır.
Kalın Bağırsak Ağrısı Nereye Vurur? Bağırsak ağrısı çoğu zaman mideye vuran bir ağrıdır. Eğer bağırsak ağrısı çekiyorsan muhtemelen mideniz de ağrıyordur. Bu durumda mide ile beraber ağrının karın ve kasık bölgelerine vurması da karşılaşılan bir semptomdur..
Kalın bağırsak ameliyatı iki şekilde yapılabilir: kapalı veya açık ameliyat şeklinde olabilir. Standart açık kalın barsak ve rektum ameliyatlarında karnın orta kesiminde uzun bir ameliyat kesisi ile yapılmaktadır. Hastalar genellikle 7-8 günden sonra hastaneden taburcu edilebilmektedirler.
Bağırsak tıkanıklığı, aşırı gaz, şişkinlik, kabızlık, karın ağrısı, bulantı ve kusma gibi belirtilerle kendini gösterebilir. Bağırsak tıkanıklığının nedenleri arasında yanlış diyet, yetersiz su tüketimi, hareketsiz bir yaşam tarzı, ilaçların yan etkisi ve bazı sağlık sorunları yer alabilir.
En belirgin şikayet karın ağrısıdır. Diğer şikayetler ise bulantı, kusma, ateş, iştahsızlık ve muayene bulgularıyla örtüşmeyen aşırı karın ağrısı olarak sıralanabilir. Bazı hastalarda makattan veya ağızdan kanamalar görülebilir. Şüpheli ve tanının zor olduğu olgularda anjiyo, karın BT ve doppler ultrason yapılabilir.
Ameliyat süresi yapılan işlemin çeşidine ve müdahalenin gerektiği kalın barsağın yerine göre1 saat ile 5 saat arasında değişebilir. Bu süreye ameliyat öncesi hazırlık, hastanın uyutulması, uyandırılması vb için geçen zaman dahil değildir. Yani hastanın ameliyathanede kalış süresi biraz daha uzun olacaktır.
Bağırsak tıkanıklığı belirtileri sindirim sisteminin hangi seviyesinin, ne kadar tıkandığı ile ilişkilidir. En sık görülenler; bulantı – kusma, karın ağrısı, şişkinlik, dışkı ve gaz çıkaramamadır.
Strese bağlı sindirim dengesizliği, bağırsakta bir miktar gaz sıkışması ile birlikte görülme eğilimindedir.Bazen, baskı o kadar şiddetlidir ki diyaframa doğru uygulanır ve reflüye neden olur.Bulantı kolayca tedavi edilebilir, ancak strese bağlı olduğunda tekrarlama olasılığı yüksektir.
Patofizyoloji (mekanizma) : Barsak tıkanıklığı ataklarının çoğu ince barsakta meydana gelir ve bunların çoğu yapışıklıklar nedeniyle oluşur. Yapışıklıklar iltihabi olabilirken, çoğu postoperatif dönemde gelişir.
Kolon kanserinin 1. evre belirtileri, kabızlık, ishal, dışkı renginde ve şeklinde değişiklik, dışkıda kan, anüste kanama, aşırı gaz ile birlikte karın kramplarıdır.
Bağırsak kanserlerinin belirtileri, sıklıkla dışkılama alışkanlıklarında değişiklik şekilde kendini gösterir. Geçmeyen ishal ya da kabızlık, dışkıda incelme, dışkıdan ve anüsten kan gelmesi, dışkıda yumurta akına benzer bir salgı olması kolon kanserinin belirtileri arasında bulunur.
Huzursuz bağırsak sendromu nedir? Huzursuz bağırsak sendromu veya diğer adıyla irritabl bağırsak sendromu, bağırsak sisteminde bir hastalık olmaksızın meydana gelen, karın bölgesinde rahatsızlık hissi, düzensiz bağırsak hareketleri, şişkinlik ve acil tuvalet ihtiyacı gibi belirtilerle kendini gösteren bir sendromdur.
Hasta muayene masasına yan yatırılıp dizleri göğsüne doğru çekilerek kolonoskopi pozisyonu sağlanır. Kolonoskopi pozisyonunun alınmasının ardından doktor makata kolonoskopu yerleştirir. İşlemin daha rahat yapılabilmesi ve daha net bir görüntü elde etmek için doktor bağırsaklara bir miktar hava verebilir.
İnvajinasyon, halka arasında bağırsak düğümlenmesi olarak bilinen, bağırsakların iç içe geçmesi durumudur. Bebeklik ve çocuklukta bağırsak tıkanıklıklarına en çok sebep olan hastalıktır. En çok 3 ay-3 yaş arasında ve 1000 doğumda bir görülür.
Ağrı bazen sırta vurmaktadır. Bunlara bulantı, kusma, kilo kaybı, siyah renkli dışkılama ve ishal eşlik edebilir. Hastalığın ilerlemesi durumunda kanlı kusma ve ince bağırsağın delinmesine bağlı gelişen ciddi karın ağrısı, tansiyon düşmesi, terleme, titreme, ateş gibi belirtiler görülebilir.
Bağırsak enfeksiyonuna bağlı olarak oluşan ishal ve diğer sorunlar genellikle bir hafta içerisinde kendiliğinden iyileşir.
Bağırsağın Torbaya (Dışarıya, Karın Duvarına) Bağlanması
Kalın bağırsak kanserinde %95 vakada bağırsak devamlılığını sağlamak mümkün olur. Bu nedenle kolon kanseri ameliyatlarında bağırsağın dışarı alınması yani torbaya bağlanması çok enderdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri