Kalın bağırsak ameliyatı iki şekilde yapılabilir: kapalı veya açık ameliyat şeklinde olabilir. Standart açık kalın barsak ve rektum ameliyatlarında karnın orta kesiminde uzun bir ameliyat kesisi ile yapılmaktadır. Hastalar genellikle 7-8 günden sonra hastaneden taburcu edilebilmektedirler.
Bağırsağın Torbaya (Dışarıya, Karın Duvarına) Bağlanması
Kalın bağırsak kanserinde %95 vakada bağırsak devamlılığını sağlamak mümkün olur. Bu nedenle kolon kanseri ameliyatlarında bağırsağın dışarı alınması yani torbaya bağlanması çok enderdir.
Kolon kanseri ameliyatı, hastanın durumuna bağlı olarak değişmekle birlikte, 1 ile 4 saat arası sürebilmektedir. Ameliyat sonrası hastaya gerekli müdahalelerin yapılabilmesi ve vücudun iyileşip kendini toparlayabilmesi için genellikle hasta 4-5 gün hastanede gözetim altında kalır.
Enfeksiyon: Ameliyat sonrası enfeksiyon riski vardır. Kanama: Ameliyat sırasında veya sonrasında kanama meydana gelebilir. Anestezi komplikasyonları: Genel anestezi kullanıldığı için anestezi komplikasyonları riski vardır. Bağırsak hasarı: Ameliyat sırasında bağırsaklarda hasar meydana gelebilir.
İlgili 23 soru bulundu
Bağırsak Fonksiyonu
Bağırsak ameliyatlarından sonra ilk 6 ay dışkılama düzeninde değişiklik olabilir. (gaz sıkıştırması, kramp şeklinde ağrı, ishal vs.) Vücut buna zaman içinde uyum gösterecektir. Bazı gıdalar bu şikayetlere yol açabilir.
Bağırsak enfeksiyonuna bağlı olarak oluşan ishal ve diğer sorunlar genellikle bir hafta içerisinde kendiliğinden iyileşir.
Kolon kanseri, her iki cinsiyetten insanlar için insidans ve ölüm oranları söz konusu olduğunda üçüncü sırada yer almaktadır. Ancak erken evrede tespit edilirse tedaviye iyi yanıt veren kanserlerden biridir. Erken teşhis ve tedavi edilirse, hastaların yüzde 90'ı beş yıl sonra hala hayatta olacak.
Kalın bağırsakta kolon bölümünde ortaya çıkan kansere, kolon kanseri denmektedir. Kolonda görülen kanser, erken evrede teşhis edilirse tamamen tedavi edilmesi mümkün olmaktadır.
“Kolon kanseri ameliyatı riskli mi?” diye merak ediyorsanız her ameliyatta olduğu gibi kolon kanseri ameliyatı sonrası süreçte de bazı riskler yaşayabileceğinizi bilmelisiniz. Ancak teknolojik donanımlarla desteklenen cerrahi yöntemler sayesinde risk oldukça düşüktür.
Ameliyat sonrası bu geçici ileostomi en erken 3. hafta-3 ay arası bir sürede içeri alınarak büyük abdestin yolu gene anüse doğru verilir. Yani barsak devamlılığı eski haline döner.
Kolon kanserinin 1. evre belirtileri, kabızlık, ishal, dışkı renginde ve şeklinde değişiklik, dışkıda kan, anüste kanama, aşırı gaz ile birlikte karın kramplarıdır.
Kolon rezeksiyonu genellikle çeşitli nedenlerle gerçekleştirilir. Bunlar arasında kolon kanseri, kalın bağırsak polipleri (kötü huylu tümörlere dönüşebilen kabartılar), divertikülit (kalın bağırsağın iltihaplanması) veya inflamatuvar bağırsak hastalığı (Crohn hastalığı veya ülseratif kolit gibi) yer alır.
Eğer yara kendiliğinden erimeyen iplerle dikilmişse, dikişler genellikle ameliyattan sonraki 7.-10. günler arasında alınır.
Bağırsak ameliyatından sonra
Burada çiğ meyve ve sebzeler gibi lifli gıdalardan kaçınmak önemlidir. Ayrıca kuruyemiş, tohumlu, yağlı ve baharatlı yiyeceklerden bir süre uzak durmanız gerekir. Bağırsak ameliyatı sonrasında ameliyattan önce yiyebileceğiniz şeyler artık bağırsaklarınız için uygun olmayabilir.
Kalın bağırsak ameliyatları sonrası genellikle özel bir diyet yoktur. Ancak özellikle ameliyat sonrası ilk 2-8 hafta içinde yumuşak bir beslenme rejimi önerilir.
Kolorektal kanser teşhisine sahip olmak endişe verici olabilir, ancak bu tür kanser özellikle erken teşhis edildiğinde son derece tedavi edilebilir. Kolon kanserinin tüm aşamaları için 5 yıllık sağkalım oranının yüzde 63 olduğu tahmin edilmektedir. Rektal kanser için 5 yıllık sağkalım oranı yüzde 67'dir.
Yaşam süresi hastalığın evresine göre değildir, biz yaşam süresini genelde 5 yıllık sağ kalım olarak veririz.
Kolon kanseri metastazı genellikle ilk olarak karaciğere yayılır. Karaciğer, kolon kanserinin en sık görülen metastatik hedefidir. Bununla birlikte, kolon kanseri diğer organlara da yayılabilir, özellikle akciğerlere, kemiklere, karına, beyne ve lenf düğümlerine yayılabilir.
Kolon yani kalın bağırsak kanseri en sık görülen üçüncü kanserdir ve hem erkek hem de kadınlar arasında kansere bağlı ölüm nedenleri arasında üçüncü sırada gelmektedir. Ancak erken evrelerinde tanı konulup tedaviye başlandığında tedavisi en olanaklı kanserler arasındadır.
Evre II ve III rektum kanseri- Cerrahi ile beraber kemoterapi ve radyoterapi ile tedavi edilir. Genelde kemoterapi ve radyoterapi ameliyat öncesinde verilir sonrasında cerrahi ve cerrahi sonrasında da kemoterapi ile tedaviye devam edilir.
Akciğer kanseri en fazla ölüme yol açan kanser türü. Ancak aynı zamanda en fazla önlenebilir kanser türlerinin de başında gelir. Sigara kullanılmamasıyla akciğer kanserlerinin yüzde 90'ı önlenebilir.
Rektum kanseri ameliyatı ortalama 2-4 saat sürer. Bu süre hastanın cinsiyetinden, tümörün yayılına, ameliyatın açık/laparoskopik/robotik/transanal lokal işlemler şeklinde yapılmasına göre ve ameliyat esnasında çevre organlarda yayılım olup/olmamasına göre farklılık gösterir.
İç hastalıklarının mide bağırsak sistemiyle ilgilenen ve yoğun olarak endoskopik işlemler yapan bölümü gastroenteroloji bölümüdür. Bu gastroenteroloji bölümünün cerrahi hastalıklarını tedavi eden branş uzmanlığıysa gastroenteroloji cerrahisidir.
Erken evre tümörlerde ameliyat sonrası evresine göre hastalığın tekrarlama riski yüksek ise adjuvan (pekiştirici) kemoterapi uygulanabilmektedir. İleri evre tümörlerde (evre 4) ise ikili veya üçlü ilaç ile kombinasyon kemoterapisi önerilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri