48 saatten uzun süren kusma varsa, kan kusması varsa, aşırı susuzluk hissi, ağız kuruluğu, çok az idrara çıkma, aşırı zayıflık hissi, sersemlik veya baş dönmesi ile bağırsak hareketlerinde kan görülürse mutlaka doktora başvurulmalıdır.
İshal, kusma, karın ağrısı gibi problemlere neden olduğundan günlük yaşamı zorlaştıran bu hastalık, aynı zamanda uzun sürmesi durumunda dehidratasyon (sıvı kaybı) gibi olumsuzluklara yol açarak ciddi boyutlara ilerleyebilir.
Bağırsak enfeksiyonu, doğru yöntemler uygulandığında 1 hafta içerisinde geçebilen bir enfeksiyonu türüdür. Bağırsak enfeksiyonuna sahip kişilerin öncelikli olan sıvı kaybı olan dehidrasyona dikkat etmeleri gerekir.
Antibiyotik kullanımının viral ve paraziter bağırsak enfeksiyonlarının iyileşmesine hiçbir katkısı olmaz. Bazı bakteriyel bağırsak enfeksiyonlarda antibiyotik kullanımı iyileşme süresinin uzamasına ve hastalığın tekrar etmesine yol açabilir.
Bağırsakta Yara Olduğu Nasıl Anlaşılır? Bağırsaklarda yara olmasının en yaygın belirtisi iltihaptır. Mide bulantısı, yüksek ateş ve kusma gibi pek çok belirtinin yer aldığı bağırsakta yara şikâyetleri, kişiden kişiye de değişkenlik gösterebilir. Dışkıda görülen kan, herkesi korkutur ve akla kötü hastalıkları getirir.
İlgili 39 soru bulundu
Kolon kanserinin 1. evre belirtileri, kabızlık, ishal, dışkı renginde ve şeklinde değişiklik, dışkıda kan, anüste kanama, aşırı gaz ile birlikte karın kramplarıdır.
Bağırsak kanserlerinin belirtileri, sıklıkla dışkılama alışkanlıklarında değişiklik şekilde kendini gösterir. Geçmeyen ishal ya da kabızlık, dışkıda incelme, dışkıdan ve anüsten kan gelmesi, dışkıda yumurta akına benzer bir salgı olması kolon kanserinin belirtileri arasında bulunur.
Enfeksiyon süresince vücudunuzun su, tuz ve mineral desteğini sağlayın. İshal düzelene kadar yağsız ve az posalı diyet yapın. İshal süresince yağsız çorbalar, yağsız peynir, yoğurt, patates haşlaması, elma, şeftali, muz ve havuç gibi besinler tüketin.
Bağırsak enfeksiyonu bitkisel tedavi önerileri arasında bulunan limonlu su, bağırsaklarda oluşan iltihabın temizlenmesine yardım eder. Limonlu su antioksidan ve antiseptik özelliği sayesinde, enfeksiyonu kısa sürede iyileştirir.
Bağırsak enfeksiyonunun iyileşebilmesi için bol miktarda su içmek gerekmektedir. Enfeksiyonun iyileşmesi ve vücuttan atılması için en önemli etmen su tüketimidir. Bir diğer etmen de kişinin kendisini yoracak aktivitelerden uzak durması ve hastalık iyileşinceye kadar iyi bir şekilde dinlenmesidir.
Karın ağrısı, ishal, kabızlık, şişkinlik, mide bulantısı; bağırsak hastalıklarında en sık görülen belirtiler arasındadır. Gaitada kan görmek, ateş ve kilo kaybı da bağırsakla ilgili sorun yaşayan kişilerde görülebilen durumlardandır.
Bağırsak Enfeksiyonu belirtileri arasında diyare, kusma ve karın ağrısını vardır. Dehidrasyon yani susuzluk gastrointestinal enfeksiyonların ana tehlikesidir, bu nedenle kaybedilen sıvının geri kazanılması önemlidir. Çoğu gastrointestinal enfeksiyon kendi içinde sınırlıdır ve belirtileri birkaç gün içinde düzelir.
Bu tür enfeksiyonlar bağırsaklarda iltihaplanmaya yol açabilir ve ishal, kusma, karın ağrısı, bulantı gibi gastrointestinal semptomlara neden olabilir. Bağırsak enfeksiyonları genellikle kontamine su veya gıdaların tüketilmesi, hijyen eksikliği ve kişiden kişiye bulaşma yoluyla yayılabilir.
Bu sağlık problemi tıpta ”karmaşık” olarak değerlendirilmektedir. Bağırsak iltihabında; bağırsağın içinde bulunan ince zar iltihaplanır ve görevlerini yerine getiremez. Belirtileri fark edilebilirdir. Tedavi edilmemesi ciddi sağlık sorunlarına sebebiyet verebilir.
Bağırsak Hastalıklarına Hangi Bölüm Bakar? Bağırsaklar sindirim sisteminin bir parçasıdır. Sindirim sistemi hastalıklarının tanı ve tedavisine bakan bölüm gastroenteroloji bölümüdür. Bağırsak hastalıklarının tanı ve tedavisi ile yakından ilgilenen doktorlar gastroenterolog olarak adlandırılır.
Bu rahatsızlıkla beraber görülen semptomların çok büyük bir bölümünde (yaklaşık %95'inde) kalın bağırsağın son kısmı olan rektumda tutulum gözlenir. Ülseratif kolit hastalığı aynı zamanda, ekseriyetle makatta yukarı doğru, kalın bağırsak boyunca yayılım gösterir.
Tanıda ve teşhisde, belirti ve bulgulara neden olabilecek diğer hastalık bulgularınıda göz önüne alınarak geniş bir araştırma yapılır.Araştırma sonucu ortaya çıkan olası hastalıkların değerlendirilmesi için kan tahlili, gaita (dışkı) testleri yapılır.
Bazı türleri kanlı ishale neden olmaktadır. Birkaç gün içinde düzelme eğilimi gösterir. Ancak düzelmediği ve tedavi edilmediği takdirde böbrek yetmezliği oluşturabilir.
Bakteriyel enfeksiyonlar genellikle antibiyotiklerle tedavi edilir. Viral enfeksiyonlara karşı antibiyotikler etkili değildir; bu tür enfeksiyonların tedavisi semptomlara yönelik olabilir. Mantar enfeksiyonlarına antifungal ilaçlar, parazit enfeksiyonlarına ise antiparaziter ilaçlar kullanılır.
İshal durumunda, sindirim sistemi hızlanır ve bağırsak hareketliliği artabilir. Vücut sıvılarını kaybetme riski yükselebilir. Bu nedenle hafif ve sindirimi kolay bir besin olan haşlanmış yumurta, ishal durumundaki bazı bireyler için önerilebilir.
Bağırsak çalıştıran meyve ve sebzeler kayısı, hurma, elma, armut, kivi, incir, turunçgiller, erik, avokado, üzüm, pancar, ıspanak, pazı, enginar, kabak, lahana olarak da sayılabilir. Yulaf ezmesi, çiya tohumu, keten tohumu, zeytin ve zeytinyağı bağırsakları çok çalıştıran gıdalar arasında yer alır.
En iyi tarama yöntemleri dışkıda gizli kan testleri ve kolonoskopidir. Bu tür tarama testlerine başlama yaşı; risk faktörlerine, özellikle de ailede kolon ve rektum kanseri öyküsüne bağlıdır.
Kanserli doku, genellikle polip üzerinden oluşmaya ve yayılmaya başlar. Bu nedenle polipleri bulunan kişilerin düzenli olarak hekim kontrolünden geçmeleri ve kendilerindeki belirtileri izlemeleri önemlidir. Uzun süreli ülseratif kolit ve crohn hastalığı bağırsak kanserinin risk faktörlerindendir.
İrritabl bağırsak sendromu ağrısı nereye vurur? Huzursuz bağırsak sendromu ağrısı, sol tarafta, karında ya da göbek altında ağrıya neden olabilir. Bazı besinler de bu ağrıların artmasında etkilidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri